Gazete Vatan Logo

Tam teşekküllü hastane gibi!

Ford, dünyada ilk kez yeni bir teknolojiye imza atacak

Tam teşekküllü hastane gibi!

Ford, sürücü koltuğuna yerleştireceği elektrotlarla 2014’ten itibaren sürücülerin kalp ritmini ve şeker seviyesini sürekli kontrol edecek ve olası kazaları engelleyecek.

Ford, dünyada ilk kez yeni bir teknolojiye imza atacak ve otomobil sürücülerinin kalp ritmini kontrol edip uyaran ‘Kalp Atışı Kontrol Sistemi’ni devreye sokacak. Aynı araçtaki Glikoz Seviyesi Takibi sistemi de sürücü ve yolcuların şeker seviyesini takip ediyor, seyahat esnasında şeker krizine girmesini engelliyor. Genel Müdür Başyardımcısı William Periam ile birlikte yeni teknolojilerini anlatan Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, önümüzdeki yıl bu sistemlerin Mondeo ve S-MAX araçlarında yer alacağını ve Türkiye’de de dünyayla eş zamanlı satışa başlanacağını söyledi.



Elektrotlu koltuk

Yenigün, şöyle devam etti: “Artık otomobiller sürücünün kalp atışlarını bile ölçecek. Araştırmalara göre kalp rahatsızlığına sahip kişilerin kazaya karışma olasılıkları diğerlerine göre yüzde 23 daha fazla. Direksiyon başındaki kişinin kardiovasküler durumunu takip etmek üzere çalışmalar sürdüren Ford, ECG Kalp Atış Hızını İzleyen Koltuk ile sürücünün koltuğunun sırt kısmındaki 6 elektrot yardımı ile bu takibi yapıyor. Bu 6 nokta kalp ritmini ölçen EKG cihazı gibi çalışıyor ve ritimde ya da tansiyonda değişiklik olursa tespit edebiliyor.”

Şeker de ölçecek!

Diabetik rahatsızlığı olanlar için de yeni bir teknolojileri olduğunu anlatan Yenigün, şunları söyledi: “Ford yeni teknolojileri ile sürücü ve yolcuların şeker seviyesini takip ediyor, seyahat esnasında şeker krizine girmesini engelliyor. Şeker ölçümleme cihazları geliştiren Medtronic ile yürütülen işbirliği sonucunda, ölçüm cihazı Ford SYNC sistemiyle bluetooth üzerinden bağlantı kurup topladığı bilgileri araca aktarıyor. SYNC üzerinden şeker seviyesindeki düşüşleri monitörden sürücüye bildiren sistem, olası düşüşlerde en kısa sürede önlem alınmasını sağlıyor.”

Teknolojilerini CeBIT’te tanıtacak

FORD Otosan, 24-27 Ekim tarihleri arasında ziyaret edilebilecek CEBIT Bilişim Eurasia’da, Kuga ve Tourneo Custom modelleri ile yer alıyor. Ford Otosan’ın CNR Expo 6’ncı holdeki standında sergilenecek Ford Kuga’da Akıllı Bagaj uygulaması var. Akıllı Bagaj, elleriniz doluyken kapağ açma ve kapamayı kolaylaştırıyor.

Bagaj, aracın tamponunda yer alan iki adet sensör sayesinde ayak hareketiyle eller kullanılmadan açılıyor. Ford’un ticari aracı Tourneo Custom’da ise SYNC teknolojisi var. Otomatik Start/Stop ve Akıllı Şarj Sistemi dahil olmak üzere Ford’un gelişmiş düşük yakıt ve karbondioksit emisyonlu özelliklerine sahip olan Tourneo Custom’da cep telefonu ve müzik çalarların araca bağlanmasını ve sesle kumanda edilebilmesine olanak tanıyan SYNC, araç içi bağlantı sistemi mevcut.

Ticari araç e-mail yazacak!

Ford’un sadece bir otomotiv şirketi olarak değil, aynı zaman bir teknoloji şirketi kimliğiyle ön plana çıktığını yinelen Haydar Yenigün, şöyle devam etti: “Teknolojiyi en alt gelir grubuna da sunduğunuzda bir anlamı olur. Biz teknolojiyi üretiyoruz, demokratikleştiriyoruz ve yayıyoruz. Böylece güvenli trafik ortamı yaratılmasına katkıda bulunuyoruz. Biz başka markaların lüks araçlarında olan teknolojileri ticari araçlara da taşıyoruz. Örneğin SMS’leri okuyan sistem var, seneye de sesli komutla e-mail yazdırılabilecek.”

Uçak sandı direksiyonu bıraktı

Çok ünlü bir futbolcu, cruise kontrolü otomatik pilot sanarak tüm kontrolü yeni otomobiline bıraktı. Arkadaşına hava atan futbolcu duvara tosladı!

HAYDAR Yenigün, dün benim de aralarında olduğum teknoloji editörleriyle bir araya geldi ve yeni teknolojilerini anlattı. Yenigün, sohbetimizi fıkra gibi ancak gerçek bir olayı anlatarak noktaladı. Tüm ısrarlarımıza rağmen futbolcunun adını gizli tutarak olayı anlatan Yenigün ilginç bir o kadar da komik gelişmeyi şöyle aktardı:


İyi bir transfer yapan ve kendine lüks bir otomobil almak isteyen futbolcu galeriye gider. Yüzbinlerce euroluk araçlara bakan futbolcu, bir türlü seçim yapamaz. Sonra bir otomobilin direksiyonunda ‘cruise control’ uyarısı görür. Hız sabitleyici anlamına gelen uyarıyı bilmeyen futbolcu, satış elemanına bunun ne olduğunu sorar.

Satıcı dili döndüğünce anlatmaya çalışır ama futbolcu bir süre sonra “Ben bu sistemi anlamadım, bir daha anlatır mısınız” der. Bu kez daha üst düzey bir yetkili gelir ve sistemin bir nevi uçaklardaki gibi otomatik pilot olduğunu söyler. Futbolcu da ikna olur ve otomobili satın alır. Akabinde yeni arabasını bir arkadaşına göstermek isteyen futbolcu, cruise control ayarlarını yapar ve direksiyonu bırakır! Yani o sistemin eller boşta otomobili kullanacağını düşünür. Maalesef ilk virajda kaza yapar. Kaza can kaybı olmadan atlatılır ama futbolcu çok kızar. Kaza tutanaklarıyla birlikte soluğu mahkemede alır. Galeride kendisine yeterince açıklayıcı bilgi verilmediğini iddia eder...”

Çok uğraştık, futbolcunun adını öğrenemedik ama sanırım bu satırları okuyan futbol dünyasındakiler ünlü futbolcunun kim olduğunu anlayacaktır...

Haberin Devamı