Gazete Vatan Logo

Takip ettiler, saldırdılar

Takip ettiler, saldırdılar

Gazeteci Ahmet Hakan, evinin önünde saldırıya uğradı. Dört kişi gözaltına alındı. Saldırganların Hakan’ı Doğan Medya Center’dan takibe aldıkları anlaşıldı. Hakan’ın burnu ve kaburgası kırık. Ahmet Hakan’a saldıran 4 saldırgan akraba çıktı. Van Gevaş nüfusuna kayıtlı Uğur Adıyaman, Kamuran Ergin, Ahmet Güler ve Fuat Elmas’ın Fatih’te oturduğu ve Uğur Adıyaman’ın kardeşi Seyhan‘ın 24 yıl önce PKK’ya katıldığı öğrenildi.

Hürriyet Gazetesi yazarı ve CNN Türk’teki Tarafsız Bölge programının sunucusu Ahmet Hakan önceki gece evinin önünde saldırıya uğradı. Gözaltına alınan dört kişinin aracının, saldırı öncesi Hakan’ın çalıştığı Doğan Medya Center binasının önünde olduğu tespit edildi.

Önceki gece ‘Tarafsız Bölge’ programını bitiren Ahmet Hakan, koruması Ceyhun Kıral ve şoförü Sadi Demir’le birlikte Bağcılar’daki Doğan Medya Center’dan ayrıldı. Nişantaşı’ndaki evine gelen Hakan, araçtan indiği sırada 4 kişinin saldırısına uğradı. Saat 00.35’te 34 VY 7765 plakalı siyah Honda marka otomobille gelen 4 kişiden biri korumasına yönelirken, diğer üçü Ahmet Hakan’a saldırdı. Hakan’ı darp eden saldırganlar otomobilleriyle kaçtı. Hakan hastaneye kaldırılırken, polis soruşturma başlattı.

Haberin Devamı

İkisi sabıkalı

Saldırganlar gece 03.30 sıralarında gözaltına alınarak Gasp Büro Amirliği’ne getirildi. Şüphelilerden Uğur Adıyaman’ın tehdit ve uyuşturucu bulundurmaktan, Kamuran Ergin’in ise uyuşturucu bulundurmak, yaralama ve silahlı yağma suçlarından kayıtları olduğu ortaya çıktı. Diğer şüpheliler Ahmet Şengüler ve Fuat Elmas’ın ise polise geliş kaydı bulunmadı. Olayda kullandıkları aracın Fatih’te bir turizm şirketine ait olduğu, şirketin sahibinin ise şüphelilerden Uğur Adıyaman’ın ağabeyi olduğu tespit edildi.

15-20 saniye sürdü

Şüphelilerin, mağdurların ve görgü tanıklarının ifadelerine göre program çıkışında Nişantaşı’ndaki evinin önüne gelen Ahmet Hakan, şoförü ve emekli polis olan özel koruması araçlarını yol kenarına park ettikleri sırada, arkadan gelen bir araç hafifçe çarptı. Bu çarpma üzerine Ahmet Hakan, şoförü ve koruması ile diğer araçta bulunan 4 kişi aşağı indi. Şüpheliler hiçbir şey söylemeden Ahmet Hakan’a ve onlara engel olmak isteyen şoförüne saldırdı. 15-20 saniye süren kavganın ardından şüpheliler araçlarına binerek olay yerinden uzaklaştı.

Haberin Devamı

DMC’ye gelmişler

Gasp Büro Amirliği’nde sorgulanan şüphelilerin olayın trafik yüzünden çıkan tartışmanın ardından yaşandığını söyledikleri öğrenildi. Şüphelilerin “Aramızda biraz itişme kakışma oldu” dediği öğrenildi. Beş görgü tanığı şüphelileri teşhis etti. Saldırıyı gerçekleştirenlerin içinde bulunduğu araç da güvenlik kameralarına yakalandı. DMC’nin güvenlik kameralarına göre; Ahmet Hakan aracıyla DMC’den ayrılıyor. Hakan’ın çıkışının ardından ise saldırıya karıştığı belirtilen 34 VY 7765 plakalı araç görüntüye giriyor. Aracın Ahmet Hakan’ın çıkışından önce de DMC önünden geçtiği ve bir süre burada beklediği görülüyor. Şüpheliler, olay gecesi o bölgeye bir arkadaşlarını almaya gittiklerini orda o saatte bulunmalarının tamamen “tesadüf” olduğunu söyledi. İfadelerinde alkollü olduklarını söyleyen sanıkların arabasında bira şişeleri bulundu.

