Gazete Vatan Logo
Magazin Tarihi karar!

Tarihi karar!

Sunal ailesi, TV kanallarında yıllardır yayınlanan Kemal Sunal filmlerinden bundan böyle telif alacak

Tarihi karar!

Açtıkları “fikir ve sanat eserine tecavüz” davasını kazanan Sunal ailesi, TV kanallarında yıllardır yayınlanan Kemal Sunal filmlerinden bundan böyle telif alacak. Bu kararla birlikte hayatta olan oyuncular, filmlerin müziklerini yapan ya da şarkıları okunan sanatçıların, TV ve benzeri gösterimlerden telif almasının yolu açılmış oldu.

Türk sinemasının unutulmaz aktörlerinden Kemal Sunal, 3 Temmuz 2000’de hayata gözlerini yumdu. Hemen her gün birçok TV kanalında yayınlanan “Kemal Sunal filmleri”nden hiçbir şekilde telif ücreti alamadıklarını belirten sanatçının eşi Gülderen Sunal, kızı Ezo Sunal ile oğlu Ali Sunal, 6 Ekim’de dava açtı. Sunal ailesi, babalarının “Düttürü Dünya” ve “Yoksul” filmlerinin yapımcısı Şerafettin Gür hakkında suç duyurusunda bulundu ve 15 bin TL manevi, 2 bin TL de maddi tazminat talep etti.

İlk davada zafer


Davalı Gür ise merhum Kemal Sunal ile aralarında yaptıkları “sözlü” anlaşma gereği filmlerin tüm haklarının kendisine devredildiğini öne sürdü. Sunal ailesi ile yapımcı Gür arasındaki dava, 25 Mayıs 2010’da sonuçlandı. İstanbul 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi hakimi Hazal Zengingül, davacı Sunallar’ın taleplerini haklı bularak, ünlü komedyenin ailesinin de filmlerinin yeni gösterimlerinden telif almalarına karar verdi.

Kararın gerekçesi

Zengingül, kararının gerekçesinde, “Türkiye’nin küresel ekonomiye entegrasyonu, bu tür filmlerin dış pazara da açılması nedeniyle, eserin sağladığı ‘öngörülemeyen’ sonraki ekonomik değerinden, davalının tek başına yararlanması, ‘hakkaniyet’ ve ‘sebepsiz zenginleşme’ hükümlerine aykırı olduğundan, davacıların eser sahibi olarak değil de genel hükümlere göre de ‘ekonomik değerden’ pay alma hakları vardır” görüşlerine yer verdi.

Emsal olacak

Davalı Gür, bu kararı temyiz etti. Ancak Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, mahkemenin kararını “manevi tazminat” dışında kalan bölümüyle onadı. Böylece halen hayatta olan oyuncular, filmlerin müziklerini yapan ya de şarkıları okunan sanatçıların, tüm TV ve benzeri gösterimlerden telif almasının yolu açılmış oldu. Bu karar üzerine filmleri tekrar tekrar gösterilen birçok ünlü oyuncu, icracı ve müzisyenin yapımcılara karşı benzer davalar açması bekleniyor.

‘Rahat uyu baba’

Kemal Sunal’ın oğlu oyuncu Ali Sunal, kararı öğrenince büyük sevinç yaşadı ve twitter’daki sayfasında “Kazandık babam. Rahat uyu” yazdı. Ali Sunal bu kararın tüm sanatçılara emsal olacağını söyledi.

Haberin Devamı