Gazete Vatan Logo

Taliban’dan kıl payı kurtuldu!

Basınç kurtardı

Milli dağcı 41 yaşındaki Tunç Fındık, ’Çıplak dağ’ anlamına gelen Nanga Parbat’a tırmanmak için geçen 9 Haziran’da Pakistan’a gitti. Bu tırmanışla aynı yıl içinde 8 bin metrelik iki zirveye tırmanan ilk Türk dağcı olmayı hedefleyen Fındık, bölgedeki terör saldırısında ölüm tehlikesi atlattı.

Basınç kurtardı

Milli dağcı Fındık’ın aklimitizasyon (vücudun basınca alıştırılması) için 6100 metrede bulunan ikinci kampa gittiği sırada terör örgütü Taliban militanlarının birinci kampa saldırıp, aralarında Çinli, Rus ve Ukraynalılar’ın olduğu 10 kişiyi öldürdüğü ortaya çıktı. .

Hemen eşini aradı

Ankara’daki eşi Nurcan Demirel Fındık ile uydu telefonundan konuşan Tunç Fındık’ın, “Ben ve benimle birlikte aklimitizasyon tırmanışında olan İranlı dağcı Mehdi Etemad Far da iyi. Öldürülen dağcılar arkadaşımızdı. Onlar arkamızdan gelecekti. Kurtulduğum için mutluyum ama arkadaşlarım öldüğü için de bir o kadar üzgünüm” dediği öğrenildi. Bölgede çok sayıda Pakistan askerinin bulunduğunu söyleyen Fındık’ın ana kampa vardıktan sonra tırmanışa son vererek Türkiye’ye dönmesi bekleniyor.

Aklimitizasyon nedir?

Belirli bir yükseklikten sonrasına yapılacak tırmanışlarda vücudu o yüksekliğe alıştırma işlemi. Örneğin 4.500 metrede kurulan ana kamptan 5.500 metreye tırmanılır, kamp atılır ve sonra ana kampa geri dönülür. Kamp bu yöntemle giderek daha yükseğe taşınarak vücudun yüksekliğe alışması sağlanır.

Dünyadaki 44 dağcıdan biri

Dağcılık dilinde 14x8000 olarak adlandırılan, 8 bin metre yüksekliğindeki 14 dağa tırmanma anlamını taşıyan proje dahilinde bugüne kadar toplam 8 bin metreden yüksek 9 dağın zirvesine ulaşmayı başaran ilk ve tek Türk olan Tunç Fındık, 8 bin metrelik dağlar arasında en yüksek 7 tanesine çıkmayı başaran dünyadaki 44 dağcı arasında bulunuyor.

Haberin Devamı