Gazete Vatan Logo

Tarımda restleşirsek Rusya zararlı çıkacak

Türkiye-Rusya krizi büyürken, Tarım Bakanı Çelik’ten “Rusya’ya 1.3 milyar $’lık tarım ürünü satıyoruz, 2.9 milyar $’lık ithalat yapıyoruz. Rus çiftçisi daha fazla zarar görür” çıkışı geldi.

Tarımda restleşirsek Rusya zararlı çıkacak

Türkiye ile Rusya arasında büyüyen kriz iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri soğuk savaşa sürüklerken, milyarlarca dolarlık yatırım ve ticaret tehlikeye girdi. TIR’ların Rusya’ya sokulmamasıyla başlayan ekonomik kriz, gıda ürünlerine sıkı denetim, turizm şirketlerinin Türkiye turlarını iptal etmesi ve Türk işadamlarının gözaltına alınmasına kadar büyüdü.

31 milyar dolarlık karşılıklı ticaretin yapıldığı Türkiye-Rusya ilişkileri adeta satranç oyununa döndü.

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev’in, “Türkiye’deki yatırım projelerini sonlandırın veya dondurun” talimatının tansiyonu yükseltmesinden sonra karşı hamle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’ten geldi.

Ekonomiye sıçramasın

Bakan Çelik, “Rusya ile konuyu tarım, ticaret ve ekonomik alanlara sıçratmak doğru değil. Bu durumdan Rus çiftçisinin daha fazla etkilenirdedi.Çelik, Rusya’nın Türkiye’ye gıda ambargosu uygulayacağı iddialarına ilişkin, “Resmi olarak bize ulaşan somut bir kararları söz konusu değil” diye konuştu.

Soğukkanlı yaklaşalım

Haberin Devamı

“Rusya Tarım Bakanlığı gıda ithalatı konusunda bazı denetim ve kısıtlamalar getirme kararı aldı. Türkiye nasıl etkilenir?” sorusu üzerine Çelik, Türkiye ve Rusya arasında her alandaki köklü ilişkilerin, bütün dünya tarafından bilindiğini söyledi.

Tarım alanında da her iki ülke arasında çok ciddi ilişkiler bulunduğuna dikkati çeken Bakan Faruk Çelik, şöyle devam etti:

“Türkiye, Rusya’ya 1 milyar 270 milyon dolarlık yıllık tarım ürünlerinin ihracatını gerçekleştiriyor ama aynı zamanda 2 milyar 850 milyon dolarlık da ithalat yapıyoruz. Dolayısıyla burada, yaşanan sorunla ilgili bir çözüm ve nerede bir yanlışlık yapıldı onu aramaktan ziyade, konuyu tarama veya diğer ürünlerin ithalat, ihracat, ticaret ile ekonomiye sıçratmanın doğru olmayacağını inancındayım. İthalat ve ihracatımıza baktığınız zaman burada olumsuzluktan etkilenecek olanın Türk çiftçisi değil, aynı zamanda Rus çiftçisinin, üreticisinin de çok ciddi şekilde, daha fazla oranda etkileneceği ortada. Bunun için soğukkanlı bir şekilde olaya yaklaşmamız gerektiğini ve olayın çözüme kavuşturulmasının her iki ülke menfaatleri açısından çok daha doğru olacağı inancı içerisindeyiz.”

Haberin Devamı

1.1 milyar $’lık buğday geliyor

Türkiye ile Rusya arasındaki ekonomik ilişkiler her geçen yıl artarken, özellikle taahhüt ve enerji alanındaki gelişmeler son dönemde hız kazandı. Rusya, Türkiye’nin en önemli ticaret ortaklarından biri olarak değerlendiriliyor. İki ülke arasındaki dış ticaret hacmi 2014 sonunda yüzde 17.3 artışla 31.2 milyar dolara yükseldi. Rusya’dan ithalat 2014’te yüzde 17.1 artarak 25.3 milyar dolara ulaştı. İhracat 5.9 milyar dolarda kaldı. Türkiye’nin toplam ithalatının yüzde 11’lik kısmı Rusya’dan karşılanırken, bu ülkeden başta doğalgaz olmak üzere demir, çelik, hububat ithal ediliyor. Enerji kalemlerinden sonra 1.1 milyar dolarlık buğday ithalatta ilk sırayı alıyor. Rusya’ya başta tekstil olmak üzere, yaş meyve-sebze, metal eşya, motorlu kara taşıtları ürünleri ihraç ediliyor.