Gazete Vatan Logo

Tartışma yaratan genelge! Kızlara özel...

Mevcut mesleki ve teknik liselerin valiliklerce karma ya da yalnızca kız öğrencilerin öğrenim görebileceği okullar şeklinde yeniden belirlenmesinin talep edildiği MEB genelgesi tepki çekti.


Milli eğitim Bakanlığı’nın (MEB), 81 ilin valiliklerine gönderdiği, “mesleki ve teknik ortaöğretimde okul çeşitliliğinin azaltılması” konulu genelge tartışma yarattı. Genelge, “kızların okullaşma oranının artırılması amacıyla mevcut mesleki ve teknik liselerin valiliklerce karma ya da yalnızca kız öğrencilerin öğrenim görebileceği okullar şeklinde yeniden belirlenmesine” yönelik bir düzenleme olarak yorumlandı.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı imzasıyla 1 Mayıs’ta tüm illerin valiliklerine gönderilen genelgede tartışma yaratacak düzenlemeler yer aldı. Mesleki ve teknik ortaöğretimde okul türlerinin azaltılması, program türlerinin ise artırılmasını amaçlayan genelgede, yer alan çarpıcı düzenlemeler özetle şöyle:

Meslek liseleri “Anadolu” oluyor

- Tüm meslek liseleri, “Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri”ne dönüştürülecek.

- Adına “Anadolu” ibaresi konulan bu meslek liselerine MEB tarafından yapılan ortak merkezi sınavla öğrenci alınacak. Yani sınavda geçerli puanı alamayan öğrenciler, bundan böyle meslek liselerine de gidemeyecek. Değişikliğin imam hatip liselerini dışarıda bırakarak yapılması, puanı yetmeyen öğrencilerin düz imam hatip liselerine yönlendirilmek istendiği şeklinde yorumlandı.

- Mevcut çok programlı liseler (ÇPL), Çok Programlı Anadolu Lisesi şeklinde değiştirilecek.

- Kızların okullaşma oranlarını artırmak amacıyla mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları valiliklerce karma ya da yalnızca kız öğrencilerin öğrenim görebileceği okullar şeklinde yeniden belirlenecek. Valiliklerce yapılan okul tekliflerini değerlendirecek MEB, karma veya yalnızca kız öğrencilerin öğrenim görebileceği okullara karar verecek. Ancak yeni okul tabelalarında “kız” ya da “karma” ibareleri bulunmayacak. Valiliklerin okul dönüşümü tekliflerini 9 Mayıs’a kadar bakanlığa bildirmeleri gerekiyor.

‘Mevcut uygulama devam ediyor’

MEB yetkilileri ise genelgeyle kız ya da karma eğitim öğretim yapılan okullara yeni ve farklı bir uygulama getirilmediğini savunarak, şunları kaydetti:

“Okullarda mevcut uygulama nasıl ise öyle devam edecektir. Genelgede açıklanan konu ise okul isimleri değiştiği için okul isim değişikliği onayı ile birlikte okulun karma ya da kız öğrenci şeklinde öğretim şeklinin de belirtilmesi gerektiğinden, valiliklerden mevcut durumları da dikkate alarak teknik bir ayrıntının bildirilmesi istenmektedir. Kızlarımızın okullaşma oranını artırmak için mevcut uygulamanın devam etmesi öngörülmüş olup karma eğitimin kaldırılması kesinlikle söz konusu değildir.”

Haberin Devamı