Gazete Vatan Logo

Tahliye olmazlarsa ölecekler!

Cezaevinde 7 hasta hasta mahkum, haklarında "sağlık sorunları nedeniyle cezaevinde kalamaz" raporu olmasına rağmen tahliye edilmiyor.

İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, sözkonusu mahkumların bir an önce tahliye edilmeleri gerektiğini, yoksa cezaevinlerinden "cenazelerin çıkacağını" söyledi.

Ergenekon tutuklusu Fatih Hilmioğlu'nun sağlık sorunları nedeniyle Silivri Cezaevi'nden tahliye edilirken, farklı cezaevlerinde olan hasta mahkumlar Adli Tıp Kurumu ve haklarında "cezaevinde kalamaz" raporu vermelerine rağmen tahliye edilmiyor. Önceki gün Halkların Demokratik Kongresi İnsan Hakları ve Adalet Komisyonu üyeleri, TBMM Başkanı'nı ziyaret ederek, hasta mahkumlarla ilgili hazırladıkları dosyayı sundu. Komisyon, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den de randevu talep etti. Köşk'ten henüz kendilerine bir dönüş yapılmadığını söyleyen komisyon üyeleri, yine de Gül'e iletilmek üzere dosyayı Çankaya Köşkü'ne bırakacaklarını belirttiler.

İHD (İnsan Hakları Derneği) tarafından hasta mahkumlarla ilgili hazırlanan ve Cumhurbaşkanı Gül ile Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a sunulacak olan rapora göre 7 mahkumun durumu çok kritik.

"CENAZELERİ ÇIKACAK"

VATAN'a konuşan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, mahkumların Adli Tıp Kurumu'nun raporlarının bile artık tahliye için yeterli olmadığını belirterek, "Adli Tıp engelini geçtiler, bu sefer savcı ve hakim engeline takılıyorlar. Bu sorunu herkes biliyor ancak ısrarla ve inatla adım atılmıyor. Yerel seçim gündemi nedeniyle eylemler erteleniyor olabilir ama cezaevleri kaynıyor. Bu büyük bir vicdansızlıktır. Bu mahkumlar bir an önce tahliye edilmezse, hapishanelerden cenazeleri çıkacak. Bu duyarsızlık bir an önce bitmeli" dedi.

İŞTE O MAHKUMLAR

Arkadaşları olmadan yerlerinden kalkamayan, yemek yemekte zorlanan, hayatlarını idame ettiremeyen 7 hasta mahkumun durumları raporda şöyle yer alıyor:

Abdullah Kalay: Kandıra 2 Nolu F Tipi Cezaevinde kalıyor. Korsakof hastası. Yüzde 25 işitme yeteneğine sahip. Kalbi yüzde 35 çalışıyor. 2 kere anjiyo oldu. Adli Tıp Kurumu "Cezaevinde kalamaz" raporu verdi.

Ergin Aktaş: Ümraniye F Tipi Cezaevinde kalıyor. 2 eli yok. Protezi de olmadığı için yaşamını tek başına idame ettiremiyor.

Hakan Gölünç: Kocaeli F Tipi Cezaevinde kalıyor. 12 kere ameliyat oldu. Son ameliyatı beynindeki tümör nedeniyle yapıldı. Tümör yüzünden sağ gözü hiç görmüyor, sol gözünde ise göreme yeteneği yüzde 24. Ayrıca epilepsi hastası olduğu için sürekli baygınlık geçiriyor. Kocaeli Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı hakkında "cezaevinde kalamaz" raporu verdi.

KIPIRDAYAMIYOR AMA "TEHLİKELİ"

Hasan Kaçar: Metris R Tipi Cezaevinde kalıyor. Kemik hastalığı var. Bu nedenle tek başına yürüyemiyor hatta kımıldayamıyor. En az iki arkadaşının bakımına muhtaç. Adli Tıp Kurumu "cezaevinde kalamaz" raporu verdi ancak "tehlikeli" olduğu gerekçesiyle tahliye edilmiyor.

Kemal Gomi: Sincan 2 Nolu F Tipi Cezaevinde kalıyor. Ağır şizofren. Bu nedenle hücrede tek başına tutuluyor. Durumu her geçen gün ağırlaşıyor.

Ramazan Özalp: Gaziantep H Tipi Cezaevinde kalıyor. Kanser hastası. Tamamen yatağa bağlı, sol tarafını hiç hareket ettiremiyor. Beyninde tümör var. Adli Tıp Raporuna rağmen "toplum güvenliği bakımından tehlikeli" olduğu gerekçesiyle tahliye edilmiyor.

Salih Tuğrul: Siirt E Tipi Cezaevinde kalıyor. Kalp hastası. Kısmi felç.

Haberin Devamı