İletişim Kazası: Buzzer Plus Olgusu

Haberin Devamı

Bu sefer taşı kuyuya atan Gazeteport yazarı Yavuz Semerci oldu.

Taş; “Bu içeceği sakın satın almayın!” başlıklı yazısı.

Sözkonusu içecek; Buzzer Plus.

Haydi taşı kuyudan çıkartalım, tarafsız raporumuzu yazalım.

Semerci, “Uzun yolda direksiyonun başında havanın da etkisiyle kendinizi çok yorgun hissederek bir mola verirsiniz. Kimi zaman birkaç dakika araçtan çıkıp yüzünüzü yıkamak yeterlidir. Kimi zaman da bunlara ilaveten zihninizi uyanık tutmaya yarayan bir enerji içeriği veya bir hap işinize yarayabilir.” diyerek Shell benzin istasyonuna girer. Enerji içeceği sandığı Buzzer Plus’ı satın alır ve ilk defa kullanmasına rağmen bir dikişte dibini bulur.

Gaflet 1: Tüketiciye otomobil kullanırken zihnini uyanık tutmaya yarayacak içecek veya haplara yönelmesini telkin etmek.

Acaba buna sevgili Esat Hancı ne derdi? Tahmin etmem zor değil.

Olsa olsa şöyle birşey derdi; Uyaranlar zihni açık tutabilirse de aynı zamanda kişiyi agresyona sürükleyebilir, gereğinden fazla ataklığa yani tedbirsizliğe itebilir. Trafikte bunlara ihtiyaç yok... Doğrusu, yorgunluk veya zihin bulanıklığı hissedildiğinde otomobil kullanmayı derhal bırakmalı ve uyumalı, dinlenmelidir. Bu nedenle uzun yollara iki sürücü ile çıkmak iyi bir tedbir olacaktır.

Bu nedenle Semerci’nin, “enerji içeceği içip yola devam edin ya da hap alınır” falan söylemi olmamış.

Bu öğreti en az Buzzer Plus kadar tehlikeli.

Yazısından Semerci’nin bilinçli bir tüketici olmadığını da öğreniyoruz. İçeceğin kutusuna bakarak karar vermiş ki bu bir enerji içeceği ve bir dikişte içmiş. Rahatsızlık hissettiğinde kutunun üstünü bir de okumuş ki; “Çocuklar, 18 yaş altı kişiler, yaşlılar, diyabetikler, yüksek tansiyon hastaları, gebe ve emzikli kadınlar, metabolik hastalığı olanlar, böbrek yetmezliği olan kişiler, kafeine hassas kişiler için tavsiye edilmez.”

İlaç prospektüsü gibi...

(Enerji İçecekleri Hakkında Türk Gıda Kodeksi Tebliği’nin zorunlu tuttuğu bu ibarede “Çocuklar, 18 yaş altı kişiler...” lafı mevcut. Memleket artık öğrenmeli ki 18 yaş altı kişilere zaten çocuk denir. Devlet topu ciddi ciddi taça atmış. Kimin ne yaptığını, kimin kim olduğunun farkında değil derler adama.)

Çocuk bu sana, yasak dinler sanki...

Marketin rafından alıp içmesini kim engelleyecek? Böyle bir düzenleme var mı?

Konuya başka taraf açısından bakalım da Shell ile diğer benzin istasyonlarının kulakları çınlasın.

Gaflet 2: Uzun yolda otomobil kullanan tüketiciye ciddi yan etkileri bulunan bir içecek ürünü satmak, satılmasına izin vermek.

Hiç akıllıca değil ama akıllı olmak isteyen kim, maksat karlılık.

Konuyu bir de ihtilafın son tarafı açısından irdeleyecek olursak, içeceğin imalatçısı yaptığı yazılı açıklamada -her PR şirketinin tavsiye ettiği üzere- firmasını ve ürünlerini övmüş; şöyle köklü, böyle donanımlı, kalite belgeli, hijyen sertifikalı, tamamı yerli sermayeli, döviz girdisi, ekonomiye büyük katkı...

Gibi gibi soğuk kapitalist söylemler.

Ayrıca, içecekte kullanılan hammadde Türkiye’de yasak ama Dünya’nın en saygın kuruluşu Amerikan FDA bu hammaddeye izin vermiş. Kime göre?..

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız halt etsin anlamında.

Firmanın beyanları hiç olmamış, başarısız.

Sonuçta; Firma Türk Gıda Kodeksi’ne uygun olmayan imalat yapmış ve bunu satışa sunmuştur, ve Mayıs ayında Bakanlık içeceklerin toplatılması yükümlülüğünü getirdiği halde içecekler hala satılmaktadır.

Firma doğrudan kusurludur.

Firma iyidir hoştur ama dürüst değildir gibi bir beyan olmuş.

Gaflet 3: Kusurun bulunduğu yerde kapitalist söylemler yapılırsa ve suça ortak öngörülürse, bu bir iletişim kazasıdır.

Kabullenmeden ibarettir...

Firma açısından bu olgu tipik bir yanlış ihtilaf yönetimi kurbanıdır.

Doğrusu; Firma,

‘Buzzer Plus’ı şu tarihler arasında ürettik, satışa sunulmadan önce Bakanlık’a içindekileri bildirdik, Türk Gıda Kodeksi Tebliği’ne uygun üretilmiştir, içindeki bir hammadde nedeniyle sonradan üretimi yasaklanan ürünümüzden bugüne kadar hiçbir şikayet alınmamıştır, sayın Semerci’nin belirttiği etkiler içeceğin enerji içeceği olduğunu bilmesine rağmen çok kısa zamanda tüketmiş olmasına bağlı olarak kendisini göstermiş olabileceği gibi içeriğindeki diğer maddeler nedeniyle de görülmesi olasıdır ve bu durum ambalajda net şekilde belirtilmiştir, yasa gereği ürün geri çağırma/toplatma çalışmalarımız sürmektedir ancak, ürünümüzde kullanılan hammadde çeşitli satış noktalarında satışta olan bir bitkidir, doğrudan sağlığa zararlı etkileri bulunmamaktadır, faydaları muhteliftir, ülkemizdeki yasaklayıcı yönetmeliğin değiştirilmesi üzerine çalışmalar başlatılmıştır, ürünümüzün satış noktalarına dair herhangi bir kısıtlama olmayıp, bu husus sorumluluğumuz dışındadır, tüketici dernekleri işbirliği ile tüketicilere ürünü kullanmadan önce etiketini okuma farkındalığı ve alışkanlığı kazandırılması için sosyal projeler yürütülecektir.’

diyebiliyor mu, diyemiyor mu kısmına odaklanmaktır.

Sözün özü, siz siz olun başınıza böyle bir iş geldiğinde, malum etraf rakip dolu, mutlaka bir uzmandan tarafsız rapor alarak ihtilafınızı yönetmeyi akıl edin.

DİĞER YENİ YAZILAR