Gazete Vatan Logo

Tartışılan ikinci yasak!

Rüşvet operasyonunu yürüten İstanbul Emniyeti'ne gazeteci girişi, gece 03.31'de maille duyuruldu: Basın odalarının anahtarını ve kartları teslim edin.

Radikal'den İsmail Sağıroğlu'nun haberine göre, Emniyet müdürlükleri gazetecilere kapatılırken, İstanbul Emniyet Müdürlüğü de dün sabaha karşı saat 03.31’de gönderdiği e-mail’le gazetecilerin Vatan Caddesi ve Gayrettepe’de kullandığı basın odalarının kapatıldığını açıkladı. Gazetecilerin sadece basın açıklamaları için emniyete girebileceği ifade edilerek, emniyet binasına girişte kullanılan basın kimlik kartlarının iadesi istendi.
İl emniyet müdürlükleri, Emniyet Genel Müdürlüğü kararıyla Türkiye çapında basına kapatıldı. Gazeteciler artık emniyete sadece ‘davet’le girebilecek. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada yasak şöyle aktarıldı:
“Genel Müdürümüzün talimatıyla, Türkiye genelinde yapılan uygulama çerçevesinde 22.12.2013 tarihi itibariyle basın mensupları Emniyet Müdürlüğü hizmet binalarına giriş yapamayacaklardır. Herhangi bir gelişme veya basın açıklaması olduğu takdirde basın mensupları davet edilecektir. Vatan ve Gayrettepe hizmet binalarında bulunan basın odasını kullanan basın mensuplarının anahtar ve giriş kartlarını teslim etmeleri rica olunur.”

40 yıllık oda

İstanbul Emniyeti’nde 1970’li yıllardan itibaren gazetecilere tahsis edilmiş basın odası var. Eski emniyet binası Sansaryan Han’da başlayan gelenekle birlikte İstanbul Emniyeti’nin ana yerleşke olarak hizmet verdiği Vatan Caddesi’ndeki A Blok girişinde ve Gayrettepe Asayiş Müdürlüğü’nün girişlerinde 50 metrekarelik basın odaları yer alıyor. Ulusal gazete, televizyon ve ajanslara bağlı olarak yaklaşık 30 gazeteci emniyetteki gelişmeleri haberleştirerek kurumlarına bu odalardan aktarıyordu.
Eski uygulamada da gazetecilerin, soruşturmaların sürdüğü şubelere girişi mümkün değildi. Girişler ya randevu ya da basın açıklamaları nedeniyle davetle yapılıyordu. Haberciler, kaldırılan basın odasına gelen davetle şubelere girebiliyordu. Örneğin son rüşvet operasyonunda hiçbir gazetecinin Organize ve Mali Şube’ye girmesine izin verilmedi.
Gazetecilerin değil basın odası, emniyet binasına bile alınmaması, bu konuda ilk uygulama oldu.

Basın örgütleri tepkili

Basına getirilen yasağa gazeteci örgütlerinden tepki geldi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu’ndan yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Alınan bu karar gazetecilerin halkın gerçekleri öğrenme ve bilgilenme hakkını engelleyen vahim bir karardır. Gazetecilere ‘Bilgi almayacaksın, halka duyurmayacaksın’ direktifi verilmektedir. İktidar ‘Hangi bilgiyi verirsem onu duyuracaksın, araştırıp bilgi alma hakkın yok’ demektedir. Basın özgürlüğüne açıkça müdahale ve sansürdür. Bu idari işlemin geri alınmasını ve en kısa sürede yanlıştan dönülmesini istiyoruz.”
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İstanbul Şubesi de, gazetecilerin emniyet müdürlüklerine girişinin yasaklanmasını, ‘gerçeklerin üzerini kapatma girişiminin bir parçası’ olarak yorumladı. Açıklamada, “Yolsuzluk operasyonunda, bakan çocuklarının da tutuklanmasının ardından hükümet; polisleri, savcıları görevden almayı tercih etti. Hükümet, karşıtı olan tüm sesleri, baskı, zor ve tehdit ile susturmak istiyor. Gazeteciler olarak bu kuşatmanın karşısında örgütlü mücadelemizle duracağız” denildi.

Alt kadrolar da dağıtıldı!

İstanbul Emniyeti’nde Türkiye’yi sarsan büyük yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrası yaşanan deprem, alt kadroların değiştirilmesiyle devam etti. Gece yarısı yapılan değişikliklerle 25 polis müdürünün daha görev yerleri değişti. Aynı zamanda rüşvet operasyonunda görev yapan tüm emniyet amirleri, başkomiser ve komiserler ilçe emniyet müdürlüklerine atandı.

İstihbarat, Terör, Mali, Organize, Siber ve Narkotik şubelerinin emniyet amiri, başkomiser ve komiserler ile polis memurları; güven timleri, önleyici hizmetler, Çevik Kuvvet ve karakollardaki meslektaşlarıyla yer değiştirdi.
Görev yeri değiştirilenler arasında Atatürk Havalimanı Emniyet Şube Müdürlüğü görevini yürüten Emniyet Müdürü Ufuk Balcı da yer alıyor. Balcı’nın yerine Arnavutköy İlçe Emniyet Müdürü Ramazan Tiryaki getirildi.
Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürü Hakkı Akçal da görevden alınarak müdüriyet emrine verildi.

Haberin Devamı