Gazete Vatan Logo

Taksim’de saygı krizi

Taksim’de saygı krizi



Taksim’deki resmi törenler sırasında “saygı duruşu” tartışması yaşandı. Yeni yönetmeliğe göre yapılan kutlamalarda sadece İstanbul Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Numan Güzey yer aldı. Tören Güzey’in Taksim Cumhuriyet Anıtına çelenk koymasıyla başladı. Ardından İstiklal Marşı okundu. Bu sırada bazı DSP’liler “Atatürk’e saygı istiyoruz” , “Saygı duruşu istiyoruz’ diyerek bağırmaya başladı. İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından DSP’liler bu kez ellerindeki Türk bayrakları ve karanfillerle görevlilerin üzerine yürüdü. DSP üyesi Emine Çelik, “Atamıza saygı gösterin ’ diye bağırarak elindeki karanfilleri kürsüye vurdu. Bu sırada yaşanan gerginliğe törende bulunan sivil polisler müdahale etti.

CHP’nin çelenkleri elinde kaldı



Törene, Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Turgay Aras, Belediye Başkanı AK Parti’li Hasan Ünver, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Ademoğlu’nun yanı sıra askeri erkan, daire müdürleri, çok sayıda öğrenci ve sporcu katıldı. Törende, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Mustafa Ünlüer, Atatürk anıtına çelenk koydu.

Nevşehir Belediye Bandosu eşliğinde saygı duruşunda durulmasının ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Nevşehir Valiliği önündeki tören sona erdi. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarına saat 16.00’da Nevşehir Valiliği önünden başlayacak kortej yürüyüşünün ardından Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü 2 nolu çim sahada sanatçı Yankır ve Grup Avrasya’nın vereceği konser ile devam edilecek.

ANKARA

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kapsamında Başkentte gençlik yürüyüşü ve şöleni düzenlendi. Gençlik hizmetleri ve spor il müdürlükleri ile milli eğitim il müdürlüklerinin yanı sıra Ankara Kulübü Seğmenleri ve Ankara Üniversitesi'nin organizasyonuyla 19 Mayıs Stadyumu'nda bir araya gelen gençler, buradan Ulus'taki Atatürk Anıtı'na yürüdü.

“Gençlik Yürüyüşü” sırasında Türk bayrakları taşıyan öğrenciler, 10. Yıl Marşı'nı söyledi, “En büyük Türkiye” ve “Atam izindeyiz” sloganları attı. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı izcilerin tüm illeri temsilen 81 Türk bayrağı taşıdığı yürüyüşte, bisikletli gruplar da yer aldı.

Yürüyüşe katılanların alana girdiği sırada, Atatürk Anıtı'na çelenk koymak isteyen bir grup İşçi Partili ile buna izin vermeyen polis arasında kısa süreli gerginlik yaşandı.

YOZGAT’TA 19 MAYIS COŞKUSU

YOZGAT’ta 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, Cumhuriyet Alanı’nda coşkuyla kutlandı.

Yozgat Cumhuriyet Alanı’nda, Atatürk Anıtı’na çelenk konulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan kutlama programı, Sevgi Evleri’nde barınan kimsesiz çocukların jimnastik gösterileriyle devam etti. Ardından, Güreş Eğitim Merkezi öğrencileri ile halk oyunları ekibinin gösterileri ilgiyle izlendi. Program kapsamında mehter takımı da konser verdi.

ÇANKIRI’DA 19 MAYIS’A MEHTERANLI KUTLAMA

19 MAYIS Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, Çankırı’da Belediye Meydanı’nda mehteran eşliğinde kutlandı.

Vali Vahdettin Özcan, Garnizon Komutanı Kurmay Albay Tayyar Aydın, Belediye Başkanı AK Parti’li İrfan Dinç, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş, protokol ve öğrencilerle vatandaşların katıldığı kutlamalarda, mehter takımı gösteri yaptı. Mehter takımının gösterisinden sonra Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü boks takımı, jimnastikçiler ve tekvandocuların gösterileri meydanı dolduranlarca uzun uzun alkışlandı.

