Gazete Vatan Logo

Tansiyon hastalarına limon kabuğu uyarısı

Kış aylarında, hastalıklara karşı korunmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek açısından beslenme daha da önem kazanıyor. Ancak soğuk algınlığına karşı korunmak amacıyla limon kabuğu tüketmek tansiyon hastalarına zarar verebiliyor.

Tansiyon hastalarına limon kabuğu uyarısı

Diyetisyen H. Kübra Bayer, kışı sağlıklı geçirmenin tüyolarını verdi: Bağışıklık sistemi için haftada 2 gün balık tüketilmeli. Roka, maydanoz, greyfurt, nar, kuşburnu, kivi, ceviz, çiğ badem beslenmemizde yer almalı. Özellikle kışın su tüketimi konusunda dikkatli olunmalı ve yeterli sıvı alınmalı.

Diyetisyen Hatice Kübra Bayer, kışın bağışıklık sistemini güçlendirmeye yarayacak besin ipuçlarını paylaştı. Dyt. Bayer, özellikle kış mevsiminde başta çocuklar olmak üzere yetişkinlerde de bağışıklık sisteminin zayıfladığına ve enfeksiyonlarda da artış yaşandığına dikkat çekti. Grip veya soğuk algınlığına yakalanmamak ya da daha hızlı atlatmak için yeterli ve dengeli beslenmenin oldukça önemli olduğunu vurgulayan Dyt. Bayer “Besin alımının azalması veya dengesiz bir beslenme enfeksiyona yakalanma riskini arttırır. Bu anlamda özellikle omega-3, posa, vitamin ve minerallerden zengin besinlerin tüketimine ağırlık verilmeli” ifadelerini kullandı.

MEVSİMİNDEYKEN HAFTADA 2 GÜN BALIK TÜKETİN

Diyetisyen Bayer, özellikle kışın tüketilmesi gereken besinleri ise şöyle sıraladı: “Omega-3 yağ asitlerinden zengin ve tam mevsiminde olan balık; haftada 2 gün mutlaka tüketilmeli. Roka, maydanoz, yeşilbiber, mandalina, greyfurt, portakal, nar, kuşburnu, kivi gibi C vitamini içeren sebze-meyveler ve ceviz, çiğ badem veya fındık gibi selenyum-çinkodan zengin, bağışıklık sistemini güçlendiren yağlı tohumlar günlük beslenmemizde yer almalı. Aynı zamanda kış aylarında özellikle su tüketimi konusunda dikkatli olunmalı ve yeterli sıvı alınmalı.”

Haberin Devamı

SALEP, BOZA, KESTANE VE PEKMEZDE AŞIRIYA KAÇMAYIN

Kış aylarının vazgeçilmezi salep, boza, kestane ve pekmeze ilişkin ise Bayer: “Besin içeriği oldukça zengin olan boza, kestane, pekmez aynı zamanda oldukça yüksek enerji içerir. Dolayısıyla tüketimleri noktasında özellikle de zayıflama dönemindeysek, mutlaka porsiyon kontrolü yapmalıyız. Akşam geç saatler yerine gün içerisinde ara öğün olarak ara sıra tüketilebilir” değerlendirmesinde bulundu” dedi.

TANSİYON VE BÖBREK HASTALARI DİKKATLİ KULLANMALI

Haberin Devamı

Diyetisyen Bayer, gribe karşı etkili limon kabuğunu tüketmeden önce tansiyon hastalarının dikkatli olması gerektiğine değinerek, şu bilgileri verdi: “Limon kabuğu başta C vitamini olmak üzere içerdiği polifenoller, vitaminler, mineraller, lif, karotenoidler ve esansiyel yağlar nedeniyle enfeksiyonlara karşı olumlu etkiler gösterir. Günlük beslenmemizde içme sularımıza veya ıhlamur gibi sıcak içeceklerimize de ekleyebiliriz. Ancak böbrek ve tansiyon hastaları dikkatli kullanmalıdır. Zerdeçal ve zencefil de yine özellikle kış mevsiminde bağışıklığımızı desteklemek amacıyla içeceklerde, çorba ve yemeklerde kullanılabilir. Zengin antioksidant içeriğine sahip beyaz ve yeşil çayı; günde 1-2 fincan tüketerek bağışıklık sistemine katkıda bulunabilirsiniz.”