Gazete Vatan Logo

Tarih gün yüzüne çıkıyor

İstanbul Medipol Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, ‘Arkeopark Projesi’ ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin binlerce yıllık tarihine ışık tutuyor.

Tarih gün yüzüne çıkıyor

İMÜ GSTMF tarafından Kuzey Kıbrıs’ın kuzey doğusundaki Tatlısu-Akanthou Sit Alanı’nı ve çevresi için hazırlanan bu proje ile arkeolojik kazı buluntularına dayanan neolitik evlerden oluşan müze, konservasyon merkezi ve açık hava etkinlikleriyle bölge dünyaya açılacak. İlk etabı geçtiğimiz mart ayında tamamlanan proje bilimi ziyaretçiyle buluşturmayı amaçlıyor. 2020 yılına kadar tamamlanması amaçlanan projede ‘Akanthou Arkeolojik Kazısı’ndan elde edilen sonuçlara göre ‘Neolitik Dönem’de bölgede bulunan yerleşim, örnek 9 adet kerpiç yapı ile rekonstrüksiye edilerek yeniden canlandırılacak.

Ziyaretçiler tanıklık edecek

KKTC Taşınmaz Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından onaylanan Arkeopark’ta programlar kapsamında ziyaretçiler Tatlısu’nun köklü tarihi içinde kendi serüvenleri ve arkeolojik veriler hakkında bilgi sahibi olacak, aynı zamanda ‘Neolitik Dönem’e dair yapı teknikleri öğrenecek. Bölge turizmi açısından büyük önem taşıyan proje, Tatlısu Arkeopark’ını ziyarete gelen kişilere gerçek bir kazıya canlı tanıklık fırsatı tanımasıyla da dünyadaki diğer örneklerinden ayrılıyor. Ziyaretçiler ayrıca dönemin ev yaşantısı, gıda yapımı ve avcılık ve balıkçılık gibi geleneksel geçim kaynaklarının tanıtıldığı etkinlere katılma imkânı bulacak.

Haberin Devamı