Belediye Meydanı’ndaki programın ardından 100’üncü Yıl Kültür Merkezi’nde Tarihçi Ebubekir Keklik tarafından ’19 Mayıs 1919 ve Atatürk’ü Yeniden Düşünmek’ konulu konferans verildi.

ZONGULDAK’TA, HAT SANATI SERGİLİ 19 MAYIS KUTLAMASI

ZONGULDAK’ta, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı çeşitli etkinliklerle kutlanırken, tören alanındaki Gençlik Hizmetleri İl Müdürlüğü’ne ait Arapça dini yazılar içeren hat sanatı çalışmaları dikkat çekti.

Valilik önünde yapılan törende Atatürk Anıtı’na, Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürü Uğur Akdeniz tarafından çelenk konuldu. Saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, Uğur Akdeniz bir konuşma yaptı. Zonguldak Belediye Başkanı CHP’li Muharrem Akdemir ile bazı daire müdürlerinin hazır bulunduğu törene, Vali Erol Ayyıldız, halk oyunları gösterilerinin başladığı sırada geldi. Erdemir Anadolu Lisesi Halk Oyunları ekibinin Artvin yöresi gösterisi ilgiyle izlendi. Etkinlikler kapsamında Atatürk Koşusu da gerçekleştirildi. Koşuda erkeklerde Emre Aşkar, kızlarda ise Esra Kara 1’inci oldu. Dereceye girenlere madalya ve çeyrek altın verildi.

Müzik ve halk oyunları gösterilerinin devam ettiği tören alanında, Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürlüğü’ne ait Arapça dini yazılar içeren hat sanatı çalışmaları dikkat çekti. ’Bismillahirrahmanirrahim’ ve ’Allah’ gibi yazıların bulunduğu 5 hat sanatı çalışmasının yanında, bazı okulların açtığı stantlarda da öğrencilerin yaptığı robot, el işleri, resim gibi çalışmaları sergilendi.

TOKAT’TA ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN GÖSTERİSİ BEĞENİ TOPLADI

TOKAT’ta 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarında, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencilerinin gösterisi beğeni topladı. Öğrencilerin gösterileri büyük alkış aldı.

Tokat’ta 19 Mayıs kutlamaları, bu yıl Cumhuriyet Meydanı’nda yapıldı. Kutlamanın yapıldığı alan balonlarla süslenirken, yıl boyunca okullarda yapılan çalışmalar sergilendi. Alanın açılış kurdelesini yapan Tokat Valisi Şerif Yılmaz ve yanındaki protokol üyeleri, daha sonra öğrencilerin gösterilerini izledi, ardından alanda açılan stantları gezerek öğrencilerin çalışmalarını inceledi. Kutlamalar çerçevesinde halk oyunu gösterileri yapıldı. Daha sonra sahneye çıkan Gaziosmanpaşa Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencileri, gösterilerini yaptı. Kutlamaya gelenlerin büyük beğenisi toplayan üniversite öğrencileri, göstermiş oldukları performansla beğeni topladı. Etkinliklerin gün boyu devam edeceği öğrenildi.

ADANA’DA BAYRAM COŞKUSU

ADANA’da 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nın 93’üncü yıldönümü coşkuyla kutlandı.

Kutlamalar ilk olarak Atatürk Parkı’nda Atatürk Anıtı önünde başladı. Daha önce protokol üyeleri Atatürk Anıtı’na çelenk koyup, törenleri başlatırken, bu kez yeni düzenlemeyle anıta tek çelengi Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Fazlı Bayram Hadi koydu. Anıtta saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Uğur Mumcu Meydanı’ndaki törenlere geçildi. Buradaki törene Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, 6’ıncı mekanize Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Sezai Bostancı, Adana Büyükşehir Belediye Başkan vekili Zihni Aldırmaz ile kurum müdürleri katıldı. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Fazlı Bayram Hadi’nin günün anlam ve önemi anlatan konuşmasının ardından, protokol üyelerinin önünde bitirilen gençlik koşusunda derece alanlara madalya ve ödülleri verildi.

