Gazete Vatan Logo

Tarihi görüşmeye yanlış tercüme damga vurdu!

Başbakan Erdoğan, Tahran'da önce İran Cumhurbaşkanlığı Birinci Yardımcısı Cihangiri ile biraya gelip ticaret anlaşmaları imzaladı ardından da Hasan Ruhani ile bir araya geldi. Başbakan Erdoğan, 2015 sonu itibariyle 30 milyar dolarlık bir ticaret hacmi hedeflediklerini söyledi.
Erdoğan-Cihangiri görüşmesine ise yanlış tercüme damgasını vurdu.

SÖZLER TERCÜMANA AİT

Türkiye'nin İran'dan yeni doğalgaz alımı konusunda anlaşmaya varıldığı söylendi. Bu sözler tercümana aitti ve İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangari'nin sözlerini tercüme etmişti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Cihangiri arasındaki ortak basın toplantısı biter bitmez Türk gazeteciler soluğu Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın yanında aldı. Yıldız, bir anlaşma olmadığını görüşmelerin devam ettiğini söyledi.

ERDOĞAN'DAN RUHANİ'YE MAŞALLAH!

Ruhani Cumhurbaşkanı seçildikten sonra ilk kez Erdoğan'la görüştü. Ruhani Başbakan Erdoğan'ı kapıda karşıladı. İki liderin tokalaşması basının yoğun ilgisi altında gerçekleşti. Başbakan bu hareketlilik üzerine Ruhani'ye “Maşallah” diyerek tepkisini gösterdi. İki lider ardından içeri girdi. Erdoğan'ın önümüzdeki aylarda Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştirmesi beklenen Ruhani'ye davetini yenilediği öğrenildi. İran Cumhurbaşkanı Ruhani Başbakan Erdoğan ve heyeti onuruna öğle verdi.

ANLAŞMALAR İMZALANDI

Erdoğan-Cihangiri buluşmasında iki ülke arasında ortak ticaret komitesi kurulmasına dair anlaşma, İran-Türkiye tercihli ticaret anlaşması ve Anadolu Ajansı ile İRNA arasında işbirliği anlaşmaları imzalandı.

Anlaşmaların imzalanmasının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cihangiri ortak basın toplantısı düzenledi. Cihangiri'nin daveti üzerine 2 yıl aradan sonra İran'a geldiğini hatırlatan Erdoğan, ticaret anlaşmasının çok büyük önem arzettiğini ve imzalanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin Türkiye'ye yapacağı ziyarette de yüksek düzeyli işbirliği anlaşması imzalanması dileğini ifade etti.


"2015 sonu itibariyle hedefimiz 30 milyar dolardır"

Konuşmasında İran'la yapılan ticaretin boyutlarına ilişkin bilgi veren Erdoğan, 2012'nin her iki ülke içinde başarılı bir yıl olduğunu, 21,8 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşıldığını belirtti. 2013'te ticaret hacminin 13.5 milyar dolara gerilediğini hatırlatan Erdoğan, "2015 sonu itibariyle hedefimiz 30 milyar dolardır. Fakat taraflarda bunu gerçekleştirebilecek siyasi irade mevcut. Temenni ederim ki 2014 önemli bir milat olur, 2015 sonu itibariyle 30 milyar dolar hedefini yakalarız" dedi.

Başta ham petrol olmak üzere, doğalgaz gibi stratejik ithal ürünlerini İran'dan alabileceklerini belirten Erdoğan, Türkiye'nin ileri teknoloji ve sanayide hamle içinde olan bir ülke olarak doğalgaz tüketim kapasitesinin arttığına işaret etti. Erdoğan, "Kazan kazan' esasına dayalı olarak burada ortak adımlar atmamız mümkündür" diye konuştu.

İran Cumhurbaşkanlığı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri de İran ve Türkiye ilişkilerinin eskiye dayanan, dostça ilişkileri olduğunu belirterek, görüşmelerde iki tarafın ilgi alanına giren konuların ele alındığını kaydetti. Cihangiri, görüşmelerde özellikle ekonomik alanda iyi bir anlaşma sağlandığını ifade etti.

Ruhani ile öğle yemeğinde buluştu

Başbakan Erdoğan, Sadabad Sarayı'nda gerçekleştirilen öğle yemeğinde de İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile bir araya geldi.

Yemekte Başbakan Erdoğan'a, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik de eşlik etti.

Haberin Devamı