Gazete Vatan Logo

Talimat Kandil’den planlama Lice’den

Murat kod adlı PKK’lı canlı bomba saldırısını, Erdal kod adlı terörist ise bombalı araç saldırısını gerçekleştirdi. Bombalı saldırı talimatını Kandil verdi. ‘Lice kırsalı’ ise planlamayı yapıp bomba malzemesini temin etti

Talimat Kandil’den planlama Lice’den

İstanbul'da, 45 kişinin şehit olduğu, 155 kişinin de yaralandığı hain terör saldırısının talimatını Kandil'in verdiği, organizasyonunu ise 'Lice kırsalı'nın gerçekleştirdiği tespit edildi. İlk belirlemelere göre Murat kod adlı PKK'lı terörist canlı bomba saldırısını, Erdal kod adlı PKK'lı terörist ise bomba yüklü araç saldırısını gerçekleştirdi. Canlı bombalardan birinin Türkiye'ye Suriye'den giriş yaptığı ve PYD-YPG saflarında savaştığı öğrenildi.

İLK BULGU ARAÇ PLAKASI

MOBESE ve EDS taramasıyla, plakadan aracın sahibinin bilgilerine ulaşıldı. Saldırıda kullanılan 34 UG 0838 plakalı Chevrolet Aveo marka araç 6 Aralık 2016'da İstanbul'da Tufan Beyhan isimli şahıs tarafından satın alındı. Beyhan'ın PKK faaliyetlerinden dolayı sabıkası bulunduğu anlaşıldı. Ayrıca akrabasının da PKK'nın sözde Bitlis'in Garzen bölge sorumlusuyken operasyonlarında öldürüldüğü belirlendi.

'ARACI BEN TEMİN ETTİM'

Saldırı sonrası başlatılan soruşturmada olayın kilit ismi olan Tufan Beyhan ile birlikte 15 kişi gözaltına alındı. Beyhan, İstanbul Terörle Mücadele Şubesi'ndeki ifadesinde saldırıyı gerçekleştiren örgüt mensuplarını Murat ve Enes kod adlarıyla tanıdığını ve saldırıda kullanılan aracı örgüt mensuplarına kendisinin teslim ettiğini itiraf etti.

ZAMAN AYARLI DEVRE

Haberin Devamı

Teröristlerin eşkalini büyük ölçüde belirleyen polis, Murat kod adlı teröristin canlı bomba olduğunu, Erdal kod adlı teröristin ise bombalı araç saldırısını gerçekleştirdiğini saptadı. Polis teröristlerin sahte kimlik kullandığını da belirledi.

İncelemede, saldırıyı gerçekleştiren hainlerin Türk vatandaşı olduğu, terör saldırısının düğmesine Kandil'den basıldığı, Diyarbakır Lice kırsalının ise organizasyonu planlayıp gerçekleştirdiği anlaşıldı. Saldırıyı yapan teröristlerin bomba yapımında kullanılan malzemeleri, Lice kırsalından temin ettiği de elde edilen bulgular arasında.

Bombalı araç saldırısında TNT/ RDX/PETN/PİKRİT asit karışımı kullanıldığı, düzeneğin uzaktan kumanda ve zaman ayarlı elektronik devre ile hazırlandığı tespit edildi. Maçka Parkı'ndaki canlı bomba saldırısında ise TNT/RDX/PETN karışımı kullanıldığı, patlayıcının çivi parçaları ile güçlendirildiği belirlendi.

Bomba yapımında kullanılan malzemelerin önce İstanbul'a getirildiği ve satın alındıktan sonra araca yerleştirildiği öğrenildi. Polis bomba malzemelerini İstanbul'a getiren, teröristlere keşif yaparken yardım ve yataklık eden diğer teröristlerin peşine düşerken, bombanın nerede yüklendiği araştırılıyor.

Şifreli konuşmalar

Haberin Devamı

MOBESE ve EDS'lerde izi sürülen teröristlerin, İstanbul'da emniyet ve orduevi gibi birçok noktada keşif yaptığı da ortaya çıktı. Saldırı sonrası örgüt üyelerinin 'İstanbul', 'Eylem', Derweş ve Erdal', 'Sicil', 'Lice', 'Özel Kuvvet', 'TAK' şeklinde şifreli telsiz konuşmaları yaptığı da saptandı.

SABAH