Gazete Vatan Logo

Tasarımın babasına Türk talip!

Otomotiv dünyasında tasarımlara yön veren ancak krizde iflasın eşiğine gelen 101 yıllık İtalyan Bertone’ye, Türkler talip oldu. Bertone, Ferrari’den Aston Martin’e devlere yeni modeller tasarlıyor.

Türkler, borç krizindeki Avrupa’da şirket avına çıktı. ‘Yüzde 100 yerli oto markası’ için arayışta olan Türkiye, bu yolda önemli bir adım atmak üzere. Dünyanın en ünlü otomotiv tasarım şirketlerinden biri olan ve yarattığı sıradışı modellerle sektöre damgasını vuran İtalyan Bertone’ye Türkler talip oldu.

İsmi açıklanmayan bir Türk şirket, Bertone’nin tasarım bölümü için 2 milyon euro teklif etti. İtalya İcra Mahkemesi’nin kabul etmesi halinde, otomotivde ilk kez uluslararası şirket Türklerin eline geçecek. Sektör yetkilileri, Bertone’nin dünyaca ünlü bir marka olduğunu, yerli oto üretmek isteyen şirketlere avantaj sağlayacağı yorumunda bulundu.

Ekonomik darboğazda

Otomobilde ‘tasarımının babası’ olarak kabul edilen Bertone, son 7 yıldır finansal anlamda zor günler yaşıyor. 101 yıllık geçmişe sahip olan, Fiat’tan Lamborghini’ye, Volkswagen’den Opel’e kadar birçok markaya ürün veren İtalyan şirket batma noktasına geldi. 2008’den bu yana İtalya İcra Mahkemesi tarafından yönetilen şirketin kurtulması için uzun süredir alıcı aranıyor. Bertone’nin satış işleminin bu yıla yetiştirilmesi planlanıyor. Bunun aksi halinde marka iflasını açıklayacak. Bertone, 165 çalışanını ücretsiz olarak eve yollamıştı.

FUARLARIN GÖZDESİ

Bertone’nin tasarladığı Lamborghini Countach, Ferrari 250 GT, Alfa GT ve tasarlanan onlarca konsept otomotivde büyük sükse yaptı. Bertone son olarak bu yıl Cenevre Otomobil Fuarı’nda 4 kişilik Aston Martin Rapide’i sergiledi.

Haberin Devamı