Haberin Devamı

‘Vatan haini miyiz?’
Ahmet Hakan’a saldıran 4 saldırgan akraba çıktı. Van Gevaş nüfusuna kayıtlı Uğur Adıyaman, Kamuran Ergin, Ahmet Güler ve Fuat Elmas’ın Fatih’te oturduğu ve Uğur Adıyaman’ın kardeşi Seyhan‘ın 24 yıl önce PKK’ya katıldığı öğrenildi.
Facebook profilleri
Saldırgan Uğur Adıyaman’ın Facebook hesabındaki paylaşımlar dikkat çekti. Suruç katliamını kınayan Adıyaman, Arakan’daki Müslümanlar için de paylaşımlarda bulundu. Vanlı olduğunu sosyal medyada paylaşan Fuat Elmas’ın Suruç katliamını protesto eden fotoğrafı Uğur Adıyaman’ın da sayfasında yer verdiği şekliyle paylaştı. HDP’ye destek mesajları yanı sıra AKP’nin sosyal medya paylaşımlarına da destek veren Fuat Elmas’ın CHP ve MHP’yi eleştirdiği görüldü. Tayyip Erdoğan ve Fethullah Gülen’i eleştiren paylaşımlar yapan Elmas’ın dini mesajlara da yer verdiği görüldü.
Burnu kırıldı taburcu oldu
Evinin önünde saldırıya uğrayan ve burnu ile kaburgası kırılan Ahmet Hakan tedavi gördüğü hastaneden taburcu oldu.
Hakan: Birçok tehdit aldım
Hakan’ın hastanede ilk ifadesinde ise, “Ben gazetede yazılar yazıyorum ekran karşısında programlar yapıyorum. Daha önce de yazılarımdan ve programımda söylediklerimden dolayı birçok yerden tehdit aldım. Bunları emniyetle de paylaştık ama bu saldırıyı şu kişi yapmıştır diye isim vermem söz konusu olmaz.” dediği öğrenildi. Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin hastane önünde açıklamalarda bulundu. Ergin “Ahmet Hakan’ın mesajı var sizlere. Öncelikle bu saate kadar bekleyen muhabir ve kameraman arkadaşlara sevgilerini ve selamlarını gönderdi. Kendisi hastanedeyken arayanlara soranlara herkese teşekkürlerini iletiyor. Aynı zamanda kendisine bu saldırganları bu aksam gönderenlere de bir mesajı var. Mesajı da şu; ’Bu tür saldırılardan hiç bir şekilde yılmayacağız. Bildiğimiz yolda yürümeye devam edeceğiz’” ifadelerini kullandı.
Aynı kafede görülmüşler
Ahmet Hakan’ı ziyaret eden gazetecilerden Hasan Cemal, “Burnundan dolayı muhtemelen yarın (bugün) ameliyat olacak” dedi. Cemal, “Olayla ilgili size nasıl geliştiğine dair bir şeyler söyledi mi?” sorusu üzerine şunları söyledi: “Bu saldırganların arabası Hürriyet Gazetesi’nin oradan çıkıyor, plakası tespit ediliyor. Ve aynı araba buraya kadar geliyor. Arabadan iner inmez 3 kişinin saldırısına uğradığını ve ne olduğunu anlayamadan bir hayli tartaklandığını söyledi. Bir şey daha var; Ahmet’in her zaman uğradığı bir kafede pazartesi günü galiba aynı grubun(saldırganlar) görüldüğüne dair bir duyum var.”
Koruma tartışması
Saldırıya uğrayan Hakan’ın avukatı aracılığıyla yakın koruma talebinde bulunduğu ortaya çıktı. Avukatları Turgut Kazan ve Aslı Kazan, 14 Eylül’de de İstanbul Valiliği’ne yazılı başvuruda bulunarak Hakan’ın yakından korunması ve güvenliği için koruma talep etti. Avukat Aslı Kazan, talebe bir cevap alamadıklarını belirtti. İstanbul Valiliği “’Ahmet Hakan’a koruma tahsis edilmediği’ iddialarının doğru olmadığını belirterek, “‘Çağrı üzerine koruma’ tahsisi yapılmış olup olayın meydana geldiği gün koruma çağrısında bulunmadığı anlaşılmıştır” diye yazılı açıklama yaptı.
O eski başvuruymuş
