Gazete Vatan Logo

Süt tüketimi artacak

Süt tüketimi önümüzdeki iki yılda 10 milyar litre artacak.

Şu anda dünyada 70 milyar litre olan süt tüketim miktarının 2014’te 80 milyar litreye çıkması bekleniyor.

Yapılan araştırmalara göre refah seviyesi, alım gücü ve ambalajlı süt ürünlerine olan talepte beklenen artış nedeniyle süt tüketimi önümüzdeki iki yılda 10 milyar litre artacak. Yine araştırmalara göre bu artışın kaynağını da gelişmekte olan ülkelerdeki 2,7 milyar düşük gelirli tüketici olacak.

Gıda tüketiminde inanç önemli rol oynuyor. Örneğin müslüman coğrafya helal sertifikalanmış ürünleri tercih ediyor. Bugün dünyada 1,5 milyar’ın üstünde Müslüman var. Bu rakam helal sertifikalanmış ürünler için pazarın büyüklüğünü gösteriyor. Süt ve süt ürünleri sektöründeki hemen her firma bu insanlara ürün satmak için helal gıda sertifikası almaya çalışıyor. Zira kaynaklar, Müslüman nüfusun yoğun olduğu ülkelerde helal ürün pazarının yıllık talebinin 200 Milyar Dolar civarında olduğunu gösteriyor.
Bu gerçekten hareketle uluslararası ticaretin son 10 yılda 2 katına çıkması, özellike müslüman dünyanın cazip hale gelmesi, firmaları “Helal Gıda Sertifikası Almaya” itiyor. Bugün birçok uluslararası firma, yine uluslararası saygınlığı olan denetim kuruluşlarından “Helal Gıda Sertifikası” almaya çalışıyor.

TSE’den Helal Gıda Belgesi alan ilk süt ve süt ürünleri firması olan Yörsan; Türkiye’nin hem yurt içinde hem yurtdışında süt ve süt ürünleri sektörünün en önemli oyuncularından biri. Yörsan Amerika, Japonya, Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Malezya, Irak, Özbekistan, Azerbaycan, Suudi Arabistan, Afganistan, Singapur, Libya, Lübnan, Maldiv Adaları, Arnavutluk, Kosova gibi birçok ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Üretimini Balıkesir’in Susurluk İlçesi’nde 107 bin metrekare alanda günlük 1 milyon 200 bin litre süt işleme kapasitesine sahip tesislerinde gerçekleştiren Yörsan, GİMDES’ten süt ve süt ürünleri sektöründe helal belgesi alan ilk büyük firma olmuştu.

Türkiye’de “aylık” ne kadar süt ve süt ürünleri üretiliyor?

Türkiye İstatistik Kurumu raporlarına göre Haziran 2012’de toplanan inek sütü miktarı 727,356 ton olarak gerçekleşti. İçme sütü üretimi 86,616 ton olurken Peynir üretimi 52,397 ton, Yoğurt üretimi 94,977 ton ve Ayran üretimi ise 47,054 ton olarak gerçekleşti.

Türk insanının süt tüketim alışkanları değişiyor!

Yıllar geçtikçe Türk insanının da süt tüketim alışkanlıklarında değişiklikler gözleniyor. Aromalı sütlerin son 4 yılda yüzde 24 oranında büyüdüğü belirtiliyor. Özellikle çocukları hedefleyen aromalı sütler kullanım kolaylığı, hijyenik olması ve çocukların gelişimine katkı sağlayan içeriği nedeniyle anneler tarafından de tercih ediliyor.

Türkiye’de 2008 - 2011 yılları arasında sade süt tüketiminin yıllık ortalama yüzde 1, paketli sade süt tüketiminin ise yüzde 5 oranında büyüdüğü görülüyor. Aynı dönemde Türkiye’de açık süt tüketiminin ise yüzde 5 küçüldüğü kaydediliyor. Kişi başı süt tüketimi açık süt de dâhil edildiği zaman 24 litre oluyor. Sadece işlenmiş ve paketlenmiş süt tüketimine bakıldığında ise 15 litreye geriliyor. Bu veriler ışığında Türkiye’de 2014 yılında işlenmiş süt tüketiminin 16 litreye çıkacağı öngörülüyor.

Haberin Devamı