Gazete Vatan Logo
Magazin Tamircinin oğlu Avrupa’nın yıldızı

Tamircinin oğlu Avrupa’nın yıldızı

Türkiye 46 yıl aradan sonra “Bal” ile Avrupa’nın Oscar’ı “Altın Ayı” ödülünü kazandı

Filmin başrol oyuncusu 7 yaşındaki Bora canlandırdığı ana karakterdeki başarısıyla Avrupa sanat çevrelerinin takdirini kazandı.

Semih Kaplanoğlu’nun Yumurta ve Süt’ün ardından “Yusuf Üçlemesi” nin son halkası olan “Bal” filmi 60. Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı ödülünü kazanması Türkiye’yi gururlandırdı. Metin Erksan’ın “Susuz Yaz” filminin ardından 46 yıl sonra bir Türk yapımı olan “Bal” a Altın Ayı verildi. Bal’ın hem yapımcısı hem yönetmeni Semih Kaplanoğlu tören sırasında bir ara umudunu yitirdiğini belirterek şöyle konuştu:

‘Bir an kaybettik dedim’

“Ödül dağıtılırken gümüş ayılardan sadece 2 tane kaldığını farkettim. O ikisi de gidince herhalde olmadı dedim.

Ondan sonra sıra Altın Ayı’ya geldi ve bizim ismimiz açıklandı. Film insanların kalbine değdi. Umarım bu ödül filmin çekimlerinin gerçekleştiği Rize Çamlıhemşin’e yapılması planlanan hidroelektrik santrallerini engeller” Ormanda babasını kaybeden küçük Yusuf’un yaşadıklarının anlatıldığı “Bal”da 7 yaşındaki başrol oyuncusu Bora Alkaş oyunculuk performansıyla eleştirmenlerden tam not aldı. Öyle ki Semih Kaplanoğlu bile Altın Ayı ödülünü kucakladıktan sonra ilk olarak minik oyuncusuna teşekkür etti ve “Filmin bu kadar iyi olmasını ona borçluyuz” dedi. Kaplanoğlu, Bora’yı Rize’de okulunun önünde bisiklete binerken görüp keşfetti.

Çamlıhemşin Atatürk İlköğretim Okulu 2’nci sınıf öğrencisi Bora Altaş’ın yaşam öyküsü, Oscar ödüllü “Slumdog Millionaire” filminin çocuk oyuncularına benziyor. Buzdolabı tamirciliğinden malulen emekli bir babanın iki oğlundan büyüğü olan Bora, Çamlıhemşin’de ahşap bir evde yaşıyor. Telefonla ulaştığımız Bora, önce Berlin’de yediği yemekleri sevmediğini söyledi. Hemen ardından da “Bilgisayarda oyun oynuyorum, telefonu babama veriyorum” dedi.

‘Çocukla oynamak zordur ama...

Filmde Yusuf’un annesi Zehra’yı canlandıran Tülin Özen şunları söyledi: “Süt’te sinema oyunculuğu asistanlığını yaptım. Bal’da da hem oynayıp hem de okul sahnelerinin asistanlığını üstlendim. Semih Bey’in neredeyse bütün sinema hayatını çektiğim için benim giderek artan bir beklentim vardı zaten. Dolayısıyla ben bu ödülü bekliyordum, emindimde böyle bir şey olacağından. Seyirci ilk izlerken acaba neler düşünüyor diye bire bir görmek çok güzel bir andı, birazda ödülün kokusunu hissetiğimiz bir andı.” Bal filminde Yusuf’un babasını oynayan Erdal Beşikçioğlu da “Filmde çok hoş bir iş çıkartan ufaklığımız vardı. Normalde çocuk ve hayvanla oynamak dünyanın en zor işlerinden biridir. Ama biz Bora’ya koca bir adam gibi davrandık. Zaman zaman onunla aynı yaşa indik, nihayetinde ormanda eğlendik” dedi.

Yabancı basından Bal’a övgü

Unutulmayacak film


Altın Ayı’yı “Bal” filminin kazanması, yabancı basında büyük yankı uyandırdı.

- Der Spiegel: Büyük ödül Türk filmi ’Bal’a verildi. Bir Türk filmi 46 yıl aradan sonra Berlin’de yeniden ödül almayı başardı. Bora Altaş performansıyla Berlin’in yıldızı oldu

- Die Welt: Bu defa ’Ay’ı Bal’a gitti. Son 5 yılda ödül alan ülkeler Güney Afrika, Bosna, Brezilya, Peru ve son olarak da Türkiye. Sinemanın Hollywood ya da Batı Avrupa’da yapıldığını kim söylüyorsa artık yanılıyor. Artık gelişmekte olan ülkelerin sinemaları da büyük bir çıkış yaşıyor.

- Reuters: Eleştirmenlerin kurgusu ve anlatımındaki güçlü yalınlığıyla ”Bal“ın diğer filmlerin arasından sıyrılmayı başardı.

- AFP: Bal akıllardan çıkmayan bir etki bıraktı.

- Financial Times: Başrol oyunculuğu dokunaklı, açık yürekli ve büyüleyici etkisiyle tıpkı Kırmızı Balon’daki bir çocuğun oynadığı klasik sahnelerden biri.

Bal’la 46 yıl önceye gittim

46 yıl önce Altın Ayı’yı kazanan “Sussuz Yaz” filminin başrol oyuncusu Hülya Koçyiğit ise ödülün yıllar sonra Türkiye’ye gelmesinin önemini şu sözlerle anlattı: “Türk sinemasıyla bir kez daha iftihar ettim. Bu genç sinemacıların kendilerini ifade edebilmeleri, dünyaya açılabilmeleri için çok büyük bir moral. Türk sineması Nuri Bilge Ceylan’la son yıllarda yüzümüzü ağartmıştı. Ama Berlin Film Festivali de Cannes kadar kadar önemli bir festival. Duyduğumda 46 yıl önce duyduğum heyecanı hissettim.”

‘Oğlum 3 bin lira kazandı’

Baba Raşit Altaş, oğlunun başarısıyla ilgili şöyle konuştu, “25 yıl İzmir’de yaşadık. Yakın zamanda Rize’ye geldik. Geldikten 3 gün sonra da oğlumu keşfettiler. Oğlum çok yetenekli. 8 tekrarla çekilen sahneleri tek seferde oynadı. Yapımcı 3 bin TL para verdi bir de bilgisayar hediye etti. Kendimizi dünyanın en zengin insanları hissediyoruz.” 8 dalda Oscar kazanan Slumdog Millionaire’de de Hintli çocuk oyuncuları Rubina (8) ile Azhar(9) da gecekondu semtinde keşfedilmişlerdi.

Haberin Devamı