Gazete Vatan Logo

SUV savaşları

Japon Toyota’nın ardından Koreli Hyundai de Türkiye’de küçük SUV üretecek. Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, “İzmit’te üretilecek 3’üncü model olacak kompakt SUV’la fabrikanın kapasitesi 300 bin adedi aşacak” dedi.

SUV savaşları

Japon Toyota’nın 450 milyon dolar yatırımla Adapazarı fabrikasında Türkiye’nin ilk SUV modeli C-HR’yi üretmeye başlamasına Koreli rakibi Hyundai’den cevap geldi. 1.5 milyar liralık yatırımla i20 ve i10 modellerini üreten Hyundai, İzmit’te kompakt SUV üretimi sinyal verdi. Cenevre Otomobil Fuarı’nda sorularımızı yanıtlayan Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, İzmit’te yeniden kapasite artırımı için düğmeye bastıklarını belirterek, “Şu anda kapasite 245 bin adede yükseldi. Koreliler’le görüşüyoruz, kapasiteyi daha da artırmak istiyorlar. 2 ay içinde yatırım için kesin karar verilecek. Bunun için yaklaşık 150 milyon dolarlık ek bir yatırım söz konusu” diye konuştu.

Üretim 300 bin oluyor

Kapasitenin artması halinde 3’üncü modelin devreye gireceğini söyleyen Kibar, şöyle devam etti: “Hyundai, i20 ve i10’un başarısının ardından Türkiye’de 3’üncü bir model daha üretmek istiyor. Bu modelin kompakt SUV olma ihtimali çok yüksek. Bunun için görüşmeler sürüyor ama ben önümüzdeki günlerde resmi açıklamanın yapılacağını düşünüyorum. Bu yeni modelle birlikte mevcut alanda kapasite 300 bin adedin üzerine çıkacak. Koreli Hyundai Türkiye’ye inanıyor. 2 ay sonra Hyundai Başkan Yardımcısı Türkiye’ye gelecek ve yeni yatırıma ilişkin nihai karar o zaman verilecek. Benim tahminim kompakt SUV’u kısa sürede üretmeye başlarız. İzmit fabrikamız bunun için hazır. Zaten i20 ile aynı platformda olacağı için düğmeye çabuk basılıp hızlı yol alınır. Hyundai, Avrupa’da büyüyen kompakt SUV pazarında yer almak istiyor. Bu yüzden en büyük silahı olan Türkiye’yi kullanacak.”

Haberin Devamı

2.2 milyonluk pazar

TOYOTA ve Hyundai’nin Türkiye’deki SUV atağı, gözlerin Avrupa’nın en hızlı büyüyen segmentine çevrilmesine neden oldu. AB’de 2010’da sadece 270 bin adet seviyesinde olan crossover pazarı, yeni modellerin yollara çıkmasıyla birlikte 2015’te yüzde 46 büyüyerek 1 milyon 99 bin adetlik satışa ulaştı. Mini SUV’da ilk kez 1 milyonluk sınır geçilerek rekor kırıldı. IHS Automotive’in yaptığı araştırmaya göre, crossover satışları her yıl en az 200 bin adet artarak, 2020’de 2.2 milyona ulaşacak. Yani pazar 5 yıl içinde ikiye katlanacak. Kısa süre önce yollara çıkan ve önümüzdeki dönemde sunulacak yeni modeller adeta bunun habercisi... Yenilenen Volkswagen Tiguan ile Kia Sportage, ilk kez fuarda sergilenen Toyota C-HR, yine Avrupa prömiyeri Cenevre’de yapılan Seat’in ilk SUV’u Ateca ile Skoda’nın VisionS konseptiyle ipuçları vereceği yeni modeli, Opel Mokka’nın yeni versiyonu ‘X’, Peugeot’nun yeni 2008’i tüketicileri bekleyen modellerden bazıları.

Haberin Devamı

Türkiye’de her 100 otodan 15’i SUV

AVRUPA crossover pazarındaki tablonun benzeri Türkiye’de görülüyor. Mini SUV’lara olan ilgi her geçen gün artıyor. 2015’te ülkemizde SUV’ların satışı yüzde 31 artarak, 106 bin 369 adede yükseldi. Pazardan aldıkları pay da yüzde 14.6’ya çıktı. B ve C sınıfı SUV’ların satışı 78 bin 332 adedi buldu. Bir başka deyişle SUV satışlarındaki payı yüzde 73 oldu.

