Gazete Vatan Logo
Magazin Takılarımın farklı kişiliklerine bayılıyorum

Takılarımın farklı kişiliklerine bayılıyorum

Lady Gaga, Tina Fey gibi dünya yıldızlarının tercih ettiği ‘L’Dezen’ markasının kurucusu ve tasarımcısı Payal Shah, markasını ve ‘Slice Diamond’ tekniğini Şamdan Plus’a anlattı...

Takılarımın farklı kişiliklerine bayılıyorum

Henüz 21 yaşında kurduğu ‘L’Dezen’ adlı markası ile dünya çapında büyük başarılara imza atan Payal Shah, ‘Slice Diamond’ tekniği ile mücevher dünyasına yeni bir soluk getirdi. Ülseven Mücevher ile işbirliği yapan ve tasarımlarını Türkiye’deki müşterileriyle bir araya getiren L’Dezen markasının kurucusu Payal Shah, yeni koleksiyonunun tanıtımı için İstanbul’a geldi. Tasarımlarını özel bir davetle tanıtan Payal Shah ve Elif Ülseven’le bir araya gelerek işbirliklerini konuştuk.

21 yaşında yepyeni bir marka yaratma süreci sizin için nasıldı?

Ben aslında mimarlık okudum, o dönem de belli bir marka için mobilya tasarlıyordum. Babam kuyumculuk sektörünün içerisindeydi. Kuyumculara taşları temin ederdi. Ben de arada atölyeye giderek taşlarla oynar, kendi koleksiyonum için birkaç parça yapardım. Sonra zamanla insanlar taktığım tasarımları nereden aldığımı sormaya başladı. Bu beğeniler artıkça bir koleksiyon hazırlamaya karar verdim. İlk tanıtımım 2011’in yazında Las Vegas’ta düzenlendi ve gelen tepkiler mükemmel oldu, kadınlar bayıldı. Kültürümden eğitimime, babamın mücevher bilgisinden mimarlığa ve ilgilendiğim konulara kadar her şeyi birleştirdim ve bir bebek yarattım. Şimdi de büyümesini izliyorum.

Haberin Devamı

Kendi stiliniz, tasarımlarınızı etkiler mi?

Tabii ki... Genç bir insanım, o yüzden yaşıma göre giyinmeye çalışırım. Sofistike ve zarif bir stil ortaya koymaya çalışıyorum. Kendi yaşımın kadını olmak istiyorum, ama aynı zamanda karşımdaki tarafından da ciddiye alınmak isterim. Sektörde genç bir iş kadını olduğunuz için bazen ciddiye alınmayabilirsiniz. Kısacası gençliğimin getirdiği deneyselliğim ve cesurluğumu stilime yansıttığım gibi, olgun tarafımı da yansıtıyorum.

Yeni koleksiyon tasarlarken ilhamınızı nereden alıyorsunuz?

İşlerimden dolayı çok fazla gezen biriyim. Bu yüzden ilhamlarımın çoğu ben seyahat yaparken gelir. Mesela buraya her geldiğimde Sultanahmet Camii’ni gezerim. Oradaki desenleri, motifleri çok beğeniyorum ve her gördüğümde oradan ilham alırım. Modaya bayılıyorum, kumaşlar da benim için büyük bir ilham kaynağıdır. Arkadaşlarımın çoğu moda tasarımcısı, dolayısıyla onların tasarladıklarını gördükçe bu kıyafetlerle ne takılabilir diye düşünüp, üretirim. Bazen sadece taşa bakmam yeterli...

Haberin Devamı

Hindistan kökenlisiniz, Hong Kong’da büyümüşsünüz ve bir dönem de Londra’da yaşamışsınız. Bütün bu farklı kültürlerin tasarımlarınızda etkisi var mı?

Kesinlikle. İşlerimin çok özel olduğunu görebilirsiniz. Hindistan kökenliyim ama Hong Kong’da büyüdüm. İstanbul ile Hong Kong’un benzerlik taşıdığını düşünüyorum. İkisi de kültürel şehirler ama aynı zaman da modernler. Kullandığım renklerden desenlere ve mimari çizgilerimin hepsinin buradan geldiğini düşünüyorum. Tasarımlarımla birebir uğraştığım için kişiliğim onlara yansıyor.

‘Slice Diamond’ denilen farklı bir teknik kullanıyorsunuz. Bu teknikten bahseder misiniz?

‘Slice Diamonds’ dediğimiz, ham elmasın kesilerek oluşturulduğu bir teknik. Natürel bir teknik olduğu için taşı cilalamanıza gerek kalmıyor. Bu yüzden de her taş birbirinden farklı ve özel. Tasarımlarımda iki tıpatıp aynı parçayı bulamazsınız. Kendine özgü bu taşları farklı ışıklara götürdüğünüzde farklı etkiler verir. Takılarımın farklı kişiliklerinin olmasına bayılıyorum. Taktığınız ortamdan, aldığı ışığa kadar bir sürü farklı görünümü verebilir.

Haberin Devamı

Yeni tutkusu seyahat etmek

Markanız çok tanınıyor ve Tina Fey, Lady Gaga gibi birçok ünlü yıldız tarafından tercih ediliyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Tasarımlarımın beğenilmesi tabii ki de çok hoşuma gidiyor. Artık insanlar bir şeyi ihtiyaçları olduğu için almıyorlar, istedikleri için alıyorlar. O yüzden bir parçayı almadan önce görmen ve sevmen gerekiyor. Tasarımlarımı takan birçok farklı sektörden başarılı kadın var. Bana göre bunun nedeni kendilerini benim tasarımlarımda bulabilmeleri. Birçok farklı tip, renk ve formdan oluşan tasarımların buluduğu koleksiyonlarımız var.

Mücevher, Türk kadınları için de çok önemli bir aksesuardır. Biz de her kadın gibi pırlantalara bayılıyoruz. Türklerin tasarımlarınıza karşı ilgileri hakkında ne düşünüyorsunuz?

Haberin Devamı

İlk İstanbul Mücevher Fuarı’na geldiğimde, Türk kadınlarının güzellikten anladığını, sanata saygı duyduklarını gözlemledim. Türkiye’de el işçiliğine diğer tüm ülkelerden daha çok önem verildiğini düşünüyorum. İyi el işçiliğinden anlıyor ve gereken değeri veriyorsunuz. Türk kadınları çok bakımlı ve kıyafetlerinden takılarına kadar görünüşlerine çok önem veriyorlar. Burada olmayı ve Ülseven ile çalışmayı çok seviyorum.