Gazete Vatan Logo

Tarihi rekor!

Dolar pisikolojik sınırı gördü

Tırmanışını sürdüren dolar dün 2 TL ile tarihinin en yüksek seviyesini gördü. 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 10.5’e çıkarken Borsa İstanbul yüzde 0.54 daha geriledi.

Dolarda rekor yükseliş hız kesmiyor. Önceki gün 1.9930 TL’den kapanan dolar dün 2 TL’yi görerek yeni bir rekora daha imza attı. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) parasal genişleme politikasında frene basacağı endişesi, Mayıs ayının son haftasından itibaren gelişmekte olan ülke piyasalarını olumsuz etkiliyor.

DÖVİZ FİYATLARI İÇİN TIKLAYINIZ



Önceki akşam Fed toplantı tutanaklarından tahvil alım programının azaltılmasını savunan Başkan Ben Bernanke’ye diğer üyelerden de destek geldiğinin ortaya çıkması, dolarda alımları artırdı. Bankacılar, doların dün 2 TL’yi gördüğünü ancak işlemin geçmediğini söylerken dolar serbest piyasada haftayı 1.9940 TL’den tamamladı.

Döviz kurlarında yaşanan hareketlilik bono-tahvil piyasasına da yansıdı. 10 yıllık tahvilin bileşik faizi yüzde 10.5 seviyesine kadar yükseldi.

2 TL rahatsızlık yarattı

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) tahvil alım programının seyrine ilişkin endişelerle başlayan ve Merkez Bankası’nın adımlarının TL’deki değer kaybını engellemede yetersiz kalacağı endişelerinin baskısıyla yükseliş hızlanan kur ve sepet yeni tarihi yüksek seviyelerini gördü.

Bir bankanın döviz masası yetkilisi, “Gün içinde piyasalarda bir soluklanma gördük buna paralel TL’ye bir miktar girişler de oldu. Ancak piyasada genel olarak likidite oldukça kötü. Öğleden sonra kağıt tarafında da likidite kalmadı, 10 yıllık tahvil faizlerinde ciddi yükseliş oldu. 10 yıllık tahvillerdeki bozulmanın etkisiyle TL’de de değer kayıpları yaşandı. TL öğleden önce diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine göre iyi performans gösterirken, öğleden sonra durum tersine döndü. Ana sorun ise kur 2.00 seviyesine yaklaştıkça bu psikolojik seviyenin opsiyon ile alakalı olarak test edilmesi rahatsızlık yaratıyor” dedi.

350 milyon $ sattı

Merkez Bankası dün sabah minimum 350 milyon dolar olacağını ilan ettiği döviz satım ihalesini 350 milyon dolar olarak açtı. İhale sonrası dolar sepet bazında TL ise 2.3342’ye kadar yükselerek tarihi rekor seviyelerini gördü.

Önceki gün spot kapanışta yüzde 9.96, valörlüde son işlemlerde yüzde 10.01 seviyesinde olan ve bu sabah yüzde 9.94 bileşik seviyesinden açılan 8 Mart 2023 itfalı 10 yıllık tahvilin bileşik faizi yüzde 10.50’ye kadar yükseldi.Gösterge tahvilin bileşik faizi bu sabah yüzde 9.60’tan açılarak yüzde 9.90’a kadar çıktı.

Dolar 2 TL’yi gördü mü tartışması

Doların bankalararası piyasada 2 TL’yi görüp görmediği tartışma konusu oldu. Bankacılar, ekranlarda 2 TL’nin görülmesine rağmen gerçekleşen işlemlerde doların en yüksek 1.9996 TL’yi gördüğünü savundu.

Brezilya’dan dolara 60 milyar $’lık savaş

Brezilya Merkez Bankası, dolar karşısında 5 yılın en düşük seviyesine yaklaşan para birimi reali güçlendirmek amacıyla yıl sonuna kadar sürecek 60 milyar dolarlık dövize müdahale programı açıkladı.

Merkez bankası tarafından yapılan açıklamada Pazartesi, Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri günlük 500 milyon dolarlık döviz swap ihaleleri, Cuma günleri ise spot piyasada 1 milyar dolarlık repo ihalesi açılacağı belirtildi. Her iki ihale de dolar yükümlülükleri bulunan şirket ve bireylerin korunmasını amaçlıyor. Program dün itibarıyla başlatıldı ve Aralık ayına kadar yürürlükte kalacak. Gerekli görüldüğü takdirde ise ek ihaleler açıklanabilecek.

Sao Paulo’daki Gradual Investments’in baş ekonomisti Andre Perfeito, “Bu açıklama otoritelerin kurun daha fazla düşmesini engellemedeki kararlılığını gösteriyor” dedi.

Brezilya hükümeti enflasyonu kontrol altında tutup realdeki kayıpları önlemeye çalışırken, aynı zamanda hızlı kredi büyümesine rağmen durgunluğun gözlendiği ekonomiyi canlandırmayı hedefliyor.

Real’de kayıp büyük

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) aylık 85 milyar dolarlık tahvil geri alım programında frene basacağı endişesi Türkiye gibi gelişmekte olan ülke piyasalarını Mayıs ayı sonundan itibaren etkisi altına aldı. ABD’nin ekonomiyi canladırmak için uygulanan parasal genişleme politikasını yavaş yavaş terk edecek olması gelişmekte olan ülkelerden yabancı sermaye çıkışını hızlandırdı. 31 Mayıs’tan bu yana en sert kayıp yüzde 14 ile Hindistan Rupisi ve yüzde 13.5 ile Brezilya Reali’nde oldu.

Altın 1.400 dolar sınırına dayandı

Altının fiyatı, ABD’de yeni konut satışlarının beklentilerin çok altında açıklanmasının ardından 2 ayın zirvesini gördükten sonra 1.395 doları aştı. Brent ve ABD ham petrolünün vadeli fiyatları ise keskin artış kaydetti. ABD’de yeni konut satışları Temmuz’da 394 bin ile 490 bin olan beklentilerin çok altında gerçekleşti.

Haberin Devamı