Avukatı Aslı Kazan ise söz konusu ‘çağrılı koruma’nın 2015 yılının Şubat ayında verildiğini ancak ölüm tehditlerinin artması üzerine 14 Eylül tarihinde ileri derecede, güvenlik önlemleri talep ettiklerini belirtti.
‘Karar çıkmış’
Bu tartışmalar üzerine İçişleri Bakanı Selami Altınok yaptığı açıklamada, “Ayın 15’inde yakın korumaya dönük talebi var. İki gün önce karara bağlanmış ama prosedürden kaynaklanan bir gecikme olmuş” dedi.
Organize Suçlar Şubesi devraldı
Asayiş Şubesi’nin başlattığı soruşturmada ilk ifadeleri alınan 4 şüpheli, ortaya çıkan çelişkiler ve saldırının arkasında başka isimlerin de olabileceği ihtimali üzerine Organize Suçlarla Mücadele Şubesi’ne gönderildi. Savcılıktan ek gözetim süresi alındı.
Andıçı hatırlattı
Eski Başbakan Yardımcısı AK Partili Bülent Arınç, twitter hesabından şu mesajları paylaştı: “Saldırıyı şiddetle kınıyorum. Saldırganların ve varsa azmettiricilerinin, bir an önce yargı önüne çıkarılarak hak ettikleri cezalara çarptırılması gerekir. Geçmişten bugüne, basına, gazetecilere, gazete sahiplerine yapılan gizli-açık tehdit, baskı ve hedef göstermelerin kötü sonuçlarını görmüştük. Geçmişte yaşanan andıç türü tehditlerin de acı bir hatıra olarak kaldığını biliyorum. Gazetecilere, yine kendi camialarından, eski-yeni medya patronlarından, ya da gazetecilerden tehdit gelmesi de ayrı bir facia. Bu kötü rüyadan bir an önce uyanmamız dileğiyle...”
AK Parti: Mazur gösterilemez
- AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: “Gazeteci Ahmet Hakan Coşkun’a yapılan çirkin saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Gazetecilere saldırı hiçbir şekilde mazur gösterilemez. Şiddet hiçbir şekilde tasvip edilemez. Şiddet, kayıtsız şartsız reddedilmelidir. Tüm basın mensuplarına geçmiş olsun diyor, en iyi dileklerimizi iletiyoruz. Gazetecilere yönelik şiddeti mahkum ediyor ve en güçlü şekilde kınıyoruz.”
Kılıçdaroğlu’ndan hükümete uyarı
- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: “Toplumdaki gerginliğin bu noktaya taşınması bizde ciddi endişeler yaratıyor. Medyaya yönelik saldırılar konusunda hükümetin çok dikkatli ve tutarlı adımlar atması bizim en büyük arzumuz.”
HDP: Baskının bir parçası
HDP Eş Genel Başkanları Yüksekdağ ve Demirtaş: “Bu saldırı, Türkiye’de medya ve medya emekçileri üzerindeki büyük baskı ortamının bir parçasıdır. Cumhurbaşkanı’nın doğrudan medyayla polemiğe girdiği ve ağır suçlamalarda bulunduğu, iktidar partisinin milletvekili eşliğinde gazete binasının basıldığı, eleştiren gazetecilerin işten atıldığı, köşe yazarlarına yönelik soruşturma ve davaların sürdüğü bir ortamda bu saldırı maalesef beklenmedik değildir.”
MHP: Hükümet tedbir almalı
MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın: “Ahmet Hakan’a yapılan saldırı, basın özgürlüğüne yöneliktir. Bu menfur saldırıyı şiddetle kınıyor, benzerlerinin tekerrür etmemesi için geçici hükümeti tedbir almaya davet ediyoruz.”
Gökçek: Geçmiş olsun Ahmet
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek: “Ahmet Hakan’a yapılan saldırıyı kınıyorum. Şiddet hiçbir şekilde meşru gösterilemez. Geçmiş olsun sana Ahmet.”
‘Ama’sız kınıyoruz
