Gazete Vatan Logo

Tarihin en feminen meclisi

TBMM’de kadınların temsil oranı bu seçimlerde 2007’ye göre yüzde 56 oranında arttı

Geçen dönem 50 kadın vekilin görev yaptığı parlamentoya dünkü seçimlerle bu dönem için 78 kadın milletvekili girdi...

ANKARA - 22 Temmuz 2007’de 50 kadın milletvekili Meclis’e girmişti. Aysel Tuğluk’un Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla milletvekilliği düşmüş, CHP’li Özlem Çerçioğlu ise belediye başkanı seçildiği için kadın vekil sayısı daha sonra 48’e inmişti. 12 Haziran seçimleri için AK Parti 78, CHP 109, MHP 62 ve BDP destekli bağımsızlardan da 13 kadın milletvekili aday oldu. Seçim öncesinde partilerin gösterdikleri toplam 262 kadın adaydan seçilebilecek sırada olanların 75 olduğu tahmin ediliyordu. Ancak dünkü seçim sonuçları bu tahminlerin daha üstünde sayıda kadın milletvekilini parlamentoya gönderdi. 78 kadın milletvekiliyle, kadınların TBMM’de temsil oranı da yüzde 14.2’ye çıktı. AK Parti’den 45, CHP’den 19, MHP’den 3 kadın milletvekili seçilirken, BDP destekli bağımsızlardan da 11 kadın milletvekili parlamentoda temsil imkanı buldu.

Genç işsizlerin sesi olacak

AYLİN NAZLIAKA (42 YAŞINDA)


CHP’nin genç ve güzel milletvekili Aylin Nazlıaka, Ankara’da, .1. bölge, 4. sıradan aday oldu. Rakiplerini geçerek meclise girmeye hak kazanan Nazlıaka, CHP’de özellikle gençlerin sorunlarıyla ilgileniyor. CHP nin işşiz gençlere yönelik, istihdamda fırsat eşitliği yaratma projesi olan “Gence Artı” da, genç milletvekili tarafından basına tanıtılmıştı.

Sanatı ve sanatçıyı koruyacak

SABAHAT AKKİRAZ (56 YAŞINDA)


CHP’nin İstanbul 3. bölge, 6. sıradan meclise soktuğu türkücü Sabahat Akkiraz, sanatı ve sanatçıların haklarını savunacak. Akkiraz, Başbakan Erdoğan’ın “sanatçı müsvetteleri” sözüne de tepki vermiş, “Bana söylenmediğini düşünüyorum. Ama sanatçılara reva değildir. Bence özür dilenmesi gerekiyor” demişti. Halk müziğini dünyaya tanıtan ünlü sanatçı, Türk Halk müziğine yıllarını vermiş isim.

CHP danışmanıydı AK Parti’den vekil oldu

CHP’li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun eski danışmanı İlknur Denizli, Ak Parti’den aday oldu ve İzmir 1. bölge, 4. sıradan vekil seçildi. İzmir’de Ak Parti’nin liberal kanadında yenilikçi yüz olarak ortaya çıkan İlknur Denizli, Ak Parti’yi niçin tercih ettiğini, Kadınlar tek başına kar tanesi gibidir; tek bir kar tanesi hemen erir ancak bir araya geldiğinde trafiği felç eder. Ben Ankara’ya trafiği felç etmek için gidiyorum. Ak Parti’yi seçme nedenim ise bu kentle derdim olduğu içindir” sözleriyle açıklamıştı.

Bahçeli’yi değiştiren sihirli el!

MHP’nin Ankara 1. bölge, 2. sıradan milletvekili olan Prof. Zühal Topçu, ‘Bahçeli’nin yüzünü güldüren’ kadın olarak da biliniyor. Zira disiplinli tavırlarıyla bilinen ancak son dönemde güler yüzüyle kamuoyunun karşısına çıkan MHP liderinin başdanışmanıydı Zühal Topçu. Genç milletvekili basına verdiği bir röportajda Bahçeli’deki değişimi nasıl başardığını, “Disiplinli, siyasi vasıflarıyla bilinen Genel Başkanımız kapılarını dışarıya açınca, insani vasıflar da fark edildi” sözleriyle anlatmıştı.

Yeni meclisin 5’te 1’i hukukçu

24. Dönem’de 107 hukukçu kökenli milletvekili yer alıyor. Ayrıca 71 mühendis, 37 doktor ve 10 gazeteci de var.

3 sendikacı, 19 patrona karşı

Yeni parlamentoda iş dünyasından da çok sayıda isim yer var. İşçi sınıfını ise, CHP’den seçilen DİSK Başkanı Süleyman Çelebi ve DİSK eski Genel Sekreteri Musa Çam ile AKP listesinden giren Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu temsil edecek.

