Gazete Vatan Logo

Tarihin en büyüğü

İstanbul merkezli 12 ilde düzenlenen tarihi eser kaçakçılığı operasyonunda aralarında Miken, Roma, Bizans, Osmanlı ve antik medeniyetlere ait 15 bin parça eser ele geçirildi. Paha biçilemez eser statüsünde yer alan yüzlerce eser arasında ‘Davut’un Düğünü’ figürlü taş da yer alıyor.

Tarihin en büyüğü

İstanbul Kaçakçılık Suçlarla Mücadele ekipleri, 6 ay önce ‘arkeolog polislerin’ bazı eserlere değer biçilmeye çalışıldığı yönünde bilgi vermesi üzerine çalışma başlattı. Polis, teknik takipte ile müzayede ve koleksiyonculara eser temin etmeye çalışan bir grubu tespit etti. Bu takip ile birlikte paha biçilemeyen tarihi eserlerin yurt dışına kaçırmaya çalışan kişilerin arasında iş adamları, emekli emniyet müdürü, emekli albay, sosyetenin sanat danışmanı ve müzayede evi sahipleri var.

Şebekenin takibi sonrası ekipler tarihi zenginlik bakımından son yılların en kapsamlı operasyonuna imza atıldı. İstanbul merkezli Afyon, Antalya, Muğla, Kırklareli, Gaziantep ve Bartın’ın aralarında bulunduğu 12 ilde operasyon yapıldı. Liderliğini eski bir koleksiyoner olan Fuat A.’nın yaptığı şebeke içerisinde havayolu firmasına temsil ve gözetim hizmeti veren şirketin CEO’su Gökhan S., sosyetenin sanat danışmanı N.Ş., emekli emniyet müdürü Ali Y. ve 28 kişi gözaltına alındı. Aramalarda farklı dönemlere ait 15 bin parça tarihi eser ele geçirildi.

Haberin Devamı

Çalışmalarda yurt dışına çıkartılmaya hazırlığında olan özellikle Miken dönemine ait eserler, üzeri savaş tanrısı Ares betimli imparatorun atı için yapılmış ‘At Alınlığı’, Roma imparatoriçesi tarafından takıldığı ön görülen Troya savaşı figürlü madalyon ve soylulara ait altın yüzük koleksiyonları ele geçirildi. 15 milyon yıllık olduğu değerlendirilen balık fosili de bulundu. Operasyonda gözaltına alınanlar arasında yer alan CEO Gökhan S.’nin tutuklanıp cezaevine gönderildiği ama rahatsızlanınca cezasının ev hapsine çevrildiği öğrenildi. Şüphelilerden 18’i tutuklandı.

Bir eşi New York Müzesi’nde
Ele geçirilen eserler arasında bir eşinin New York Metropolitan Müzesi’nde bulunan paha biçilemeyen ‘Davut’un Düğünü’ tasvirli tas kabartma da ele geçirildi. Şüphelilerin ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda tarihi eserlerden kazanıldığı değerlendirilen 450 bin euro, 33 bin 300 dolar ve 276 bin Türk lirasına da el konuldu.