Daha sonra düzenlenen halk oyunları gösterilerinin ardından bisiklet ekibi gösteri düzenledi. Çukurova Enduro Motor Klubü üyeleri de gösteride bulundu. Motosikletleriyle tek teker üzerinde protokol üyelerinin önünden geçiş yapan motorcular, büyük alkış aldı. Adana Valisi Hüseyin Avni Coş da 3 tekerlekli bir motosiklette sürücünün arkasında tur attı. Ardından spor gösterileri yapıldı. Gösteriler sırasında üst üste koyulan 2 kiremidi kırmak için hazırlanan 15 yaşlarında bir kız sporcu, göğsünden çıkardığı çekiçle kiremitleri kırınca büyük alkış aldı.

Vali Hüseyin Avni Coş, protokol üyelerini gönderip, sporculardan birinin bisikletine binerek turu attı.

Hatay’ın Dörtyol İlçesi’nde 2 gün önce 3 subayın şehit olması nedeniyle Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nün Merkez Park’ta saat 18.00’de düzenleyeceği konser de ertelendi.

BİRLİK, BARIŞ VE ATATÜRK İÇİN YÜRÜDÜLER

BURDUR’da 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, ’Yurtta Birlik Dünyada Barış, Atatürk’ü Anma Gençlik Yürüyüşü’ etkinliğiyle kutlandı.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kapsamında Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından ‘Yurtta Birlik Dünyada Barış için Atatürk’ü Anma Gençlik Yürüyüşü’ düzenlendi. Şeker Meydanı’nda toplanan yaklaşık 500 kişi Burdur Belediye Bandosu’nun çaldığı marşlar eşliğinde Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdü. Yürüyüşe, Vali Yardımcısı Halil Karbuz, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ahmet Sancar, okul müdürleri ve öğrenciler katıldı.

Yürüyüşün ardından yeni yönetmeliğe göre Atatürk Anıtı’na sadece Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü çelenk koydu. Tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla son buldu.

Bu arada saat 10.00’da başlaması gereken çelenk konulması töreninin saat 09.40’da başlaması nedeniyle CHP Burdur İl Başkanı Süleyman Erman, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ahmet Sancar’a tepki gösterdi.

MERSİN’DE 40 METRELİK DİREĞE TÜRK BAYRAĞI ÇEKİLDİ

MERSİN’in merkez Toroslar İlçe Belediyesi, ilçenin en önemli sembollerinden biri olan Kuvayi Milliye Anıtı’ndaki 40 metre yüksekliğindeki direğe Türk bayrağı çekti.

Belediye Fen İşleri Müdürlüğü ekiplerince 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında Kuvayi Milliye Anıtı’na paslanmaz çelikten 40 metre uzunluğunda bayrak direği dikildi. Yaklaşık 2 saat süren çalışmayla dikilen direğe ise 12 metreye 8 metre ebadında Türk Bayrağı çekildi. Toroslar Belediye Başkanı MHP’li Hamit Tuna, "Ay yıldızlı bayrağımız, Cumhuriyet var olduğu sürece göklerde dalgalanacaktır" dedi. Tuna, Milis kuvvetlerini temsil eden ve ilçenin en önemli sembollerinden biri olan Kuvayi Milliye Anıtı’na yerleştirilen 40 metre yüksekliğindeki Türk bayrağının şehrinin her noktasından görülebileceğine dikkat çekti. Tuna, "1995 yılında okaliptüs ağacından yapılan bu anıttaki Türk bayrağının direği yıpranmış olması nedeniyle tehlike oluşturuyordu ve yüksekliği biraz kısaydı. Yaptığımız çalışma ile 40 metre yüksekliğindeki bayrağı anıtımızda göndere çektik. Kuvayi Milliye Anıtımız bölgemizin sembolü olmaya devam edecek" diye konuştu.

BURSADA 19 MAYIS COŞKUYLA KUTLANDI

BURSA’da Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı coşkuyla kutlandı.

