Gazete Vatan Logo

Tahran’da sevinç Tel Aviv’de kuşku

Cumhurbaşkanı Ruhani, BM’nin ülkesine yönelik yaptırımları kaldırmasıyla İran tarihinde ‘altın bir sayfa’ açıldığını söylerken, İsrail Başbakanı Netanyahu, Tahran’ın nükleer silah hayalinden vazgeçmediğini savundu

Tahran’da sevinç Tel Aviv’de kuşku

İran’la 5+1 ülkeleri arasında geçen yıl varılan nükleer uzlaşı kapsamında Tahran’a uygulanan BM yaptırımlarının kaldırılması, İran’da sevinçle karşılandı. Dün İran Meclisi’nde konuşan Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, “İran tarihinde altın bir sayfa açıldı. İran halkının sabrı karşısında saygıyla eğiliyorum ve bu muhteşem başarının sonuna kadar keyfini çıkarmasını diliyorum” dedi.

Ruhani, İsrail ve ABD Kongresi’ndeki sertlik yanlılarının dışında herkesin nükleer anlaşmadan memnun olduğunu söylerken, ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in de Batılı ülkelerle varılan anlaşmayı desteklediğinin altını çizdi.

‘Takipteyiz’

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ise, İran’ın nükleer silah sahibi olma gayesinden vazgeçmediğini öne sürdü. Netanyahu yaptığı yazılı açıklamada, “İran, 5+1 ülkeleriyle vardığı nükleer anlaşmaya rağmen nükleer silah sahibi olma arzusu taşıyor. Ortadoğu’da istikrarı sarsmaya ve dünyanın farklı bölgelerinde terör eylemlerine devam ediyor” ifadesini kullandı. Bir ihlal olması ihtimaline karşılık İsrail’in anlaşmanın uygulanıp uygulanmadığını takip edeceğini dile getiren Netanyahu, büyük devletler ile Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nı (UAEA) İran’ın nükleer santrallerinde ve diğer bölgelerdeki çalışmalarını yakından izlemeye çağırdı.

Haberin Devamı

ABD ile İran arasında hafta sonunda gerçekleşen mahkum değişimi kapsamında Tahran’ın serbest bıraktığı 5 mahkumdan dördü, dün İsviçre’ye ait bir uçakla ülkeden ayrıldı. ABD Dışişleri Bakanlığı, İran’dan ayrılan mahkumlar arasında, 2014’ten bu yana hapiste bulunan Washington Post muhabiri Jason Rızaiyan’ın da yer aldığını duyurdu. ABD yönetimi de, mahkum değişimi kapsamında serbest bırakmayı kabul ettiği 7 İran vatandaşından beşini hafta sonunda salıverdi.

Obama’dan diplomasi övgüsü

ABD Başkanı Barack Obama, İran’la varılan anlaşmayla ilgili açıklamasında, “Bugün güzel bir gün, çünkü güçlü Amerikan diplomasisinin neleri başarabileceğini bir kez daha gördük” dedi. İran’la ABD arasında hâlâ büyük farklılıklar bulunduğunu, Tahran’ın balistik füze programına yönelik ambargoların devam ettiğini hatırlatan Obama, İran’ın dünyayla işbirliğine gideceğine dair ümit taşıdığını sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Zarif’e kutlama

İranlı vekiller, dün meclisteki oturumda, nükleer müzakerelerde Tahran’ı temsil eden Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’i bir kez daha tebrik etti.