Gazete Vatan Logo

Tarihi kilise çöküyor

Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde 400 yıllık Rum Ortodoks Kilisesi, 15 yıldır hazırlanamayan restorasyon projesi nedeniyle yağmalandı, yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı

Yıllarca yörenin çobanları tarafından ahır olarak kullanılan kilise, hazine avcıları tarafından delik deşik edilirken, kapı ve pencereleri söküldü, duvarları çatlamaya, sıvaları dökülmeye başladı.

Yarımadanın en batı ucunda bulunan eski Leleg kentlerinden Kadıkalesi Köyü'ndeki kiliseyi çobanlar ahır, avcılar yıllarca barınak olarak kullandı. Hazine avcıları, kilisenin zeminini ve iç duvarlarını kazarak define aradı. Kapı ve pencere pervazları yerinden sökülen kilisenin duvarlarında derin çatlaklar oluştu. Rum Ortodoks Kilisesi 1990 yılında inşa edilen Gökçe Armonia Tatil Sitesi sosyal tesislerinin içinde kaldı. Site yöneticileri, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na defalarca başvurmalarına rağmen, restorasyon izni alamayınca kilise kaderine terk edildi.

Kilisenin restorasyonu için 15 yıldır beklediklerini belirten Gökçe Armonia Tatil Sitesi Genel Müdürü Pehlül Yıldırım "Tarihi tam olarak belirlenemeyen Ortodoks Kilisesi'ne yaz aylarında yabancı turistler ve kilisenin tam karşısında bulunan komşu Yunanistan'ın İstanköy (Kos), Kilimli (Kalimnos), Leros ve Patnos Adaları'nda yaşayanlar sık sık ziyarete geliyor. Kilisenin onarımı, restorasyonu ve ibadete açılması için maddi olarak katkıda bulunabileceklerini söylüyorlar. Biz de restorasyonu yapmak ve kiliseyi ayakta tutmak için her türlü fedakarlığı yapmaya hazırız. Yıllardır İzmir ve Muğla'daki koruma kurullarına başvuruyoruz, `Bir çivi dahi çakmayın, yasak, mahkemelik olursunuz' diyorlar. Ancak bir türlü restorasyon izni çıkmıyor. Yörenin en güzel kilisesi göz göre göre eriyip gidiyor ve yıkılmak üzere. Kurul ve müze yetkilileri konuyla yakından ilgilenirlerse kilise onarılır, gerek görülürse ibadete açılır ya da kültür ve sanat merkezi olarak değerlendirilebilir" dedi.

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Yaşar Yıldız da, Bodrum'a 18, Turgutreis Beldesi'ne 4 kilometre uzaklıktaki Kadıkalesi Köyü'nün Hellen Tepesi yamaçlarında bulunan ve her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği kilisenin sponsor bulunamaması nedeniyle restorasyonunun yapılamadığını belirtti. Yıldız, bölgeden tarih fışkırdığını anlattı, "Birçok eserimizi sponsorların desteğiyle gün ışığına çıkarmaya ve yaşatmaya çalışıyoruz. Tarihi Kadıkalesi Kilisesi'nin restorasyonu için de sponsor bulunursa kuruldan hemen gerekli izinleri alırım. Kilisenin restore edilip kültür- sanat veya dini amaçlı kullanılabilmesi konusundaki görüşümüzü bakanlığa da ilettik. Yörede yaşayan yabancıların sayısının saptanması gerekir. Yörenin sağlam kalmış en güzel örneklerinden biri olan Rum Ortodoks kilisesinin daha fazla dayanacak gücü kalmadı. Durumu gerçekten içler acısı ve bir an önce kurtarılması gerekir" dedi.

Haberin Devamı