Başbakanlık Genelgesi ile 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın stadyumlarda değil alanlarda kutlanması kararının ardından, Bursa’da da İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü tarafından yürüyüş düzenlendi. Kent Meydanı’nda başlayan yürüyüşe, spor kıyafetleri giyen öğrenciler, bürokratlar ve memurlar katıldı. Yaklaşık 500 kişiden oluşan konvoy, ellerinde dev Türk bayrağı ile 750 metre uzaklıktaki Atatürk Stadyumu önüne kadar yürüdüler. Konvoyda bulunan öğrenciler, ‘Kırmızı Beyaz, Şehitler Ölmez Vatan Bölünmez’, ’Ne Mutlu Türk’üm Diyene’, ’Her Türk Asker Doğar’ sloganları atarken, yürüyüşe katılanlar topluca 10’uncu Yıl Marşını söylediler.

Atatürk Stadyumu önüne gelen kalabalık, halk oyunları gösterisi ve çeşitli yarışmalarda dereceye giren başarılı öğrencilere ödüllerinin verilmesinden sonra dağıldılar.

VAN, HAKKARİ VE BİTLİS’TE 19 MAYIS TÖRENLERLE KUTLANDI

19 MAYIS Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, tüm yurtta olduğu gibi Van, Hakkari ve Bitlis’te de yeni yönetmeliğe göre kutlandı. Hakkari’nin Şemdinli İlçesi Derecik Beldesi’nde karakol inşaatında çalışan işçilere yönelik yapılan saldırı nedeniyle kentte yapılması planlanan bazı etkinlikler ise iptal edildi.

Van’da yapılan kutlamalar, her yıl olduğu gibi şehir stadında öğrencilerin gösterileriyle başlamadı. Kutlamalar, Valilik önündeki Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasının ardından trafiğe kapatılan Cumhuriyet Caddesi’nde öğrencilerin kurduğu stantlarla festival havasında geçti. Vali Münir Karaloğlu, Belediye Başkan Vekili Abdurrahman Doğar ve Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç, öğrencilerin kurduğu stantları tek tek gezerek onlarla sohbet etti. Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencilerinin kurduğu bir standı da gezen Vali Karaloğlu ve yanındakiler, öğrencilerin Kürtçe müzik eşliğinde çektiği halayı izledi.

Van Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Aslan Sinir, bu yılki bayramı yeni yönetmeliğe göre kutladıklarını söyledi. Aslan Sinir, "Bu herkes için çok iyi oldu. Daha önce öğrenciler 2 ay boyunca gösteriler için çalışıp derslerinden geri kalıyorlardı. Eğer bu sistem değişmemiş olsaydı, Van’daki deprem nedeniyle derslerinden geri kalan depremzede öğrencilerin durumu daha kötü olurdu. Bu onlar için de çok iyi oldu. Festvial havasında halka açık bir şekilde bayram kutlanıyor" diye konuştu.

Van’da Gençlik Haftası nedeniyle bir hafta boyunca çeşitli etkinlikler düzenlenecek.

’HAKKARİ’DE BAZI ETKİNLİKLER İPTAL EDİLDİ’

Hakkari’de de 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları, sabah saatlerinde Atatürk anıtına çelenk konulması ile başladı. Daha sonra etkinlikler, Kapalı Spor Salonu’nda devam etti. Burada düzenlenen etkinliğe Vali Vekili Önder Bozkurt, Hakkari Dağ ve Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Levent Köse, Hakkari Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Ahmet Çağlayan, kurum amirleri ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Gençlik Haftası kapsamında düzenlenen çeşitli spor müsabakalarında dereceye giren öğrencilere madalya verildi.

Hakkari’nin Şemdinli İlçesi’nin Derecik Beldesi’nde karakol inşaatında çalışan işçilelere yönelik yapılan ve bir işçinin ölümüne 3 işçinin de yaralanmasına neden olan saldırı nedeniyle halk oyunları gösterisi, konser ve akşam yapılacak olan havai fişek gösterileri iptal edildi.

