Gazete Vatan Logo

Tasarımı keşfettiler ihracat delisi oldular

Mobilya sektörü sessiz sedasız ihracat devrimi gerçekleştiriyor. Şu an sektördeki 36 bin işletmenin 10 bini ihracatçı. Sürekli ihracat yapan 600 firmanın ihracatı 1 milyon doları aşıyor

Tasarımı keşfettiler ihracat delisi oldular

Mobilya sektöründe ihracat devrimi sessiz sedasız her yıl artarak devam ediyor. 2015 yılını 2.5 milyar dolar, 2017 yılını da 2.7 milyar dolar ihracatla kapatan sektör bu yıl 3 milyar dolar sınırını aşmanın hesabı içinde. Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, çok dağınık yapıdaki ve pek çoğu da mikro düzeydeki mobilyacıların dahi ihracatçı olduğunu, her yıl düzenli olarak ihracat yapan firma sayısının da 2 bini geçtiğini söyledi. Güleç “1 milyon dolar ve üstü ihracat yapan 600 firmamız var. Bu yıl bu rakamın 650’ye çıkmasını bekliyoruz. 1 milyon doların üzerinde ihracat potansiyeline sahip 600’den fazla firması olan bir başka sektör daha yok” dedi.

100 milyonluk kitle var

14’üncü kez kapılarını açacak CNR İMOB Mobilya Fuarı öncesi gazetemizi ziyaret eden Güleç, bu yıl özellikle Çin ve ABD pazarından büyük beklentileri olduğunu ifade etti. ABD’ye olan ihracatı 2 yıl içinde 15 milyon dolarlar seviyesinden 150 milyon dolarlar seviyesine çıkardıklarına işaret eden Güleç, Çin’de de çok büyük bir potansiyel gördüklerini, katıldıkları fuarlarla Türk mobilyasını buralarda tanıttıklarını söyledi. Güleç “Vietnam bile ABD’ye 1 milyar dolarlık mobilya satabiliyor. Burası 60 milyar dolar ithalatı olan dev bir pazar. Bizim de bu rakamlara ulaşmamamız için hiçbir sebep yok. Çin’de de Türk mobilyasına ilgi gösterebilecek 100 milyonun üzerinde bir kitle var” diye konuştu.

Haberin Devamı

Dizilerden katkı

Ortadoğu’nun tüm karışıklıklara rağmen hala Türkiye’nin en büyük pazarı olduğuna işaret eden Ahmet Güleç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mobilyada bir başarı hikayesi yazarken, Türkiye’nin yerel kalkınmasına da çok ciddi katkı sağlıyoruz. Sektörde 300 binin üzerinde doğrudan üretimde çalışan insan var. Üretimde dağınık bir yapı olması da çok olumlu. Batman’da da Erzincan’da da, Manisa’da da üretim noktaları var. Genç işsizlerin meslek sahibi olmasında mobilyanın çok önemli bir etkisi bulunuyor. Türk dizileri, Türk müteahhitlerinin yurt dışı işleri ve uluslararası fuarlardaki etkinliğimiz bu başarıyı getiriyor.”

Haberin Devamı

Fuarda çifte tarife uygulaması sona erdi

Geniş ihracat yapma potansiyeline sahip, 250’den fazla ithalatçı firma, ‘Alım Heyetleri B2B Eşleştirme Programı’na katılacak. CNR İMOB, sektörün hedeflediği 10 milyar dolar ihracata da destek sağlayacak. Bu arada fuarda 2 yıldır dikkat çeken bir çarpıklık da giderilmiş olacak. MOSDER, son 2 dönemde alternatif bir fuara imza atarken uyguladığı fiyat politikası ile de tepki çekmişti. Söz konusu fuarlarda üyelerinden, üye olmayan mobilyacılara göre yüzde 50 daha ucuz stand parası alınınca tepkiler artmıştı. Federasyon olarak bu uygulamayı onaylamadıklarını kaydeden Güleç “Biz federasyon üyesi olsun olmasın herkese aynı fiyatı uyguluyoruz. Yeter ki bir hikayen olsun, ihracata katkı yap diyoruz“ şeklinde konuştu.