Gazete Vatan Logo

Taleplere yetişemiyoruz!

Türkiye’de Süper Final, yurtdışında ise Euro 2012 futbol şampiyonası, televizyon satışlarını arttırdı...

Televizyoncular içeride Süper Final, dışarıda Euro 2012 ile sevindi.

İç pazarda geçen yıl yaklaşık 2.4 milyon adet olan televizyon satışlarının bu yıl futbol coşkusuyla 3 milyona yaklaşması bekleniyor. Yurtdışında da futbol heyecanıyla televizyon talebi patlayınca Türk şirketlerinin televizyon ihracatında artış oldu. Nisan-Haziran döneminde satışlarda yüzde 20’ye varan artışlar öngörülüyor.

Plazma, LCD, OLED derken 3 boyutlu modellerin gözde olduğu televizyon pazarında futbol dopingi yaşanıyor. Türkiye’de Süper Final, yurtdışında ise Ukrayna ve Polonya’nın ev sahipliği yapacağı Euro 2012 futbol şampiyonası, televizyon satışlarını arttırdı. İç pazarda geçen yıl yaklaşık 2.4 milyon adet olan televizyon satışlarının bu yıl futbol coşkusuyla 3 milyona yaklaşması bekleniyor. Yurtdışında da futbol heyecanıyla televizyon talebi patlayınca Türk şirketlerinin televizyon ihracatında artış oldu. Sadece Vestel bu yıl 10 milyonun üzerinde televizyon ihraç edecek.

Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül, futbol coşkusunun hem yurtiçinde hem yurtdışında talebe olumlu yansıdığını belirterek, “Televizyon satışları hem içeride hem dışarıda çok iyi gidiyor. Talepte artış var ve bu artışta futbolun ciddi bir katkısı söz konusu. Eğer Türk Milli Takımı da Euro 2012’de olsaydı satışlar daha da artardı. Biz bu yıl ihracatta 10 milyon adedin, yurtiçinde de 1 milyon adedin üzerinde satış yapacağımızı öngörüyoruz” diye konuştu. Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkan Vekili Turan Erdoğan da daha önce yaptığı açıklamada, 2012 yılında toplam televizyon satışlarının yüzde 22’sinin Smart TV, yüzde 15’inin 3D TV olmasını hedeflediklerini belirtmişti. Erdoğan, “2012 yılında toplam 10 milyon adet televizyon ihracatı yapmayı planlıyoruz” demişti. Teknosa Genel Müdürü Mehmet Nane de özellikle yeni nesil televizyonlara talep olduğunu söyledi. Ses ve harekete duyarlı modellere büyük ilgi olduğunu ifade eden Nane, “3 boyutlu televizyonlara da yoğun ilgi var. Biz Nisan 2011’den Nisan 2012’ye bizim mağazalarımızda 36 bin adet 3 boyutlu televizyon satıldı” dedi.

‘Taleplere yetişemiyoruz’

Toshiba Türkiye Distribütörü TNB A.Ş. Genel Müdürü Aytaç Biter de futbol sayesinde satışların patladığını söyledi. Biter, “Futbol ülkemizde çok seviliyor. Ligin çekişmeli geçen son çeyreği ile hareketlenen televizyon satışlarımız, Haziran ayında başlayacak Euro 2012’nin de etkisi ile ciddi şekilde artışa geçti” değerlendirmesini yaptı. 2D görüntüleri 3D’ye çeviren, entegre kamerasıyla kullanıcısını tanıyarak kişiye özel ayarları aktif duruma geçiren, USB üzerinden kayıt yapabilen ve Smart TV fonksiyonlarına sahip YL863 ve WL863 serisi televizyonlarının çok ilgi gördüğünü kaydeden Biter, şöyle devam etti: “Bu modeller 800 AMR görüntü yenileme hızına ve Full LED teknolojisine sahip. TL933 serisi 3D LED TV modellerimiz de uygun fiyatı ve 2D-3D dönüştürme teknolojisiyle dikkat çekiyor. Üstelik bu modelleri IOS ve Android işletim sistemli akıllı telefonlar ve tabletlerle de kontrol etme imkanı mevcut. Ürün taleplerine yetişmekte zorlanıyoruz. Amiral gemimiz notebook olmasına rağmen televizyonda kısa zamanda yakaladığımız ivme ile pazar payımızı yıl sonuna kadar yüzde 4 arttırmak istiyoruz.”

Panasonic VIERA Televizyon Grubu Ürün Müdürü Uluç Özler ise pazarda Mayıs ayı başından beri kayda değer bir hareketlenme yaşandığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Nisan, Mayıs ve Haziran aylarındaki satışlarımızın hedeflerimizin yüzde 15-20 gibi bir oranla üzerinde gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Ürün gamımızda ise Smart VIERA TV konsepti etrafında şekilleniyor.”

2011 yılında % 56 artış oldu

Geçen yıl Türkiye’de tüplü televizyonlar dışındaki televizyon satışları bir önceki yıla göre yüzde 56.2 artarak, 1 milyon 558 bin 611 adetten, 2 milyon 435 bin 496 adede ulaştı. Aynı dönem itibarıyla ev ses sistemleri, kameralar, navigasyon cihazı, tüplü televizyonlar, DVD oynatıcılar, MP3/MP4 oynatıcılar ve panel televizyonların (LED, plazma, LCD televizyonlar) içinde bulunduğu tüketici elektroniği pazarı 2011 yılında bir önceki yıla kıyasla adet bazında yüzde 17 oranında büyüme kaydetti. Peki dünyada durum ne? Bu yıl televizyon satışlarında nasıl bir trend bekleniyor? DigiTimes’ın endüstri kaynaklarına dayandırdığı tahminlere göre bu yıl LCD TV satışlarının 216-230 milyon arasında seyredeceği belirtiliyor. 2011 yılında toplamda 206 milyon LCD TV satılmıştı. Geçen yıla göre televizyon satışlarında yaşanan artış yüzde 8-10 arasında olacak. Önceki yıllara göre bir yavaşlama söz konusu. Televizyon pazarında bu yıl Apple’ın da muhtemel girişi neticesinde kızışacak rekabet karşısında Sony, Sharp, Samsung ve LG gibi firmaların yeni teknolojilerini daha hızlı tüketiciye sunacağı belirtiliyor.

2010 yılında Güney Afrika’da yapılan Dünya Kupası sayesinde televizyon satışlarını yüzde 30 civarında arttırmıştı. Türkiye, o yıl da kupalara katılma hakkını kazanamamıştı. O dönemde sektörde, “Türkiye kupada yer alabilseydi yüzde 100’lük artış söz konusu olabilirdi” yorumu yapılmıştı

Haberin Devamı