Gazete Vatan Logo

Tahran yine gerildi

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine hile karıştığı iddiasıyla muhaliflerin gösterilerine sahne olan Tahran dün yine karıştı

İRAN’DA geçen ay yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerine hile karıştığı iddiasıyla muhaliflerin gösterilerine sahne olan Tahran dün yine karıştı. Ve ikinci kez Cumhurbaşkanı seçilen Mahmut Ahmedinecad’-ın rakibi reformcu Mir Hüseyin Musavi yandaşları polisle çatıştı. Seçimden önce Musavi’yi desteklediğini açıklayan ılımlı eski Cumhurbaşkanı Ayetullah Haşimi Rafsancani’nin yönetime karşı sert eleştiriler içeren Cuma hutbesi de göstericileri cesaretlendirdi.

Rafsancani, Tahran Üniversitesi’nin bahçesinde verdiği ve reformcu adaylar Musavi ile Kerrubi’nin de hazır bulunduğu hutbesinde, İran’ın krizde olduğunu söyledi. Bu sırada Çin’in Uygurlar’a baskısı protesto edildi ve ‘Çin’e ölüm’ sloganları atıldı. 75 yaşındaki lider, “Seçimlerin üzerindeki kuşku kaldırılmalıdır. Bugünkü durum acıdır. Herkes zarar gördü. Tutuklananlar bırakılsın. Düşmanların kınamasına, gülmesine ve planlar yapmasına izin vermemeliyiz” dedi. Bu sırada üniversite dışında toplanan bir grup Musavi yandaşı gösteri yaptı. Polisin müdahale ettiği gruptan, 15 kişi göz altına alındı.

Kadınlar Cuma’da erkeklerle yan yana

Ayetullah Rafsancani’nin hutbesinden önce Tahran Üniversitesi’nde kılınan Cuma namazında, kadın ve erkeklerin yan yana saf tuttuğu görüldü. Namazdan sonra simge renkleri yeşil kurdele ve baş bandı taşıyan Musavi yandaşı kadınlar da uzun süre sloganlar attı.

Haberin Devamı