Gazete Vatan Logo

Suudi Kral'ın neden Türkiye'ye geldiği ortaya çıktı

Suudi Kralı, Mısır ziyaretinin hemen ardından Türkiye'yi ziyaret edecek. Kral Selman, Sisi'nin Türkiye'yi ziyaret etmesi için iki ülkeyi ikna etmeye çalışacak.

Suudi Kral'ın neden Türkiye'ye geldiği ortaya çıktı

Bugünden itibaren 5 gün boyunca Mısır’da bulunacak Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz, Kahire’de iki gün boyunca Mısırlı yetkililerle görüşecek, 3 gün boyunca da Mısır'ın sahil kentlerinden birinde tatil planı var. Kral Selman, hemen ardından da, 11-13 Nisan’da Türkiye’ye gelecek.

Arapça yayın yapan Londra merkezli ve Katar destekli El Arabi El Cedid gazetesinin haberine göre, Kral Selman’ın Mısır gündemindeki en önemli konu Ankara-Kahire arasındaki yüksek tansiyonu düşürmek olacak.

Gazeteye konuşan Mısırlı diplomatik kaynaklar, Suudi Arabistan’ın Sisi’yi İstanbul’da düzenlenecek İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) zirvesine katılmaya ikna etmek istediğini söyledi.

İddiaya göre, Riyad, Kahire'nin, sadece Türkiye ile değil, 2013 askeri darbesinden sonra ilişkilerinin gerildiği Katar ile de barışmasını istiyor. Buna göre, Kral Selman, İİT İstanbul zirvesi bir fırsat olarak değerlendirmek istiyor.

İİT dönem başkanlığını yapan Mısır'ın, teamül gereği bu görevi bir sonraki dönem başkanı olan Türkiye'ye bizzat kendisi teslim etmesi gerekiyor. İki ülkenin arasındaki husûmetten dolayı Sisi'nin yerine Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri'nin gelmesi söz konusuydu.

Haberin Devamı

Darbeyle gerilen ilişkiler

Türkiye-Mısır ilişkileri, 2013 yılında Abdülfettah Sisi’nin başını çektiği askeri darbe ile gerilmişti.

Türkiye, Mısır’ın seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin görevden uzaklaştırılmasından sonra hapiste tutulmasını ve yargılanmasını eleştirmişti.

Ankara, Kahire yönetiminin ‘insan haklarına saygılı, kapsayıcı ve eşitlikçi bir politika’ izlemesi gerektiğini savunmuştu.

Kahire ise Türkiye’yi içişlerine karışmakla suçlamıştı. Karşılıklı suçlamalar ardından iki ülkenin diplomasi temsilcilikleri asgari düzeye indirilmişti.

Mısır'da 2013 Temmuz'unda gerçekleşen darbenin ardından devrik lider Muhammed Mursi’nin de dâhil olduğu Müslüman Kardeşler "terör örgütü" ilan edilmişti. Katar’ın İhvan’ı desteklemesi nedeniyle iki ülkenin arasındaki tansiyonu yükseltmişti.