Gazete Vatan Logo

TANAP’ta test 2018’de

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) Genel Müdürü Saltuk Düzyol, “2018 Ocak ayı itibarıyla ilk test gazı verilecek. İnşallah 2018’in Haziran ayında da ticari gaz için hazır olunacak” dedi.

TANAP’ta test 2018’de

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) Genel Müdürü Saltuk Düzyol, projenin,Türkiye-Gürcistan sınırından başlayıp Eskişehir’e uzanacak “Faz 0” kısmının 1.334 kilometre uzunluğunda olduğunu, 56 inçlik borulardan oluştuğunu söyledi.

“Faz 0” içinde birinci ve ikinci ölçüm istasyonlarıyla Eskişehir’deki kompresör istasyonunun bulunduğunu belirten Düzyol, “İlk etapta BOTAŞ’a (Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ) gaz vermek üzere kullanacağımız kompresör ünitelerini inşa edeceğiz. Şu ana kadar projenin Türkiye’ye gaz taşıyacak (Faz 0) dediğimiz kısmında yüzde 80’lik bir ilerleme var. Diğer taraftan Eskişehir’in batısından başlayarak Avrupa’ya kadar uzanacak olan karasal boru hattı ve deniz geçişlerinin olduğu kısımda da yaklaşık yüzde 45’lik bir ilerleme kaydedildi. Projenin toplamına bakıldığında yüzde 70’lik bir ilerleme söz konusu” diye konuştu.

Ciddi eleman alındı

Düzyol, projenin Çanakkale deniz geçişinin de bu yaz sonunda gerçekleştirileceğini, çalıştıkları Malezyalı şirketin kendini akıntıya karşı dengeleyebilen ve suyun üzerinde hiç hareket etmeden kalabilen bir gemiyi bölgeye getirerek deniz geçişini inşa edeceğini anlattı. Geçiş için 36 inç çapında ikiz boru hattı döşeneceğini dile getiren Düzyol, şunları söyledi: “2018’in Ocak ayı itibarıyla ilk test gazı verilecek. Boru hattı o gazla doldurulacak, hem BOTAŞ’ın hem de Azerbaycan Gaz Tedarik Şirketi’nin payı olarak gaz alınacak. O testler yapıldıktan sonra, inşallah 2018’in Haziran ayında da ticari gaz için hazır olunacak. Ciddi miktarda eleman alımı yapıldı. Boru hattının başlangıç kapasitesi 16 milyar metreküp olacak ama 31 milyar metreküpe göre dizayn edildi. İleride Türkiye bu hattıan 15 milyar metreküp daha gaz alabilecek.”

Haberin Devamı

3.2 milyar dolar tasarruf

SALTUK Düzyol, TANAP’ta revize ettikleri bütçenin 8.5 milyar dolar olduğunu ve ilk hesaplamalarına göre 3.2 milyar dolar tasarruf sağladıklarını da dile getirdi. Yatırım tutarının biraz daha düşebileceğini anlatan Düzyol, “Bankalarla müzakereler devam ediyor. Tasarruf edilen 3.2 milyar doların yüzde 30’u BOTAŞ’ın harcaması gereken bir paraydı. Türkiye açısından ciddi tasarruf oldu. Şu ana kadar imzaladığımız kontrat miktarı 5 milyar doların üzerinde” dedi.

Haberin Devamı