Gazete Vatan Logo

Tablette ucuza kaçtık masaüstünü kapattık!

Tablette ucuza kaçtık masaüstünü kapattık!

Gfk TEMAX ve IDC verileri; tablet, dizüstü ve masaüstü bilgisayarlardaki ilginç gelişimi gözler önüne serdi. Tablette adet olarak büyüme olurken cirolar geriledi. 250-500 TL’lik ucuz 7 inç’lere ilgi arttı. Kurlardan dolayı büyüse de PC pazarında yüzde 41.4 gibi çok yüksek oranlarda düşüş yaşandı.

Geçen hafta hem GfK TEMAX hem IDC, Türkiye tüketici elektroniği ürünleri pazarı hakkında önemli veriler açıkladı. Gfk TEMAX’a göre 2015’in ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre pazar yüzde 16.8 bir büyümeyle 10 milyar TL ciroya ulaştı. Bir önceki yılın aynı dönemine göre ciroda en fazla büyüyen sektörler telekom, büyük beyaz eşya ve küçük ev aletleri oldu. Şirketin tabletle ilgili verileri de ilginç. Buna göre tablet kategorisi adette yüzde 13.7 oranında büyürken ciroda yüzde 14.1 küçüldü. Pazarda ağırlıklı olarak 7 inçlik ucuz fiyat segmentinde tabletler satılırken ortalama fiyat seviyesi düşmeye devam etti.

Telefonlar unutturdu

Bu bilgiler ışığında pazarı incelediğimizde Apple, Samsung gibi devlerin fiyatı 500-600 dolar yani 1500 TL ve üzerinde olan tabletlerinin yine aynı markaların çıkardığı 5 inç ve üzeri büyük ekranlı telefonlardan etkilendiği görülüyor. GfK TEMAX’a göre pazarda yüzde 32 paya ulaşan 5 inç ve üzeri büyük ekranlı telefon alanlar aynı zamanda tablet kullanmayı bırakıyor. Tablet almak isteyenler ise fiyatı 250 ile 500 TL arasında değişen 7 inç tabletleri tercih ediyor.

Haberin Devamı

IDC’ye göre ise 2015’in ikinci çeyreğinde Türkiye PC pazarı bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla ciddi bir düşüş yaşadı. Ülkede devam etmekte olan toplumsal ve siyasi tedirginliğin en büyük etken olduğunun vurgulandığı IDC açıklamasında Türkiye PC pazarı yıl bazında yüzde 41.6 ve geçen çeyreğe göre yüzde 41.4 oranında düşüşle 356 bin 740 adete geriledi.

IDC Türkiye ofisinde sistem ve altyapı pazarından sorumlu Kıdemli Araştırma Analisti Ayşe Kaptanoğlu, konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

Tedirginlik etkiliyor

“PC pazarı yılın ikinci çeyreğinde birçok ekonomik ve siyasi sebeplerden olumsuz bir şekilde etkilenmeye devam etti. Döviz kurundaki dengesizlik, pazardaki yüksek ürün stoğu, devam etmekte olan politik istikrarsızlık ve dönemin yaz tatili ile Ramazan’a denk gelmesi pazarda ciddi bir düşüş yaşanmasına sebep oldu. Ve tüm bu olumsuz faktörlerin önümüzdeki dönemde tamamen düzeleceğini, içinde bulunduğumuz belirsiz şartlardan ötürü öngörememekteyiz. Bu da tüm yıl bazında pazarda çift haneli bir düşüşün yaşanabileceği sinyalini veriyor.”

Haberin Devamı

GfK TEMAX’ın da bilgisayarlarla ilgili verileri IDC’ninkilerden farklı değil... GfK TEMAX’a göre masaüstü bilgisayarlar 2014 ve 2015 ikinci çeyrekler karşılaştırıldığında döviz kurlarındaki dalgalanma nedeniyle cirosal yüzde 5.8 büyüme oldu ama adetsel yüzde 12.7 küçüldü.

Pazarda son durum ne?
IDC’nin açıkladığı rakamlara göre, Türkiye PC pazarında HP ikinci çeyrekte yüzde 24.3 payla lider olurken masaüstü segmentinde de en büyük payı aldı. Asus yüzde 18.1’lik pazar payıyla ikinci sıraya yükselirken notebook pazarında birinci sırada yer aldı. Lenovo ise toplam PC içerisinde yüzde 12.9’luk pazar payı ile üçüncü sıraya yerleşti.

Haberin Devamı