Ahmet Hakan ile daha önce polemik yaşayan Star Gazetesi yazarı Cem Küçük, 24 TV’de yayımlanan programda saldırıyı kınadı. Küçük “Olayın ne olduğunu henüz bilmiyoruz. Ortaya çıksın. Cem Uzan ile yazışmalar mı, adi bir suç mu, küçümsemek için değil. İyice ortaya çıksın... ‘Ama’sız kınıyoruz. Doğan Grubu ile bizim kavgamız, mücadelemiz devam edecek. Bu olay oldu diye susacak değiliz. Ahmet Hakan’a geçmiş olsun, hakikaten geçmiş olsun” dedi.
‘Sinek gibi ezeriz’
Cem Küçük, ‘Şizofrenik ve PKK’lı bir hırsız portresi: Ahmet Hakan’ başlıklı yazısında “İstersek seni sinek gibi ezeriz. Bugüne kadar merhamet ettik de hâlâ hayatta kalabiliyorsun” demişti.
Uzan: Ben yapmadım
CEM UZAN da Ahmet Hakan’a saldırı sonrası bir açıklama yaptı. Uzan, kendi adına açılmış sahte hesaplardan mesajlar paylaşıldığını anlatarak, şunları söyledi: “Özellikle ‘@UzanCC’ adlı sahte bir hesap benim 15 doğru tweetimi kopyalayıp aralara sahte ve benim olmayan iletiler sıkıştırıyor. Ahmet Hakan’a söylediğim iddia edilen sözler doğru olmadığı gibi yanıt olarak ‘seni Şanzelize’ye kadar kovalarım’ tweeti de bu sahte hesaba verilmiş bir yanıttır. Ben hayatımda kimseye karşı fiziki müdahalede bulunmadım.”
Akdoğan: Çarpıtılmasın
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan şu mesajları paylaştı: “Şiddet kimden gelirse ve kime karşı olursa olsun yanlıştır. Partilere, medyaya ve yazarlara yönelik şiddet öncelikle demokrasimize zarar verir. Basın mensuplarına yapılan şiddeti kınadığımız gibi, şiddetin kaynağını çarpıtarak üretilen nefret söylemlerini de kınıyoruz. Şiddeti tel’in ederken çarpık sonuçlar üretmenin ve nefret kusmanın da mazur görülecek tarafı olamaz.”
‘Tertemiz bir hareketiz’
Hürriyet Gazetesi önünde eylem yapan grupta yer alan ve daha sonra ortaya çıkan bir videosunda Ahmet Hakan’ın Nişantaşı’ndaki evinin önüne gitmeyi düşündüğünü söyleyip “Bizim hatamız bunlara zamanında dayak atmamak oldu!” diyen AK Parti İstanbul Milletveili Abdurrahim Boynukalın da dün bir açıklama yaptı. Boynukalın, “Tarihinde asla şiddete bulaşmayan tertemiz bir hareketiz. Ne eli taşlı, sopalı insanlarla gazete camı indirecek kadar çapulcuyuz ne de evinin önünde dört kişiyle gazeteci dövecek kadar kalleşiz” dedi. Boynukalın’ın videosu ortaya çıkınca Ahmet Hakan köşe yazısında, “Evimi de biliyorsun, doğru. Yav gel hele gel. Gel, hadi gel. İstersen it kopuğunu al da gel. Pusu kurarak gelme. Delikanlı gibi gel” diye yazmıştı.
‘Tek silahımız kalemimiz’
Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, Hürriyet gazetesinin yakın zamanda iki kez uğradığı saldırıyı hatırlatarak, “İlk saldırı olduğunda herhalde bir daha olmaz demiştik. Ama iki gün sonra yine geldi saldırganlar, polis onları durduramadı, cam çerçeve indirdiler. Bu kez bir köşe yazarımız göz göre göre bir saldırıya hedef oldu. Bunlara nasıl karşılık vereceğimizi doğrusu biz de bilmiyoruz. Sizi döven, şiddete başvuran insanlara karşı bizim tek silahımız kalemimiz bilgisayarımız. 6 Eylül’de ilk saldırı olduğunda devlet katından kuvvetli bir duruş gelseydi, ikinci saldırı olmayacaktı. Herhalde önlem alınıyordur Hürriyet gazetesi mensubuna saldırı olmaz diyorduk, Ahmet Hakan’a saldırı oldu” dedi.

Haberin Devamı