Gazete Vatan Logo

Tahran’dan kaçış’ beyaz perdeye taşınıyor

İran-Irak savaşı döneminde bombalanan Tahran’dan 215 Japon’un kurtarılma hikayesi beyaz perdeye taşınıyor. Çekimler başladı.

Tahran’dan kaçış’  beyaz perdeye taşınıyor

İran-Irak Savaşının devam ettiği 1985 yılında bombalanan Tahran’dan 215 Japon yolcu, THY uçağı ile İran’dan kaçabilmiş; Türkiye bu yolcuları İstanbul’a getirerek hayatlarını kurtarmıştı. İşte bu olay iki ülke arasındaki ilişkilerin en üst seviyeye ulaşmasını sağlamıştı. Yapımcılığı Erdal Güven’in üstlendiği Yuvaya Dönüş filmi, ile bu gerçek hikâye şimdi beyaz perdeye taşınıyor. Güven, ‘’Yuvaya Dönüş filmi sadece 215 Japon yolculunun kurtarılmasını değil; aynı zamanda bir Japon kızın 30 yıl sonra öğrendiği Türk babasının izini sürme hikâyesini de barındırıyor. Çünkü İstanbul’a inen o uçak sadece piste değil, aynı zamanda büyük bir aşkın ortasına da inmişti. Aynı zamanda senaryo hazırlanırken Türk Dışişleri ve Japonya Hükümetinin de hassasiyetleri göz önünde bulunduruldu’’ dedi.

İlk gösterim Japonya’da

Çekimleri İstanbul, Tokyo ve Kapadokya’da gerçekleşecek olan film uluslararası nitelik taşıyor. 2019 yılının Japonya’da ‘Türkiye Yılı’ ilan edilmesi ‘Yuvaya Dönüş’ filminin önemini bir kat daha arttırıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen; THY, Vakıfbank, Dorak Holding, Safi Holding, Nissan ve İncekara Holding’in sponsor film ilk olarak 30 Nisan 2019’da Tokyo’da, ardından Türkiye’de gösterime girecek.

Haberin Devamı

Tahran’dan büyük bir operasyonla Türkiye’ye getirilmek için uçağa bindirilen 215 yolcu arasında Keiko adlı Japon bir genç kız da bulunmaktaydı.Keiko ile Türk Büyükelçiliğinde görevli, özel kuvvetlerden Üsteğmen Zafer arasında büyük bir aşk yaşanıyordu. Keiko’yu uçağa son anda yetiştiren Zafer’in bilmediği ise Keiko’nun hamile olduğuydu. 30 yıl sonra ölen Keiko, ardında kızı Yumi’ye tüm gerçekleri anlatan bir mektup bırakmıştı. Yumi hayal kırıklıklarıyla birlikte babasının izini sürmek ve hesap sormak için Türkiye’ye gitmeye karar vermişti.

Gazeteci-Yazar Erdal Güven’in ‘Tahran’dan Kaçış’ kitabından senaryoya uyarlanan ‘Yuvaya Dönüş’ adlı sinema filminin çekimleri Kapadokya’da başladı. Yapımcılığını Macmedya’nın üstlendiği ve ‘yüzyılın operasyonu’ olarak da nitelendirilen 215 Japon vatandaşın Türkiye’ye getiriliş öyküsünün anlatıldığı filmin yönetmen koltuğunda Hakan Kurşun oturuyor. Fatih Özcan ve Şeyda Delibaşı’nın kaleme aldığı; özgün senaryosuyla dikkat çeken filmin başrollerini Furkan Palalı, Burhan Öcal ve Megumi Masaki paylaşıyor.

Haberin Devamı