Gazete Vatan Logo

Suudi Arabistan'dan 1 milyar dolarlık anlaşma!

Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdulaziz'in Perşembe günü Rusya'ya yapacağı ziyaret, bölge ülkeleri tarafından çok yakından takip edilirken, özellikle enerji alanında büyük anlaşmalara imza atılması bekleniyor.

Suudi Arabistan'dan 1 milyar dolarlık anlaşma!

Rusya Enerji bakanı Aleksander Novak Al Arabiya televizyonuna verdiği özel röportajında, Kral Salman bin Abdulaziz'in ziyaretinin önemine vurgu yaparken, enerji alanında bir milyar dolar değerinde anlaşmaların imzalanacağını duyurdu.

Petrol, gaz ve yenilenebilir enerji alanında anlaşmalara imza atılacağını bildiren Bakan Novak "Suudi Arabistan dünyanın en büyük petrol üreticilerinden ve bizimle de iyi ilişkiler içerisinde olmaya özen gösteren bir ülke. Bu açıdan bu geziye çok önem veriyoruz. İki ülke ilişkileri sayesinde petrolün varilinin hala 56 dolarlar seviyesinde olduğunu da unutmamamız gerekiyor. Enerji alanındaki ilişkilerimizi daha da derinleştirmek istiyoruz. Petrol fiyatlarının 50 ile 60 dolarlar arasında bulunmasını uygun görüyoruz. Rusya'nın Rosneft petrol şirketi ile Suudi Arabistan'ın Akamco şirketi arasında da ilişkilerin geliştirilmesine çaba harcıyoruz"dedi.

Perşembe günü gerçekleşecek olan ve Suudi Arabistan'ın tarihi ziyaret olarak nitelendirdiği görüşmelerde ana konunun Suriye olmasının beklendiği kaydediliyor. Ancak başta Orta Doğu olmak üzere bir çok konunun masaya yatırılacağı biliniyor. Rusya Devlet Başkanı Vilademir Putin ile Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdulaziz'in görüşmeleri ile ilgili geniş güvenlik önlemlerinin alındığı bildiriliyor.

Haberin Devamı

Suudi Arabistan ile 1991 yılında dağılan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği arasındaki ilk diplomatik ilişki 1926 yılında kurulmuştu. SSCB'nin dağılmasının ardından, bu ülkeden Suudi Arabistan'a ilk ziyareti de Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vilademir Putin 2007 yılında gerçekleştirdi. Kral Salman bin Abdulaziz'in bu ziyareti ise Suudi Arabistan Kralı olarak ilk defa hayata geçmiş olacak. 1932 yılında SSCB'nin Suudi Arabistan'ı resmen tanıyan ilk ülke olması da bu ziyaret açısından önem kazanıyor.