Gazete Vatan Logo

Tamamlayıcı Emeklilik Sigortası nedir? Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi için kaç para ödenecek?

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, devlet destekli “Tamamlayıcı Emeklilik Sigortası” sisteminin getirileceğini açıkladı. Erdoğan sistemin 2022 yılında yürürlüğe gireceğini duyurdu. Tamamlayıcı Emeklilik Sigortası “kıdem tazminatı fonu” kurulması yönündeki tartışmalarda gündeme gelmişti. Tamamlayıcı emeklilik nedir? Peki çalışanlar nasıl sisteme dahil olacak? Kaç para ödenecek? Kaç yaşında emekli olunacak?

Tamamlayıcı Emeklilik Sigortası nedir? Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi için kaç para ödenecek?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kabine Toplantısı sonrasında atılacak yeni adımları duyurdu. Ekonomiye dair alınan tedbirlerle ilgili önemli açıklamalar yapan Erdoğan, tamamlayıcı emeklilik sigortasıyla ilgili çalışma başlatıldığını söyledi. Tamamlayıcı emeklilik sistemi otomatik katılım sisteminin genişletilmiş hali olarak da biliniyor. Bu sistemde emekliliğin geliştirilmesine yönelik uygulama alternatiflerinin ortaya konulmasıdır.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA

Tamamlayıcı emeklilik ile ilgili açıklama yapan Erdoğan, şunları söyledi; "Çalışanlara tamamlayıcı emeklilik sigortası sunacak bir çalışma başlatıyoruz. Tesis edilecek karma model ile işçilerin kazanılmış hakları korunacak. Tamamlayıcı emeklilik sigortası ile aynı zamanda ilave emeklilik desteği alınabilmesini de sağlayacağız. Çalışanlarımız emeklilikte daha da rahat edecekler. Bunun için devlet elini taşın altına koyacak. Bu kapsamda oluşacak fon ile Türkiye'nin İstihdam Kalkanını sürekli hale getirmeyi hedefliyoruz. Esnafa, küçük işletmelere, yatırımcılara üretim ve istihdam için uygun maliyetli ve uzun vadeli kaynak sağlayacakları bir sistem kuracaklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan "Türkiye'nin İstihdam Kalkanı'nı hızlıca devreye aldıktan sonra tamamlayıcı emeklilik sistemini de 2022'de yürürlüğe sokacağız"

Haberin Devamı

TAMAMLAYICI EMEKLİLİK NEDİR?

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi otomatik katılım sisteminin genişletilmiş hali olarak biliniyor. Sektör, iş kolu veya meslek esaslı tamamlayıcı emeklilik kurumlarının iyi uygulama örnekleri doğrultusunda geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması sağlanacak. Buna göre, gelecek süreçte gerekli mevzuat düzenlemelerine yol göstermek üzere meslek esaslı tamamlayıcı emekliliğin geliştirilmesine yönelik uygulama alternatifleri ortaya konulacak.

'ZORUNLU TAMAMLAYICI EMEKLİLİK'

Tamamlayıcı Emeklilik Sigortası “kıdem tazminatı fonu” kurulması yönündeki tartışmalarda gündeme gelmişti. O dönemde Hürriyet Yazarı Noyan Doğan tamamlayıcı emeklilik sigortası ile ilgil olarak şunları yazmıştı. "Otomatik BES, artık tamamlayıcı emeklilik haline gelecek ve 45 yaş altı tüm çalışanlar bu sisteme zorunlu olarak girecek, çıkamayacak. Bugüne kadar çalışanın maaşından yüzde 3 kesiliyordu, yeni sistemde işveren de katkı yapacak. Devlet katkısı da devam edecek. Çalışandan ve işverenden kesilen, devletin de katkı yaptığı bir emeklilik sistemi olacak. Henüz işveren kesinti tutarı belli değil. İşverenlerin yükünü artırmayacak bir formül bulanacak ki, muhtemelen işsizlik fonu kesintisi azaltılabilir. Çalışandan maaşına göre emeklilik kesintisi yapılacak. Asgari ücretliden tamamlayıcı emeklilik için daha az kesinti yapılırken, maaşı yüksek olandan yüksek oranda kesinti olacak.

Haberin Devamı

Tüm kesintiler çalışanın hesabında birikecek ve emeklilik şirketleri bu birikimleri yönetecek. İsteyen istediği zaman tamamlayıcı emeklilik sisteminden çıkamayacak. Kademeli çıkış hakkı tanınabilir.Çalışan emekliliği geldiğinde sistemden çıkabilecek. Çıkarken de işveren kesintisi ve devlet katkısı birikiminin tamamını hak edecek. Emeklilik yaşı da henüz net değil. Her ne kadar BES’te emeklilik yaşı 56 olsa da tamamlayıcı emeklilikte yaş sınırı değişebilir, artabilir de" demişti.

Haberin Devamı