Meclis başkanlığı için Çubukçu önde

24. Dönem parlamento seçimlerinin ardından, yeni vekillerin “koltuk” heyecanı başlıyor. 326 kişilik AK Parti grubunda önce Meclis, ardından da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “ustalık” dönemine göre yeniden dizayn ettiği yeni Bakanlar Kurulu’ndaki koltuklar için heyecan yaşanacak. TBMM’de milletvekillerinin yemin töreninin ardından ilk seçim süreci Meclis Başkanlığı için başlayacak. 24. dönem parlamentosunun başkanlığı için en güçlü adaylar Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek olarak ifade ediliyor. Kulislerde Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’nın isimleri de Meclis Başkanlığı adayları arasında dillendiriliyor. İlk iki turda 367 çıkmazsa, üçüncü oylamada AK Parti, kendi belirlediği adayı 276 oyla seçebilecek.

İŞTE KADIN VEKİLLER

AK PARTİ: Fatoş Gürkan (Adana), Fatma Salman Kotan (Ağrı), İlknur İnceöz (Aksaray), Tülay Selamoğlu (Ankara), Ülker Güzel (Ankara), Nurdan Şanlı (Ankara), Gökçen Özdoğan Enç (Antalya), Semiha Öyüş (Aydın), Tülay Babuşçu (Balıkesir), Canan Candemir Çelik (Bursa), Tülin Erkal Kara (Bursa), Nurcan Dalbudak (Denizli), Mine Lök Beyaz (Diyarbakır), Sermin Balık (Elazığ), Fazilet Dağcı Çığlık (Erzurum), Ülker Can (Eskişehir), Fatma Şahin (Gaziantep), Derya Bakbak (Gaziantep), Mihrimah Belma Satır (İstanbul), Alev Dedegil (İstanbul), Nimet Çubukçu (İstanbul), Ayşe Nur Bapçekapılı (İstanbul), Türkan Dağoğlu (İstanbul), Sevim Savaşer (İstanbul), Halide İncekara (İstanbul), Tülay Kaynarca (İstanbul), Gülay Dalyan (İstanbul), İlknur Denizli (İzmir), Nesrin Ulema (İzmir), Sevde Bayazıt Kaçar (Kahramanmaraş), Gülşen Orhan (Van), Safiye Seymenoğlu (Trabzon), Dilek Yüksel (Tokat), Özlem Yemişçi (Tekirdağ), Zeynep Armağan Uslu (Şanlıurfa), Nursuna Memecan (Sivas), Tülay Bakır (Samsun), Ayşenur İsla(Sakarya), Çiğdem Münevver Ökten (Mersin), Gönül Beki Şahkulubey (Mardin), Öznur Çalık (Malatya), Ayşe Türkmenoğlu (Konya), Gülay Samancı (Konya), Azize Sibel Gönül (Kocaeli), Pelin Gündeş Bakır (Kayseri)

CHP: Emine Ülker Tarhan (Ankara), Aylin Nazlı Aka (Ankara), Gülsün Bilgehan (Ankara), Ayşe Nedret Akova (Balıkesir), Sena Kaleli (Bursa), Ayşe Eser Danışoğlu (İstanbul), Şafak Pavey (İstanbul), Fatma Nur Serter (İstanbul), Bihlun Tamaylıgil (İstanbul), Sedef Küçük (İstanbul), Melda Onur (İstanbul), Binnaz Toprak (İstanbul), Sebahat Akkiraz (İstanbul), Güldal Mumcu (İzmir), Hülya Güven (İzmir), Birgül Güler (İzmir), Dilek Akagün Yılmaz (Uşak), Sakine Öz (Manisa), Candan Yüceer (Tekirdağ)

MHP: Zühal Topçu (Ankara), Ruhsar Demiral (Eskişehir), Meral Akşener (İstanbul)

BAĞIMSIZ: Ayla Akat Ata (Batman), Leyla Zana (Diyarbakır), Emine Ayna (Diyarbakır), Nursel Aydoğan (Diyarbakır), Pervin Buldan (Iğdır), Sebahat Tuncel (İstanbul), Mülkiye Birtane (Kars), Gülser Yıldırım (Mardin), Gültan Kışanak (Siirt), Selma Irmak (Şırnak), Aysel Tuğluk (Van).

Haberin Devamı