Gazete Vatan Logo

Takdir Teşekkür hesaplaması nasıl yapılır? İşte karne notunu öğrenme yolları

2016-2017 eğitim-öğretim yılının ilk döneminin sonuna doğru yaklaşırken tüm öğrencileri karne heyecanı sardı. Karnenin yanında pek çok öğrenci takdir-teşekkür almayı bekliyor. Peki, takdir-teşekkür nasıl alınır? İşte takdir-teşekkür hesaplamaları ve detayları!

Takdir Teşekkür hesaplaması nasıl yapılır? İşte karne notunu öğrenme yolları

Türkiye’nin büyük bir çoğunluğunu ilgilendiren duyurulurda bulunan Milli Eğitim Bakanlığı, 15 tatilin 16 gün olacağı yönündeki haberleri iş takvimindeki bilgiler doğrultusunda duyurmuştu bile. 20 Ocak Cuma günü başlayacak olan 15 tatil, 6 Şubat Pazartesi günü sona erecekti. Öğrenciler, aşağı yukarı iki hafta kalan 15 tatile her gün bir adım daha yaklaşırken hem güzel bir tatilin heyecanını yaşıyor hem de evlerine götürecekleri karnenin derdine düşüyor. Her öğrenci bütün bir sene gerek ailesinin gerekse de kendisinin gösterdiği emeklerinin karşılığını somut şekilde görmek ister. Karnede göreceği notların yeterliliği halinde öğrenci takdir, teşekkür ya da onur belgesi alabilir. Ya da hiçbir belge almayabilir. Peki 15 tatile bu kadar az zaman kala öğrenciler şimdiden ne belge alacağını öğrenebilir mi? Ya da takdir/ teşekkür alma arasında gidip gelen notlar konusunda aklına bir netlik oluşması için öğrenci takdir ve teşekkür belgesi hesaplayabilir mi? Takdir ve teşekkür belgeleri hesaplama yolları nelerdir?

Haberin Devamı

TAKDİR - TEŞEKKÜR HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

KARNELERE HANGİ BELGELER VERİLMEKTEDİR?

İlkokul, ortaokul ve lise öğrenciler bir eğitim ve öğretim yılının bir döneminde girdiği sınavların ortalamasının sonucunun döküldüğü bir karne alır. Bu hem birinci dönemde hem de ikinci dönemde böyledir. Karneler, öğrencilerin başarı durumunu yansıtır. Öğrenci, okula başladığı ilk seneden itibaren karne alır ve hem aldığı derslerde çalışmalarının ve emeklerinin karşılığı olan notu görür hem de sene içinde okulda öğretmenlerine, arkadaşlarına olan davranışlarının ve bireysel tutum ve yaklaşımlarının yansıması olan davranış notlarını görür. Karne, öğrencinin sene içinde neler yaptığını görmesi, eğer emeklerinin karşılığını aldıysa kendiyle gurur duyması, eğer istediği gibi dönemi bitirememişse durumdan ders çıkarıp motive olması açısından önemlidir. Devlet de Milli Eğitim Bakanlığı aracılığıyla öğrenciye karneye yansıyan başarısı doğrultusunda bir ödül ya da ödüllendirme sistemi uygulamaktadır. Önceden belirlenen barajlar ile öğrencinin sene sonu başarı durumuna göre takdir ya da teşekkür belgeleri verilerek öğrencinin başarı durumu kutlanır. Bu “tebrik etme” yöntemi, öğrenciyi teşvik eder. Çünkü her insan başarının takdir edilmesini, emeklerinin fark edilmesini ister. Hatta öğrenciler sene sonunda bu belgelerden biri alabilmek için daha iyi ders çalışmaya başlayabilir.

Haberin Devamı

Peki hangi belgeler ile ödüllendirme yapılır? Bir öğrenciye takdir belgesi, teşekkür belgesi, onur belgesi ya da üstün başarı belgesi verilir.

