Gazete Vatan Logo

Tarihin içindeki hayalet hikayeleri

“1991’in Aralık ayında bir kadın Rumwell köyü civarında arabasıyla A38’den geçiyormuş. Birden gri yağmurluklu bir adamın yolun ortasında durmuş el feneriyle işaret verdiğini görmüş. Direksiyonu kırmak zorunda kalınca bir hendeğe yuvarlanmış. Adama kızmak için arabadan inmiş ama yolda hiçbir şey yokmuş.”

Tarihin içindeki hayalet hikayeleri

Peter Ackroyd, bu kitapta İngilizlerin diğer halklardan daha çok hayalet gördüklerini belirtiyor. Cornwall’daki Kelt hayaletlerinden kuzeydeki gulyabanilere ve cinlere kadar her bölgenin kendine özgü hayaletleri, hortlakları var. Kitabın adından da anlaşılacağı gibi bu anlatılar Anglosaksonlar döneminden günümüzün otostopçu hayaletlerine uzanan bir kronoloji izliyor.

Hayaletlere inansak da inanmasak da, Ackroyd’un çalışması zengin bir kaynak oluşturuyor. Dahası, anlattıklarını edebiyat kurgusu yapmadan ve gündelik olaylar havasında aktarması da zevkli bir okuma fırsatı sunuyor. Kitapta tanışacağınız hayaletlerin hemen hepsi haksızlığa karşı çıkıyor, huzur arıyor, kimileri de cinler gibi sadece eğlence peşinde koşuyor.

PETER ACKROYD

İngiliz biyografi yazarı, romancı, eleştirmen. 1949’da Londra’da doğan Ackroyd eğitimini Cambridge Üniversite­si’nde tamamladı. Daha sonra özel bir bursla iki yıl Yale Üniversitesi’ne gitti. Ackroyd, başta Londra olmak üzere İngiliz tarihi ve kültürü üzerine romanları ve edebiyat dışı eserleriyle tanınır. Somerset Maugham, Guardian ve Booker ödülleri gibi birçok ödül kazanan yazarın romanları arasında The Great Fire of London (Büyük Londra Yangını), Oscar Wilde’ın Son Vasiyeti, Doktor Dee’nin Evi, edebiyat dışı kitaplarının arasında ise Dickens, London: The Biography (Londra: Biyografi), Shakespeare: A Biography (Shakespeare: Bir Biyografi) ve Poe: Kısacık Bir Hayat sayılabilir.

Haberin Devamı