Gazete Vatan Logo

Taksim Meydanı’nda pankart savaşı!

Gezi eylemlerinin 15’inci gününde tansiyon yükseldi

Polis dün sabah 07.30’da, Gümüşsuyu’ndaki barikatları aşarak Taksim’e girdi, AKM ve Atatürk Anıtı’ndaki pankart, bayrak ve flamaları indirdi. Pankart ve flamaları indirtmek istemeyen bazı eylemcilerle polis arasında çatışma çıktı.

Taksim Gezi Parkı’nda polis dün sabah erken saatlerde Taksim Meydanı’na girdi. Sabah 7.30’da Valilik tarafından yapılan açıklamada, Atatürk Anıtı ile Atatürk Kültür Merkezi binasını tamamen örten farklı döviz, pankart, afiş, flama ve resimlerin kaldırılması için müdahalenin yapıldığı, Gezi Parkı’na ise dokunulmayacağı kaydedildi. Açıklamada ayrıca Atatürk Kültür Merkezi’nin adeta işgal altında gibi bir görünüme büründürüldüğü, binanın çökme ve düşme riskinin de olduğu belirtildi.

Vali: Gezi’de bekleyin

Yapılan açıklamayla beraber, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da , müdahaleyi twitter’dan duyurdu. Vali Mutlu, flama ve pankartların legal ve illegal seslerin reklamına dönüştüğünü belirterek, gayelerinin Atatürk Heykeli ve AKM üzerindeki pankart ve resimleri kaldırmaktan ibaret olduğunu söyledi. Mutlu, Gezi Parkı’na ve Taksim’e dokunulmayacağını da ekledi ve eylemcilerden, Gezi Parkı’nda beklemelerini istedi.

Polis sürekli anons yaptı

Vali Mutlu’nun twitter üzerinden yaptığı açıklamalarla beraber, çevik kuvvet ekipleri akrepler ve TOMA’larla birlikte barikatları kaldırdıkları Gümüşsuyu yolu üzerinden Taksim’e girdi. Sabah saat 7.30’da başlayan müdahale ile birlikte AKM ve Atatürk Heykeli etrafında konuşlanmaya başlayan polislerle eylemciler arasında çatışma çıktı. Polis sürekli olarak, eylemcilere müdahale etmek istemediklerini anons etti ve Gezi Parkı’na gitmelerini istedi. Anonsta, “Hiçbir şekilde Gezi Parkı’na müdahale yapılmayacak. Amacımız anıt çevresine düzenlemek” denildi.

2 TOMA alev aldı

Ancak bazı eylemciler meydana inerek polisle çatıştı. Molotof kokteyli atan eylemcilere polis tazyikli su sıkarak karşılık verdi. Atılan molotof kokteylleriyle 2 TOMA yandı. Ancak atılan gaz bombalarıyla meydandaki eylemciler Gezi Parkı’na, Talimhane ve Harbiye yoluna dağıldı. Gün boyu aralıklarla süren çatışmalar, 11 saat sonra sona erdi...

VALİ TAKSİM’İ HALKA KAPATTI: ‘Anneler-babalar çocuklarınızı alın’

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, dün yaptığı dördüncü açıklamada anne ve babalara “Çocuklarınızı Taksim’den alın” çağrısı yaptı, “Değerli yavrularımıza ve ailelere şu andan itibaren bölgeden ayrılmalarını ve ayrılmaları için müdahil olmanızı rica ediyorum. Can güvenliği sorunları konusunda ciddi istihbaratlar var” dedi.

Valinin gece açıklaması şöyle: “Bu noktadan sonra Atatürk’ün heykelinin bulunduğu Taksim Meydanı’nda devletimizin ve milletimizin sarsılmaz gücü, emniyet güçlerimiz tarafından kararlılıkla marjinal gruplar üzerinde gösterilecektir. Bu tablo arzu ettiğimiz bir tablo olmamakla birlikte, ülkemizi ciddi bir çatışma ortamına çekmek isteyenlere karşı, artık çok farklı bir yöntemle tutumumuzu göstereceğiz.”

Sevgili halkımız bulunmasın...

“15 gündür Taksim’i açan devlet irademizin, bugün itibariyle meydanın güvenliğinin tam olarak sağlanacağı sürece kadar sevgili halkımızın bulunmaması konusunda ricamı bir kez daha iletiyorum” diyen Vali Mutlu, şöyle konuştu: “Bu konuda gerek gece gerekse gündüz alınacak tedbirlerde emniyet güçlerimize herkesin yardımcı olmasını istirham ediyorum. Taksim Meydanı’nda, bu saat itibariyle, bundan sonra uygulayacağımız tedbirleri halkımızın gözü önünde, televizyonların sosyal medyanın gözü önünde, titizlikle, dikkatle, hukuka uygun bir dirayet içinde sürdürmeye özen göstereceğiz. Ve Taksim’de kararlı duruşumuzu sürdüreceğiz.”

Polis SDP binasını bastı

Taksim Meydanı’nda polise taş ve molotof kokteyli atan göstericilerin, bayrak ve simgelerini taşıdığı Sosyalist Demokrasi Partisi’nin Beyoğlu’ndaki binasına polis girdi. Vali, gözaltı sayısının 70 olduğunu açıkladı. Baskında molotof kokteylleri, kesici aletler ve bir tabanca da ele geçirildi.


Haberin Devamı