Gazete Vatan Logo

Taksilere kameraya mahkemeden iptal!

Muğla 2. İdare Mahkemesi, Bodrum Şoförler Odası’nın açtığı davada, ’Taksilere görüntülü ve sesli kamera takılması’nı ‘Özel hayata müdahale’ saydı, UKOME kararını iptal etti...

Taksilere kameraya mahkemeden iptal!

İçişleri Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen genelge ile toplu taşıma araçlarında ve ticari taksilerde kamera bulundurulması zorunluluğu kararının ardından, Muğla Büyükşehir Belediyesi UKOME tarafından bakanlık genelgesi kapsamında kararlar alındı. Alınan kararla, kameraların takılma tarihinin son gün olarak 31 Aralık olduğu belirtilerek, karar minibüs, otobüs ve taksi esnafı ile tüm şoför odalarına tebliğ edildi. Kararın ardından Bodrum Şoförler Odası, Muğla 2. İdare Mahkemesi’nde iptal davası açtı.

Terör olayları dahi olsa

Davayı karara bağlayan mahkeme, taksilere konulacak ses ve görüntü kaydı alan kamera sistemlerinin suç ve terör olaylarını engellemek ve takip edip araştırmak için dahi olsa, taşıma hizmeti veren ve alan kişilerin özel hayatlarına müdahale içerdiğine karar verdi. Karardan sonra konuşan Bodrum Şoförler Odası’nın Avukatı Barış Eğilmez, “Bu karar ile gerek taksici esnafımızın üzerindeki büyük maddi külfet kaldırılmış oldu. Gerekse taksi müşterisi olan vatandaşlarımızın da temel hak ve hürriyetlerinin korunması açısından da Türkiye’de ilk olması hasebiyle de emsal oluşturacak bir karar alındı” dedi.

Haberin Devamı