Gazete Vatan Logo

Tabletsiz telefonsuz tatil

Akıllı telefon sahipleri telefonlarından uzak kalmamak için cinsel hayatlarından bile vazgeçmeye hazırmış. Şimdi detoks zamanı...

Tabletsiz telefonsuz tatil

Evde, arabada hatta yatakta bile ayrılamıyoruz onlardan. iPhone, iPad, tablet pc, android gibi elektronik aletler tüm hayatımızı örümcek ağı gibi sardı. Bu teknolojik aletlerden ayrı kalmaya ya da kaybetme korkusuna da “nomofobi” deniyor. Fobisi oluşunca tabii ki tedavi yöntemleri de tartışılır hale geldi, “Dijital Detoks” çözümü tartışılıp, uygulanmaya bile başlandı. Turizm uzmanlarına göre gelecek yıllarda seyahat trendi dijital detoks tatili olacak. Detoks trendinin hedef kitlesi ise Zeitgeist hareketini takip eden ya da çok yoğun çalışan ofis insanları.

Dijital bağımlılığı olup rahatlamak isteyen insanlara detoks tatil paketleri sunan otellerin sayısı artıyor. Bu otellerde dijital bağımlılar rahatlama yöntemlerine yönlendiriliyorlar. Macera ve seyahat şirketi Intrepid Travel düzenlediği turlarda cep telefonu ve tatil anılarınızı yazmak için de kalem ve defter veriyor.

Baden’daki beş yıldızlı Brennerss Park Hotel de güzel bir örnek… Burada müşteriler tek bir tuşla internet ağından çıkabiliyor. Tüm elektrik hattını da kapatabiliyor. Brenners Park Hotel elektrik akımının doğuracağı zararlı dalgaları da en az indirmeye çalıştığından apartlardaki elektrik kablolarını birkaç kez kaplatma yoluna gidiyor. Otelde sadece gece değil, gündüz de internet bağlantısından vazgeçme eğilimi gittikçe artıyor.

Haberin Devamı

İngiltere’nin Essex bölgesindeki Country Spa Resort misafirlerine “Blackberry Kreşi” uygulamasıyla hizmet veriyor. Otele girerken telefonunuzu “kreşe” bırakıyor ve çıkarken geri alıyorsunuz. Washington’daki The Quincy Hotel ise konuklarına “Kablosuz Tatil” paketi sunuyor. Tüm bu otellerin ortak paydası, hiçbir şekilde bilgisayar, telefon ve wi-fi sunmaması.

Dijital bağımlılığı olup rahatlamak isteyenlere oteller detoks paketi sunuyor

Ve arınma kliniği

Mesela Washington’da internet ve oyun bağımlıları için reSTART adlı bir klinik açılmış. Klinik, internet ve online oyun bağımlıları için 45 günlük bir arınma programı sunuyor. reSTART beş dönümlük yemyeşil bir arazi üzerine kurulu. Tatil köyü gibi ama disiplinlisi. Burada detoksa belki tek başınıza başlıyorsunuz ama hemen ailenizi arıyorlar, onları da kontrol altında tutup bağımlılığınızın psikolojik kökenini araştırıyorlar. Yani ailece terapi! Kapıdan girerken cep telefonu, lap top, iPhone hatta dijital kol saatinizi bile çıkarıyor, oradaki görevliye teslim ediyorsunuz. Bağımlılar her sabah saat 07.00’de yataktan kalkmak zorunda. Bir tek pazar günleri 09.30’a kadar uyuyorlar. reSTART’ta gün içinde boş durmak yok. Ya kişisel terapiler ya da grup çalışmaları var. Kitap okuyorlar, hayvanlarla ilgileniyor, ağaç evlerde stres atıyor, doğada yürüyüş yapıyorlar.

Haberin Devamı

Evde de dijital detoks yapın

Dijital detoks için en ideali, şehirden uzakta doğa içinde olmak. Tatile gitme imkanınız yoksa, mesai bitiminde evde detoks uygulamanız mümkün.

Bunun için eve gider gitmez telefonunuz kapayın. Televizyonu, bilgisayarı açmayın, ılık bir duş alın.

Arkadaşlarınızla buluşun ya da sevdiğiniz insanları evinize davet edin.

Eğer hiç kimseyi bulamadıysanız, sinemaya gidin, spor yapın, masaj yaptırın.

Haberin Devamı

Evde kalmayı seçtiyseniz, sizi rahatlatacak bir müzik eşliğinde kitap/dergi okuyun. Erken yatın/erken kalkın.