Gazete Vatan Logo

Takdir-teşekkür puanları nasıl hesaplanır?

Takdir ve teşekkür okul zamanında başarıyı gösteren belgelerdendir. Öğrenciler belirli bir puana ulaştıklarında takdir ya da teşekkür belgesi almaya hak kazanırlar. Takdir-teşekkür hesaplama da bu kapsamda önemlidir. Takdir-teşekkür hesaplama işlemleri hem internet üzerinden hem de kâğıt üzerinde yapılabilmektedir.

Takdir-teşekkür puanları nasıl hesaplanır?

Küçük yaştan beri öğrencinin hayatı okulda geçer ve bu sürelerde her düzeyde eğitim görürler. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimleri boyunca kazanılan puanlarla takdir ya da teşekkür belgeleri alınır. Bu belgeler, öğrencinin okuldaki başarısını gösteren belgelerdir ve belirli puanlar geçildikten sonra alınabilir. Takdir ve teşekkür belgeleri karneye ek olarak verilmektedir.

TAKDİR - TEŞEKKÜR HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

Takdir ve teşekkür belgelerinin alınması 4. sınıftan itibaren başlamaktadır. Dördüncü sınıfa gelen öğrencilerin ortalamaları hesaplanarak takdir mi teşekkür mü alacağı hesaplanır. Takdir ve teşekkür belgesini alabilmek, öğrencinin okuldaki başarısını gösterir. Fakat aileler takdir ya da teşekkür almayı bir hırs haline getirmemelidir. Bu durum öğrenciyi de olumsuz etkileyebilir.

Takdir-teşekkür hesaplamada öğrencinin bu belgeleri alabilmesi için belirli şartların sağlanması gerekir. Bu şartlar sağlanmıyorsa öğrenci belge alamaz. Örneğin öğrenci okul içerisinde ve dışında davranışlarına dikkat etmelidir ve herhangi bir disiplin cezası almamalıdır. Öğrencinin karnesinde 1 notu olmamalıdır. Eğer 1 notu varsa puanı yetse bile takdir ya da teşekkür alamaz. Ayrıca ülkemizde Türkçe baraj dersi olarak belirlenmiştir. Öğrencinin Türkçe dersinin puanı 45 ve üzerinde olmalıdır.

TAKDİR-TEŞEKKÜR HESAPLAMA İŞLEMLERİ NASIL YAPILIR?

Takdir-teşekkür hesaplama işlemleri E-okul sistemi üzerinden kolayca yapılabilmektedir. Ayrıca puanlama sistemini bilen tüm öğrenciler bu işlemi kendileri de yapabilirler. Takdir-teşekkür hesaplama işlemlerini kısa yoldan şu şekilde yapabilirsiniz:
? Takdir-teşekkür hesaplama işlemlerinde öncelikle her dersin kendi ortalaması ile dersin bir haftadaki ders saati çarpılır. Bu işlemi bütün dersler için yapmalısınız.
? Takdir-teşekkür hesaplamada sonraki adım bulunan bu sonuçların toplanmasıdır.
? Son olarak da bulunan bu toplam haftalık ders saatine bölünür. Haftalık ders saati ilkokullarda, ortaokullarda ve liselerde farklılık gösterebilir.

Takdir-teşekkür hesaplama işlemi bu şekildedir. Bulunan bu sonuca bakılarak öğrencinin yılsonunda takdir mi teşekkür mü alabileceği ya da hiçbir belge alamayacağı belirlenir. Takdir ve teşekkür belgesi aileler tarafından çok büyütülmemelidir. Çünkü çocuklar bu konulara çok takınca mutsuz olabilirler ve bu da kişiyi başarısızlığa götürebilir. Bu yüzden aileler çocuklarına destek verirken ileriyi düşünmelidir.

KAÇ PUAN ÜZERİ TAKDİR ALIR?

Takdir-teşekkür hesaplamada önemli olan bir diğer konu da hangi puan aralığının hangi belgeyi aldığıdır. Yönetmelik tarafından takdir ve teşekkür belgeleri için ayrı ayrı olarak puan aralıkları belirlenmiştir. Buna göre okul ortalaması 85 ve üzerinde olan öğrenciler takdir belgesi alabilirler. 70-84 arasında puan alanlar ise teşekkür belgesi alabilirler. Eğer öğrencinin puanı 69.99 ise öğrenci puanı 70 olmadığından dolayı teşekkür belgesi alma hakkını kaybedebilir. Ayrıca öğrenci üç dönem peş peşe takdir belgesi alırsa okul yönetimi tarafından onur belgesi de verilmektedir.

Haberin Devamı