Gazete Vatan Logo

Tarihi sinagogda, 41 yıl sonra ilk düğün

EDİRNE’de restore edilerek ibadete açılan tarihi sinagog, 41 yıl sonra bir düğüne ev sahipliği yaptı.

Tarihi sinagogda, 41 yıl sonra ilk düğün

Musevi Cemaati’nin Edirne’deki tek temsilcisi Rifat Mitrani’nin eşi Sara Mitrani ile evlendiği sinagogda bu kez ailenin kızları Güneş Mitrani (30) ile İstanbul Musevi cemaatinden, Anita ve Selim Esentürk’üni oğulları Harun Esentürk (34) dünya evine girdi.

1492 yılında yapıldı...

Edirne’de 1492 yılında, Osmanlı’ya sığınan Museviler için yapılan ve 1983 yılına kadar hizmet veren tarihi sinagog, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılarak ibadete açıldı. Avrupa’nın en büyük, Dünyanın 3’üncü büyük sinagogunda 41 yıl sonra yeniden düğün heyecanı yaşandı. Düğün için çiçeklerle donatılan sinagogda davetliler, salonda kadın ve erkekler için ayrılan farklı yerlerden düğünü izledi. Düğüne, Edirne Vali Vekili Mehmet Tekinarslan, Belediye Başkanı Recep Gürkan, çiftin aileleri, yakınları ve yaklaşık 3 bin davetli katıldı.

Duahandan Atatürk sözü

Musevi geleneklerine göre yapılan düğünde çiftin dini nikahları kıyılırken, duahan Türkiye Cumhuriyeti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan için dua okundu. Duahan, “Kim ne derse desin, kim ne düşünürse düşünsün. Atatürk’ün de dediği gibi Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır” dedi. Dini nikah ve duaların ardından Edirne Belediye Başkanı resmi nikahı kıydı. Çifte ömür boyu mutluluklar dileyen Başkan Gürkan, “Lütfen Edirne’ye daha çok, daha çok gelin” dedi.

Haberin Devamı

Damadın ayağına bastı

Gelin Güneş Mitrani imzayı attıktan sonra damat Harun Esentürk’ün ayağına bastı.