Gazete Vatan Logo

Taksit sınırına rağmen ciroda liderlik ‘cep’te

Tüketici teknolojisi ürünleri pazarı ikinci çeyrekte 8.6 milyar TL ciroya ulaştı. En dikkat çekici büyüme küçük ev aletlerinde oldu ama taksit sınırıyla sarsılan telekom en fazla ciroyu yaptı.

GfK TEMAX, Türkiye tüketici elektroniği pazarına ilişkin verileri açıkladı. Buna göre ikinci çeyrekte pazarın büyüklüğü 8.6 milyar TL olurken, yılın ilk yarısında ise bu rakam 16.8 milyar liraya ulaştı. İkinci çeyrek boyunca en fazla büyüyen sektör küçük ev aletleri oldu. Bu sektörü tüketici elektroniği, telekom, bilişim teknolojileri, ofis ekipmanları ve sarf malzemeleri ile büyük beyaz eşya izledi. Görüntüleme sektörü cirosal olarak yüzde 40 daraldı. Söz konusu dönemde en yüksek büyüme oranı yüzde 32 ile küçük ev aletlerinden gelse de en fazla cirosal getiri 617 milyon lira ile yine telekom sektöründen sağlandı.

Büyüme yavaşlıyor

GfK TEMAX’ın verilerine göre Şubat ayında taksitlerin sıfırlanmasıyla sarsılan telekom sektöründeki büyüme yavaşlıyor. İkinci çeyrekteki cirosal büyüme geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 24.7 oldu. İlk çeyrek büyümesi yüzde 33 olarak gerçekleşmişti. İkinci çeyrekte perakende zincirleri tarafından hediye çekleriyle ödeme, doğrudan satış noktasından alınan banka kredileriyle ödeme gibi alternatif ödeme yöntemleri satışların artışına belli bir ölçüde faydalı oldu. Mayıs ayında hediye çekleriyle taksitlendirme yöntemi de durdurulunca satışlar olumsuz etkilendi. Akıllı telefonlardaki yeni lansmanlar satışların pozitife dönmesine katkıda bulundu. Satışlarda geniş ekranlı telefonlar öne çıktı. 5 inçten büyük ekrana sahip telefonlar ikinci çeyrekte toplam pazarın adetsel olarak yüzde 14’üne karşılık geldi. Akıllı olmayan diğer cep telefonları pazarı ise adetsel olarak yaklaşık yüzde 60 civarında daraldı ve toplam telefon pazarında payları ciddi şekilde düştü.

Haberin Devamı

Tablet yine önde

Bilişim teknolojileri sektörü 2014’ün ikinci çeyreğinde geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 10.9; 2014’ün ilk yarısında ise geçen yıla göre yüzde 7 oranında cirosal olarak büyüdü. Tabletlerdeki büyüme tam gaz devam ediyor. Tabletler geçen çeyrekte olduğu gibi ikinci çeyrekte de en hızlı büyüyen ürün grubu oldu. Tablet kategorisinde ikinci çeyrekte yüzde 74.5 adetsel, yüzde 64.2 cirosal büyüme oldu. 6 ay büyümesine bakıldığında ise adetsel yüzde 80 ve cirosal yüzde 62.6 yükselme gözlendi.

Haberin Devamı

Dizüstü bilgisayarlar, geçen seneye göre ikinci çeyrekte ciroda yüzde 10.6 ve ilk 6 aya göre yüzde 12.8 küçülürken adette ikinci çeyrekte yüzde 23.5 ve ilk 6 ayda yüzde 25.6 azaldı. 2014 ikinci çeyrekte masaüstü bilgisayarlar geçen seneye göre adette yüzde 18.8 küçülmesine rağmen ciroda kurdaki yükselmelere paralel artan fiyatların da etkisiyle yüzde 1.1 büyüdü.

Kur farkı ciroyu artırdı

2014 yılının ikinci çeyreğinde tüketiciler büyük beyaz eşya sektöründe geçen yılın aynı dönemine göre TL bazında yüzde 9.2 büyüme ile 1.88 milyar harcadı. Tüm kategoriler pozitif bir büyüme gösterirken en büyük büyüme yüzde 18.3 ile fırın kategorisinde oldu. TL fiyatlarının döviz kuru nedeniyle artması sektörde adetsel daralmaya rağmen cirosal büyümeye yol açtı. Küçük ev aletlerinde ise ikinci çeyrekte sektör geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 16.7’lik adetsel büyüme gösterdi. Ciroda ise yüzde 31.7’lik büyüme ile 852 milyon TL değerine ulaştı. Küçük ev aletleri sektörü diğer sektörler ile karşılaştırıldığında en çok büyüyen sektör oldu.

Haberin Devamı

Dünya Kupası yüzleri güldürdü

TÜKETİCİ elektroniği sektörü yılın ikinci çeyreğini 1.3 milyar TL ile 2013 yılı aynı dönemine göre yüzde 30’a varan büyüme ile kapattı ve yeni bir çeyrek rekoru kırdı. Sektörün önemli kısmını oluşturan Panel TV’lere olan talebin Mayıs ve özellikle Haziran aylarında Dünya Kupası’nın da etkisiyle artması, yılın ilk çeyreğindeki pozitif görünümün devamına ve çift haneli büyümelere neden oldu. Özellikle ikinci çeyrek ile ivmelenen ultra yüksek çözünürlüklü TV satışlarının yılın geri kalanında hızlı büyümeler göstermesi bekleniyor. Ev Ses Sistemleri seviyesini korurken sektörün diğer ürün gruplarında ise bu görünümün aksine çift hanelere yaklaşan küçülmeler yaşandı. Görüntüleme sektörü, yılın ikinci çeyreğini SLR cihazlardaki küçülmenin de yüzde 10 seviyesinde seyretmesiyle bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 40’lara varan küçülme sonucunda 73 milyon TL ciro ile kapattı. Aynasız cihazların satışları önceki yılın aynı dönemine göre 2 kat artarken, kompakt makine satışları yüzde 50’nin üzerinde küçüldü.

Haberin Devamı