Gazete Vatan Logo
Magazin Tasarım şehrin her yerinde

Tasarım şehrin her yerinde

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından ENKA Vakfı, Petkim ve VitrA eş sponsorluğunda düzenlenen 3. İstanbul Tasarım Bienali, bugün açılıyor. Beatriz Colomina ve Mark Wigley küratörlüğünde düzenlenen bienalin başlığı; “BİZ İNSAN MIYIZ?: Türümüzün Tasarımı: 2 saniye, 2 gün, 2 yıl, 200 yıl, 200.000 yıl” olarak belirlendi

Tasarım şehrin her yerinde

3. İstanbul Tasarım Bienali, bugün kapılarını açtı. Bienalin ana başlığı ise “Biz İnsan Mıyız?” Ücretsiz olarak gezilebilecek 3. İstanbul Tasarım Bienali; 200.000 yıldır insanın tasarımla kurduğu ilişkiyi, arkeolojiden son teknolojiye, tıptan mimarlığa, bilimden iletişime birçok farklı alanda inceleyecek. İnsanlığın başladığı anı başlangıç noktası sayarak; tasarımı yeniden düşünmeyi ve hayal etmeyi hedefleyen bienal, ilk ayak izlerinden en yeni dijital ve karbon ayak izlerine, son 2 saniyeden 200.000 yıl öncesine kadar olan zaman dilimine odaklanacak.

İstanbul Tasarım Bienali 5 farklı mekanda sergilenecek. Bu mekanlar arasında; Karaköy’deki Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, Studio-X İstanbul, DEPO, Bomonti’de yer alan Alt Sanat Mekânı ve girişin müze biletiyle yapılacağı Sultanahmet’teki İstanbul Arkeoloji Müzeleri bulunuyor.

Yaratıcı mahalleler kuruldu

İstanbul Tasarım Bienali, tasarıma farklı açılardan yaklaşan tasarım stüdyoları, mimarlar ve markaları, kendi mahallelerinde düzenlenecek etkinliklerle öne çıkarma hedefiyle bu sene ilk defa Yaratıcı Mahalleler başlıklı bir etkinlik de hayata geçirdi. Yaratıcı Mahalleler Programı kapsamında, Karaköy, Eminönü, Beyoğlu, TomTom Mahallesi, Nişantaşı, Akaretler, Beşiktaş, Şişli, Ortaköy, Levent, Etiler, Arnavutköy, Kuruçeşme, Sarıyer, Kadıköy ve Büyükada olmak üzere 16 mahallede 38 farklı marka farklı etkinliklerle 4 hafta boyunca kent sakinleriyle buluşacak.

Haberin Devamı

Tasarım rotaları

Geçtiğimiz yıllarda büyük ilgi gören, İstanbul’un farklı bölgelerindeki tasarım odaklı ofis, mağaza, atölye, imalathane ve mimari yapıların ziyaret edildiği Tasarım Rotaları, bu sene de devam ediyor. Bienalin açık olacağı dört hafta boyunca Beyoğlu, Çukurcuma, Tophane, Pera, Galata, Karaköy, Nişantaşı, Sultanahmet, Kuzguncuk, Fener ve Balat bölgelerini kapsayacak 6 farklı rotada yapılacak gezilerle katılımcılar farklı “tasarım hikâyelerine” tanıklık edecek. 20 kişilik gruplarla yapılacak Tasarım Rotaları’nın biletleri Biletix satış sistemi ve İKSV’den alınabilir.

Haberin Devamı

İlk kez yapılan tur

Bienalde bu yıl ilk defa işitme engellilere yönelik olarak işaret dili ile yapılacak rehberli turlar da gerçekleştirilecek. 3. İstanbul Tasarım Bienali’nde, sergilerin açık olacağı dört hafta boyunca, üniversite öğrencileri Cuma günleri bienal sergilerini, Zorlu Holding sponsorluğunda, ücretsiz rehberli turla gezecek. 20 kişiyle sınırlı turlara katılım öğrenci kartıyla gerçekleştirilecek.

Modanın önemi

Bienal kapsamında, H&M sponsorluğunda, İsveç Başkonsolosluğu işbirliğiyle, “Moda Tasarımında Sürdürülebilirlik” başlıklı bir atölye çalışması da gerçekleştirildi. 20 moda ve tasarım öğrencisi, geri dönüştürülebilir malzemelerden sürdürülebilir tasarımlar hazırladı. Projeler, “Geleceği Giydirmek” başlıklı sergi kapsamında, PattuMimarlık’ın hazırladığı özgün konseptle, 4 Aralık tarihine kadar Adahan İstanbul Hotel’de görülebilir.

Türkiye’deki tasarım serüveni

İstanbul Tasarım Bienali’nin kavramsal çerçevesine paralel olarak, Pelin Derviş yürütücülüğünde Türkiye’den farklı disiplinlerden uzmanlarla Türkiye’deki tasarımın 200 yıllık tarihi üzerine kapsamlı bir çalışma yapılıyor. Türkiye Tasarım Kronolojisi’nde ambalaj, grafik tasarım, iletişim ve reklam, konut, mobilya, peyzaj, sanayiyapıları gibi alışılagelmiş konulara ilave olarak, bugüne kadar tasarım açısından yeterince ele alınmamış aydınlatma, oyuncak, müzik, seramik, sağlık, sivil örgütlenmeler gibi alanların da dahil olduğu 13 farklı alan, Tanzimat’tan günümüze uzanan bir zaman diliminde incelenecek.

Haberin Devamı