Gazete Vatan Logo

Taliban: Yanlışlık oldu, hedef ABD’ydi

Kabil’de büyükelçilik aracına saldırı: 1 şehit

Taliban: Yanlışlık oldu, hedef ABD’ydi

Afganistan’da Türkiye Büyükelçiliği’ne ait araca bombalı saldırı düzenlendi. Uzman Çavuş Adem Şengül şehit oldu. Taliban, hedeflerinde bir ABD aracının olduğunu öne sürdü.

Genelkurmay Başkanlığı’nın açıklamasına göre Afganistan’ın başkenti Kabil’de NATO’nun Afganistan’daki Kıdemli Sivil Temsilcisi Büyükelçi İsmail Aramaz’a tahsisli koruma timinin aracına dün Türkiye saati ile 05.45 sularında, bomba yüklü bir araçla saldırdı. Bir askerin şehit olduğu, bir personelin de yaralandığı belirtildi.

‘Düşmanlığımız yok’

Anadolu Ajansı’na konuşan Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahit, saldırıda Türk Büyükelçiliği sokağından geçen ABD aracının hedef alındığını öne sürdü. Mücahit, “Bölgeden geçen ABD’ye ait araçları hedef aldık, ölenler de ABD vatandaşı, eğer saldırı anında Türklere ait araç da bölgede varsa yanlışlıkla onlar da zarar görmüştür, bizim Türklerle düşmanlığımız yok” diye konuştu. Associated Press (AP) haber ajansına bilgi veren Afganistan İçişleri Bakan Yardımcısı Muhammed Eyüp Salangi ise, militanlarının Türkiye Büyükelçiliği aracını hedef aldıklarını söyledi.

Haberin Devamı

‘Lanetliyoruz’
Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Bu saldırılar karşısında Türkiye kararlılığını hiçbir zaman bozmayacak ve Afganistan’ın istikrarı, huzuru için yapmakta olduğu katkıyı yapmaya devam edecek. Bu alçakça saldırıyı yapanları hem lanetliyor hem de cezalandırmalarını bekliyoruz” dedi. Dışişleri Bakanlığı da saldırıyı kınadı ve “Afgan makamlarının gösterdikleri ilgi ve dayanışmayı takdirle karşılıyor, sorumluların adalet önüne çıkarılmalarını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Oğlu, ‘Özledim gel’ demişti
Saldırıda yaşamını yitiren 37 yaşındaki Piyade Uzman Çavuş Adem Şengül’ün (37) Samsun’daki baba evinde yas var. Baba Hüseyin ve anne Döndü Şengül’e haberi Samsun Garnizon Komutanlığı Şehit Gazi İşlem Kısım Amiri Piyade Albay Saffet Akçin ve Samsun Merkez Komutanı Tankçı Albay Osman Akyıldız verdi. Hüseyin ve Döndü çiftinin 5 çocuğundan biri olan şehidin, evli ve 5 yaşında Eren isimli bir erkek çocuk babası olduğu ve İstanbul’da yaşadıkları öğrenildi. Baba Hüseyin Şengül, “Vatan sağ olsun, ne mutlu şehit babası olduk. Allah kimseye göstermesin acılarını. En son cuma günü Amasya’dan görüntülü konuştuk. Bir oğlu var, oğlu telefonda, ‘baba seni özledim gel’ diyordu” dedi.
Afgan Cumhurbaşkanı: Her bilgi paylaşılacak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ile bir telefon görüşmesi yaptı. Gani saldırıyla ilgili Erdoğan’a bilgi verdi ve başsağlığı diledi. Gani’nin, olayın aydınlatılması için gereken her şeyin yapılacağını, bilgilerin paylaşılacağını, bu hususta her türlü işbirliğine hazır olduklarını belirttiği öğrenildi. Erdoğan’ın da Türkiye’nin konuyla ilgili her türlü yardıma hazır olduğunu söylediği belirtildi.
Soruşturuluyor
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, saldırının doğrudan Türk askerine yönelik olup olmadığına ilişkin soruşturmanın devam ettiğini açıkladı. Bugüne kadar Afganistan’da Türk askerine yönelik doğrudan bir saldırı olmadığını kaydeden Çavuşoğlu, “Kazadan dolayı şehitlerimiz oldu ama bir saldırı olmamıştı. Bu saldırı doğrudan Türk askerine yönelik mi, başka amaçlı mıydı, buna yönelik soruşturma devam ediyor” diye konuştu.

Haberin Devamı