Bitlis’te ise 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri İsmail Eren Spor Salonu’nda yapıldı. Programa katılan Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan sportif faaliyetlerde çekilen fotoğraflardan oluşan sergiyi gezdi. Vali ve yanındakiler, daha sonra törene katılan vatandaşların ve öğrencilerin bayramını kutladı. Gençlik Haftası kapsamında okullararası düzenlenen çeşitli sportif ve sanatsal yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Program, öğrenciler tarafından okunan şiirlerin ardından spor gösterileri ile devam etti. Öğrenciler tarafından oluşturulan koro ve solo şarkıların ardından program sona erdi.

TARİHİ LİSEDE BAYRAM COŞKUSU

İZMİR’de, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, 124 yıllık tarihe sahip Atatürk Lisesi’nde coşkuyla kutlandı. Cumhuriyet Meydanı’nda yönetmeliğe aykırı, program dışı anıta çelenk bırakan CHP İzmir milletvekili Aytun Çıray, "AK Parti’nin niyeti kötüdür. Bir zorbalık düzeni kurmaşa çalışıyorlar" dedi.

KOCAELİ’DE RESMİ TÖRENLERE KATILMAYAN CHP VE STK’LARDAN ALTERNATİF KUTLAMA

KOCAELİ’de bu yıl ilk kez yeni yönetmeliğe göre yapılan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarında, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nün vilayet binası önündeki Atatürk anıtına çelenk konulup, saygı duruşunda bulunulması programına CHP ile bazı sivil toplum örgütü temsilcileri katılmadı. Aralarında CHP Milletkvekili Haydar Akar’ın da bulunduğu grup, daha sonra buraya çelenk koyarak, başka bir bölgedeki Atatürk anıtı önünde bayram kutlaması yaptı.

Resmi törende Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü adına saat 10.00’da valilik binası önündeki Atatürk anıtına çelenk koyuldu. Bazı okullardan küçük gruplar halinde öğrenciler de törende bulundu.

Aralarında Kocaeli Milletvekili Haydar Akar’ın da yer aldığı CHP’li yönetici ve partililerin yanı sıra 20 kadar sivil toplum kuruluşu temsilcisi, resmi tören boyunca vilayetin karşısında bekledi. Bu törenin bitmesinin ardından CHP’liler anıta çelenk bıraktı. Bayram kutlamaları kapsamında Vali Ercan Topaca, AKP Milletvekilleri Fikri Işık, Zeki Aygün, İlyas Şeker, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, vali yardımcıları, okul müdürleri ve öğrenciler ise Seka Park’ta bir araya gelerek yürüdü.

CHP ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, daha sonra Saray Yokuşu’ndaki Atatürk anıtına giderek buraya çelenklerini koyup, alternatif kutlama yaptı, Atatürk’ü andı.

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Arap ülkeleri modeli ile şekillenderilmeye çalışıldığını belirterek şöyle konuştu:

"Tabi son zamanlarda gelişen olaylar ve emperyalist güçlerin Türkiye üzerinde oynamış olduğu oyunlarla, ulusal milli günlerimiz, ulusal kurtuluş günlerimiz unutturulmaya çalışılıyor. Bunun nedenini hepimiz bilmekteyiz. Arap ülkeleri modeliyle ülkemiz dizayn edilmeye çalışılıyor. Bu görevlendirilmiş insanlar Türkiye Cumhuriyeti’ni bu noktaya kadar getirdiler. Bugün vilayette şahit olduk ki, Devlet’in en büyük erkanı olan vali ve askeri kuvvetlerin katılmadığı bir törenle sadece İl Spor Müdürü’nün katıldığı bir törenle kutlanmaya kalktı. CHP olarak bunu protesto ettik, buna uymayacağımızı bildirdik. CHP olarak bu bayramlar çok önemlidir bizim için, çünkü bu bayramların olmasını sağlayan, bu memleketin vatan toprakları olmasını sağlayan, geçmişimiz, ecdadımız aynı zamanda CHP’yi kurmuştur, Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmuştur. Bu nedenle çok önemlidir. Bugün belki eksik gibi görülebilir ama büyüyerek çığ gibi başlatılan karşı devrime karşı kanımızın son damlasına kadar mücadele edeceğiz ve Türkiye Cumhuriyeti’ni onların ellerine teslim etmeyeceğiz."

Haberin Devamı