Takdir belgesi alabilmek için hem birinci dönem sonunda hem de ikinci dönem sonunda öğrencinin başarı puanının 85,00 ya da daha yukarısı olması gerekmektedir. Takdir belgesi her dönem ayrı ayrı verilir. Aynı zamanda öğrencinin davranış puanının da 100 olması gerekmektedir. Eğer bir öğrenci eğitim hayatı boyunca hep takdir belgesi almışsa bu onun mezuniyette üstün başarı belgesi alacağı anlamına gelir.

Teşekkür belgesi alabilmek için davranış puanının 100 olması gerekir. Ve ayrıca eğer öğrencinin bir eğitim- öğretim yılı içindeki bir dönemde başarı puanı 70,00 ve 84,99 arasında ise teşekkür belgesi almaya hak kazanır. Eğer bir öğrenci eğitim hayatının her dönemi teşekkür ya da takdir belgelerinden birini almışsa, belgesiz dönem geçirmemişse, mezuniyetinde ona başarı belgesi verilir.

Haberin Devamı

Onur belgesi alabilmek için dönem sonu başarı puanının bir barajın üstünde olması önemli değildir. MEB Ortaöğretim Kurumları Ödül ve Disiplin Yönetmeliği'nin 9.Maddesinde belirtilen şartları taşıyan öğrencilere o dönemin sonunda onur belgesi verilir.

Son olarak üstün başarı belgesi ise eğitim hayatının en az üç yılının her döneminde takdir alan öğrenciye verilir.

TAKDİR VE TEŞEKKÜR BELGELERİ NASIL HESAPLANIR?

Öğrencinin hangi belgeyi alacağını hesaplaması için bazı bilgilere ihtiyacı vardır. Takdir ve teşekkür belgelerinden hangisi alacağını hesaplaması için öğrencinin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan Okul Öncesi Eğitim Ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin “Ödüller ve ödüllerin verilmesi” maddelerinin incelenmesi gerekir. Bu maddenin orijinal hali şu şekildedir;

Haberin Devamı

MADDE 53 - (1) İlkokul 4. sınıf ile ortaokul ve imam-hatip ortaokullarının bütün sınıflarında puan ortalaması Türkçe dersinden 55.00, diğer derslerin her birinden 45.00 puandan aşağı olmamak şartı ile tüm derslerin dönem ağırlıklı puan ortalaması 70.00-84.99 olanlar "Teşekkür" EK-6, 85.00 puan ve yukarı olanlar "Takdir" EK-7 belgesi ile ödüllendirilir.

Bu madde gereğince teşekkür ya da takdir belgesi 1, 2, ve 3. Sınıf öğrencilerine verilmemektedir. Diğer dersleri 100 olan bir öğrencinin eğer Türkçe dersi 55 puandan yüksek değilse ortalamayı tuttursa dahi takdir ya da teşekkür belgesi alamaz. Diğer dersler içinse her bir dersin ortalaması en az 45 olmak zorundadır. Bu puanlar her dönem yenilenen puanlardır. İki dönemin ortalamasına bakılmaz. Bir öğrencinin teşekkür belgesi alabilmesi için 70,00 ve 84,99 puanlar arasında dönem sonu başarı puanı çıkarması gerekmektedir. Eğer öğrenci 85,00 puanı geçmişse o zaman takdir belgesi alır.

Bu bir dersin ağırlığı, ağırlığının hesaplanması ve yılsonu başarı puanının hesaplanması yönetmelikte şu şekilde açıklanmıştır:

Bir dersin ağırlığı ve ağırlıklı puanı

MADDE 54- (1) Bir dersin ağırlığı, o dersin haftalık ders saati sayısına eşittir.

(2) Bir dersin yılsonu puanıyla o dersin haftalık ders saati sayısının çarpımından elde edilen puan, o dersin ağırlıklı puanıdır.

Yılsonu başarı puanı

MADDE 55- (1) Öğrencinin yılsonu başarı puanı, derslerin ağırlıklı puanları toplamının bu derslerin haftalık ders saatleri toplamına bölümüyle elde edilen puandır. Naklen gelen öğrencilerin yılsonu başarı puanı hesaplanırken yeni oluşacak haftalık ders saati sayısı toplamı esas alınır. Yılsonu başarı puanı hesaplanırken bölme işlemi, virgülden sonra iki basamak yürütülür.