Gazete Vatan Logo

Suudi yönetimine 'Rusya'ya karşı harekete geçme' baskısı

Suudi yönetimine 'Rusya'ya karşı harekete geçme' baskısı

Financial Times, Rusya'nın Suriye'deki askeri müdahalesi nedeniyle Suudi Arabistan'da yönetime "Suriyeli muhalifleri koruması ve Rusya'ya tepki göstermesi" yönündeki baskıların arttığını yazıyor. Haber Dubai'den Simeon Kerr ve Kahire'den Heba Saleh tarafından kaleme alınmış.

FT özetle şu bilgileri veriyor:

"Sünni din adamları, Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerine, Rus hava saldırılarının hedef aldığı Suriyeli isyancı grupları için harekete geçmeleri yönünde gitgide daha yüksek sesli çağrılar yapıyor.

"Suriye Müslüman Kardeşleri ve 55 Suudi din adamı, bu hafta Suriye'de Rusya'ya karşı cihat çağrısı yaptı. Suudi Arabistan'ın en yüksek dini kurumu Dini Alimler Konseyi Moskova, İran, Hizbullah'ı, 'Suriye halkının katledilmesinde ve ülkenin yıkımında' Beşar Esad rejimine yardım etmekle suçladı.

"Artan eyleme geçme baskısı Suudi kraliyet ailesini bir ikilemle karşı karşıya getirdi. Riyad uzun zamandır Esad'ın devrilmesi çağrısı yapıyor ve Suriye'de ılımlı denilen isyancıları destekliyor. Ancak Riyad, din adamlarının genç Suudileri tahrik etmesinden korkuyor. Hâlihazırda binlerce Suudi vatandaşı Suriye'deki savaş için bu ülkeye gitmiş durumda.

Haberin Devamı

FT, Rusya'nın askeri müdahalesinin Suudi Arabistan diplomasisine ve ılımlı olarak görülen muhaliflere destekteki lider rolüne de bir darbe olduğunu yazıyor.

Haberde Suudi Dışişleri Bakanı Adel el-Jubeir'in Suriyeli muhaliflere desteği artırma sözü verdiği aktarılıyor.