Gazete Vatan Logo

Tam tüccar

Seçim öncesi doların 3.10 TL’yi zorladığı günlerde, “Devlet bize 2.70 liradan dolar satsın” diyen İTO Başkanı İbrahim Çağlar, asgari ücretin iş dünyasına getireceği yükün de İşsizlik Fonu’ndan ödenmesini talep etti.

Tam tüccar

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, “Bize asgari ücretin getirdiği 16 milyar liralık bir yük var, bunun en azından yarısını devletimizden talep ediyoruz. Hükümetimiz bunun tamamını da verecek kapasitede. İşsizlik fonunda birikmiş 86 milyar lira var, o fonda biriken paradan verilebilir” dedi.

Çağlar, İTO’da gazetecilerle bir araya gelerek soruları yanıtladı. Geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama ile asgari ücretin 1.300 liraya çıkarılması halinde hükümetten SGK primi işveren payında 3 puanlık indirim istediği hatırlatılan Çağlar, şunları kaydetti:

“Asgari ücret 1.300 liraya çıkmalı evet, bunu savunuyoruz. Fakat bize getirdiği yük var. Biz ‘Gelin bu asgari ücretin bize getirdiği yükü paylaşalım’ diyoruz. O şekilde yatırımlarımızı artırıp, yeni istihdam alanları açacağız. Bu taleplerin çok aşırı talepler olmadığını düşünüyoruz. Bize asgari ücretin getirdiği 16 milyar liralık bir yük var, bunun en azından yarısını devletimizden talep ediyoruz. Hükümetimiz bunun tamamını da verecek kapasitede. İşsizlik fonunda birikmiş 86 milyar lira para var, o fonda biriken paradan verilebilir. Bu talebi karşılayacak fonlar Türkiye’de var.”

Haberin Devamı

Çağlar, asgari ücrette artışın, asgari ücretle çalışanlar dışında diğer çalışanlarında zam talebine yol açacağını, bunun da çok normal olduğunu belirterek, bunun dışında asgari ücretle hesaplanan bazı girdiler de olduğunu anlattı.

2.70’lik doları halk verdi

İTO Başkanı Çağlar’a seçim öncesi iş dünyasına 2.70’ten dolar verilmesi talebi de hatırlatıldı. Bu taleplerin hâlâ devam edip etmediği sorulan Çağlar, şunları kaydetti:

“Bu talebi geçici süre için istemiştik. Fakat 1 Kasım’da vatandaş bunun cevabını verdi. Vatandaş burada bizim talebimize çok duyarlı davrandı. Dolar/TL’de 2.75’leri falan gördük.

İnanıyorum ki, hükümet kurulduğu zaman döviz fiyatları biraz daha aşağı gelecek. Dolar/TL’de 2.70 talebimizi vatandaş karşıladı.”

Kaçınmayız

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Faruk Çelik tarafından iş dünyasına yapılan, “Bu konuda işverenlerin doğrusu 7 Haziran’da o süreç içerisinde hiç sesleri çıkmamıştı. Şimdi seslerini yükselttiklerini görüyorum” eleştirilerine de yanıt veren İbrahim Çağlar, TOBB olarak 7 Haziran sonrasında da bu konuda görüşlerini dile getirdiklerini anımsattı. İTO Başkanı,

Haberin Devamı

7 Haziran’dan sonra da susmadıklarını dile getirerek, “Çalışanlarımıza biz de elbette artış yapacağız. Enflasyon oranında ya da biraz daha üzerine katkı yaparak şirketler yapılacak zamları belirlerler. Asgari ücret 1.300 de olsa 1.500 de olsa biz bundan özel sektör olarak kaçınmayız” dedi.

Başbakan’dan destek talimatı

Hükümet programı çalışmaları kapsamında işçi ve işveren temsilcileriyle bir araya gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu, asgari ücretin 1.300 liraya çıkarılacak olmasının KOBİ’lerde oluşturacağı sıkıntıların aşılması için vergi ve sosyal güvenlik primi maliyetlerinde işverenin yükünü azaltacak çalışma başlatılmasını istedi.

Üretim çevre ülkelere kaçar

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tarıverdi, 1.300 liralık asgari ücretin maliyetinin tamamının sanayiciye yüklenmesi durumunda hazır giyim sektörünün çok ciddi sıkıntılar yaşacağını ve üretimin çevre ülkelere kayabileceğini söyledi. Tanrıverdi, “Asgari ücretteki artış şayet sanayi üzerinden olursa bunun bizi daha geriye götüreceğini ve birçok firmamızın yurt dışına kaçacağını düşünüyorum” dedi.

Haberin Devamı

Tanrıverdi üretimin kayabileceği ülkeleri Romanya, Bulgaristan, Slovakya, Moldova, Mısır olarak sıraladı.

İşçi kazansın, esnaf daha çok iş yapsın

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, asgari ücrette yapılacak artıştan memnuniyet duyduklarını belirterek, “İşçi, memur daha çok kazanacak ki esnaf iş yapsın” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun iş dünyası ve çalışma hayatı temsilcileriyle bir araya geldiği toplantıya katılan Palandöken, “Maliye Bakanı Mehmet Şimşek konuya hazırlıklıydı. Hatta zaman içerisinde asgari ücretin 1.300 liranın üzerine de çıkabileceği izlenimi edindim. Bu da esnafımız açısından olumlu bir durum” diye konuştu.

Haberin Devamı