Suzuki’den her yıl 1 yeni model

SUZUKİ, Cenevre Otomobil Fuarı’nda en yeni modeli Baleno’nun Avrupa tanıtımını yaptı. Baleno’yu yılın ikinci yarısında Türkiye’ye getirmeyi hedeflediklerini söyleyen Suzuki Türkiye Genel Müdürü Ümit Karaarslan, Baleno dahil ürün gamındaki yeni modellerin “SUZUKİ NEXT 100” çerçevesinde üretileceğini söyledi. Suzuki’nin 2020’ye kadar her yıl yeni bir model tanıtacağını belirten Karaarslan, şunları kaydetti: “Önümüzdeki yıllarda en hızlı büyümenin, küçük SUV, kompakt SUV, B segmenti ve A segmentindegerçekleşmesi bekleniyor. Suzuki’nin ürün gamı da bu segmentlerle örtüşüyor. Vitara’nın yanı sıra yeni Baleno ile hedeflediğimiz pazar payına ulaşmak için önemli fırsat yakalayacağız.”

Haberin Devamı

Audi’nin bebek 4x4’ü

AUDI, Cenevre Otomobil Fuarı’nda, en yeni SUV modeli olan Q2’nin dünya prömiyerini gerçekleştirdi. Araç üçüncü çeyrekte ülkemizde satışa sunulacak.

Q serisinin en küçüğü olan Q2, bilgi ve eğlence sistemleriyle öne çıkıyor. Serinin üst modellerinde yer alan Audi sanal kokpit ve Head-up display’in yanı sıra araçta bir dizi sürücü destek sistemi de standart olarak yer alıyor. Daha önce üst sınıf modellerde yer alan, araç önündeki trafiği veya yayayı/engeli kontrol ederek koruma sistemlerini etkinleştiren, fren yapan Audi pre sense Front, Active Line Assist, Audi Side Assist, Stop&Go, Adaptif Cruise Control bunlardan bazıları.

Haberin Devamı

7 kişilik Skoda 2017’de geliyor

TÜM dünyada satış rekorları kıran Skoda, Cenevre’de yeni SUV modelinin çizgilerini taşıyan VisionS konseptiyle gövde gösterisi yaptı. Araç, Çekler’e özgü mimarlık, sanat ve tasarım akımı olan Kübizm’in yanı sıra Bohemya kristal sanatından ilham almış. Kaslı hatlarıyla öne çıkan VisinoS, 2017 yılında pazara sunulacak. 7 kişilik tasarlanan SUV, Avrupa ile aynı anda ülkemizde satışa çıkacak.

Maserati SUV’a 17 sipariş

İTALYAN lüks otomobil üreticisi Maserati, Cenevre’de ilk SUV modeli Levante’nin dünya lansmanını gerçekleştirdi. SUV, Levante, bu yıl Avrupa ile aynı anda Türk tüketicilere de sunulacak. Levante’ye şimdiden ülkemizden büyük ilgi var. Maserati, ilkbaharda pisayaya sürülecek araçtan 17 adet sipariş aldı bile. Maserati’nin Türkiye Distribütörü Levante ile satışlarını bu yıl 100 adedin üzerine çıkarmayı hedefliyor.

Hem sportif hem hibrid Lexus

TÜRKİYE pazarına 10 Mart’ta İstanbul Maslak‘ta açacağı showroom’la girmeye hazırlanan Lexus, fuarda coupe modeli LC 500h ile sahne aldı. Agresif tasarımıyla dikkat çeken otomobilin en büyük özelliği hibrid olması. LC 500h’de güçlü bir elektrikli batarya ve 3.5 litre V6 benzinli motor yer alıyor. Otomobil 5 saniyenin altında 100 km/s hıza ulaşıyor.

Volvo hızlı büyüyecek

TÜRKİYE pazarında rekor bir yılı geride bırakan Volvo Cars, çok yönlü modeli V90 ve XC90 Excellence’ı fuarda tanıttı. Volvo Car Turkey Genel Müdürü Frank Versaevel, “Yeni ürün stratejimizle pazar payımızı artırmaya ve premium segmentteki konumumuzu güçlendirmeye devam edeceğiz” dedi. Modeller üçüncü çeyrekte ithal edilecek.

1 şanslı Türk binecek

FERRARI, GTC4 Lusso’yu tanıttı. Fer-Mas Müdürü Sinan Saip Bel, yeni modeli Ekim ayı itibarıyla Türkiye’de satışa sunacaklarını ve yaklaşık 700 bin euroluk modelden sadece 1 tane getireceklerini belirtti.