Gazete Vatan Logo

SUV çılgınlığı

2017’de daralması beklenen otomotiv pazarını SUV’lar kurtaracak. Markalar rekor sayıda yeni modeli piyasaya sunacak. SUV satışları % 10 büyüyerek rekor kıracak.

SUV çılgınlığı

2017’de yüzde 10 daralması beklenen Türk otomotiv pazarını SUV’lar ayakta tutacak. Lüksten orta sınıfa kadar ülkemizde SUV çılgınlığı yaşanacak. SUV’lara olan yoğun ilgiyi gören markalar bu yıl 15 yeni modeli pazara sunmaya hazırlanıyor. Crossover satışlarının yeni model rüzgarıyla yüzde 10 büyümesi öngörülüyor. Böylece SUV’ların binek oto pazarında alacakları pay yüzde 19’a yaklaşacak.

Her keseye her zevke

Peki son dönemin moda segmentini nasıl bir gelecek bekliyor? Bu soruyu Türkiye’de SUV segmentinin lideri Nissan’ın Genel Müdürü Sinan Özkök’e sorduk... Özkök, SUV sınıfının Avrupa’da olduğu gibi Türkiye’de de büyümeye devam edeceğini belirterek, “Kasa tipi olarak Türk tüketicilerinin çok hoşuna gidiyor. Gerek sürüş güvenliği gerekse konfor açısından müşteriler tercih ediyor. Her segmentte SUV modeli olması da ayrı bir avantaj. Müşteri istediği büyüklükte bir SUV modeli bulabiliyor” dedi.

Özkök, 2017’de SUV satışlarının yüzde 10 büyüyeceğini öngördüklerini söyledi ve ekledi: “SUV ve crossover’ların oto satışlarından aldığı pay yüzde 16’dan 18’e çıkar. Önümüzdeki yıl yüzde 20 seviyesine yaklaşır.” Sinan Özkök’ün aktardığı projeksiyona göre, 2018’e gelindiğinde Türkiye’de satılan her 5 otodan biri SUV olacak.

Haberin Devamı

Satışlar katlandı

2006’da 20 binlik satışla oto pazarından yüzde 5.5 pay alan SUV’ların satışı son 10 yılda katlandı. 2016’da SUV’ların satışı yüzde 15.1 artışla

122 bin 458 adede yükseldi. Binek oto pazarından aldıkları pay ilk kez yüzde 15’i geçti. Crossoverlar’ın pazar payı yüzde 16.2’ye ulaşarak rekor kırdı. Satışlarda C-SUV’ların ağırlığı görüldü. Orta sınıf crossover’ların payı yüzde 52.9 oldu. C-SUV’u yüzde 21.3 ile lüks D-SUV’lar ve yüzde 18’le B-SUV’lar izledi. Satışların 2017’de 135 bin adet düzeyine çıkması bekleniyor.

Yeni model bombardımanı

AUDI

Alman marka ilk çeyrekte yenilenen Q5’i ithal edecek. Yeni Q5, 2.0 ltTDI 190 beygir ve 2.0 lt TFSI 252 beygir motorla satılacak.

JEEP

Jeep’in kompakt SUV modeli Compass, yılın son çeyreğinde ithal edilecek.

MERCEDES

Makyajlanan GLA ilk yarıda satışta olacak.

Haberin Devamı

SKODA

İlk 7 kişilik SUV’u Kodiaq’ın satışına Mart’ta başlanacak.

LAND ROVER

İkinci çeyrekte yenilenen Discovery ile atak yapacak.

SEAT

Yılın son çeyreğinde B-SUV segmentindeki ilk modeli Arona yola çıkacak.

RENAULT

Yeni yüzüyle Koleos ve Captur makyajlanıp ikinci çeyrekte bayilerdeki yerini alacak.

DACIA

Duster’ın otomatik şanzımanlı versiyonunu satışa sunacak.

HYUNDAI

Son çeyrekte Güney Kore’de üretimine başlanacak yeni B-SUV modeli gelecek.

PEUGEOT

Yeni kaslı SUV’u 5008, ikinci çeyrekte tüketicilerin beğenisine sunulacak.

FORD

Uzun yıllardır pazarda olan SUV modeli Kuga yılın ilk çeyreğinde yenilenecek.

OPEL

X kuşağının ikinci temsilcisi Crossland X üçüncü çeyrekte, abisi Grandland X sonbaharda ithal edilecek.

BENTLEY

435 beygir güç üreten Bentayga Diesel 4.0 litre sipariş üzerine getirilecek.

MAZDA

Sevilen crossover’ı CX 5 yeni nesliyle satılacak.