Gazete Vatan Logo

Suudilerin imdadına yetiştiler!

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti sebebiyle batılı şirketlerin sözde boykot ettiği Suudilerin yatırım konferansını yine batılı dostları kurtardı. 56 milyar dolarlık anlaşmanın büyük bölümü enerji sektöründen gelirken bu anlaşmada imzası bulunan şirketler yine ABD ve Fransa'dan oldu.

Suudilerin imdadına yetiştiler!

Suudi Arabistan'da Çölün Davosu sloganıyla gerçekleştirilen "Geleceğe Yatırım Girişimi" konferansında eski ortaklar Suudilerin elinden tuttu. Birçok batılı şirketin boykot ettiği üç günlük yatırım zirvesinde çoğunluğu petrol yatırımları olmak üzere 56 milyar dolar değerinde anlaşma imzalandığı bildirildi.

Deutsche Welle'nin haberine göre Suudi Arabistan Enerji Bakanı Halid el Falih anlaşmaların çoğunun ABD'li şirketlerle olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

ABD, Suudi ekonomisinin önemli parçası olmaya devam edecek çünkü bizi bağlayan çıkarlar konferansa yönelik başarısız boykotun zayıflattığından daha büyük.

"Konferansı boykot eden firmalar bizden özür diledi"

Suudi Bakan, Kaşıkçı cinayeti sebebiyle konferansı boykot eden firmaların özür dilediklerini, pişmanlıklarını dile getirdiklerini ve ilişkileri normale döndürme sözü verdiklerini belirtti.

Fransız ve ABD'li şirketler başrolde

Enerji sektörünün haricinde petrokimya, altyapı ve ulaştırma alanlarında da pek çok yatırım anlaşması imzalandı. Suudi devletine ait petrol şirketi Aramco tek başına 34 milyar dolarlık anlaşma yaptı. Deutsche Welle'nin haberine göre Aramco'dan en büyük payı alanlar ise yine eski ortakları Fransız Total şirketi ile ABD'li petrol kuyusu şirketleri Schlumberger, Halliburton ve Baker Hughes oldu.

Haberin Devamı

Maliye Bakanı Muhammed el Jadaan ise konferansın sonucunda memnun olduklarını belirtti. Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti sebebiyle Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, İngiltere ve Fransa'dan birçok bakan ve pek çok uluslararası şirketin üst düzey yöneticisi Suudi Arabistan'daki yatırım konferansına katılımlarını iptal etmiş ve boykot ettiklerini açıklamıştı.

Deutsche Welle Türkçe