Gazete Vatan Logo

Tabelada yabancı kelimeye yüzde 25 şartı

Tabelalara yabancı dil standardı geliyor.

Tabelada yabancı kelimeye yüzde 25 şartı

Tabelalara yabancı dil standardı geliyor. Türk Standardları Enstitüsü’nün (TSE), hazırladığı tabela standardı taslağına göre, levhalarda 2 dil kullanılabilecek ancak yabancı dildeki kelimeler, Türkçe kelimeden en az yüzde 25 daha küçük puntoyla yazılacak.

TSE Hizmet Standardları İhtisas Kurulunun Sanayi Hizmetleri Teknik Komitesince, “Kurum ve Kuruluşlarda Kullanılan Tabelalar İçin Kurallar” standart taslağı hazırlandı. Taslağa göre, tabelaların imalatında kullanılacak malzemeler dış etkilere karşı dayanıklı, kir, pas tutmayan ve kolayca temizlenebilecek özellikte saç levha, mermer, pirinç, tunç, cam veya plastik malzemeden yapılacak.

Estetiği bozmayacak

Yerleşim alanlarında bulunan kamu kurum ve kuruluşlarına ait ışıklı tanıtım tabelaları, çevreyi rahatsız etmeyecek şekilde yerleştirilecek. Yön ve yer gösterici tabelalar, aynı levha üzerinde birlikte kullanılabilecek. Kamu kurumlarının hizmet binaları üzerindeki tabelaların dışında, hizmet binalarının kent içindeki yerini tarif etmek amacıyla konulacak yönlendirme ve bilgi tabelaları için belediyeden izin alınacak. Ticaret birimlerinin tanıtıcı levhaları ve reklam amaçlı tabelaları, kamu mekanları üzerinde yer almayacak.

Haberin Devamı

Tabelalar, 50 metre uzaklıktan okunabilecek netlikte, ebatları binanın büyüklüğüyle orantılı ve mimari özelliğine uygun, iklim şartlarına dayanabilir malzemeden, ışıklı veya ışıksız olarak yapılacak ve birbirinin görüntüsünü engelleyecek şekilde yerleştirilmeyecek. Tabelalar kent estetiğini ve mimari dokusunu değiştirmeyecek.

Ağaçlara asılamayacak

-Taslağa göre, binanın birden fazla cephesi varsa en fazla 2 cephesine tabela asılabilecek.
-Tabelalar ışık verici vasıtalarla süslenmeyecek, sade, anlaşılır, logo ve yazı dışında başka unsurlar bulundurmayacak şekilde, büyüklük ve küçüklüğüne göre kenarlarından yeterli boşluk bırakılarak tasarlanacak.
-Bina giriş kapılarına asılabilecek tabelalar 40 santimetreye 60 santimetreden, acil tabelası 50 santimetreye 70 santimetreden küçük olamayacak.
-Yerleşke içinde yer alan kamu binalarının tabelaları, hiçbir şekilde ağaçlara asılmayacak.

Haberin Devamı