Gazete Vatan Logo

Süt izni nedir, süt izni nasıl kullanılır?

Kamuda ya da özel sektörde çalışan ve yeni bebek sahibi olmuş kadınlar, kendilerine tanınan süt izni hakkının detaylarını merak ediyor. Devletin, annelere bebek bakımı konusunda kolaylık sağlamak amacıyla çalışanlara verdiği süt izni ile ilgili merak edilen pek çok detay var. Süt izni nedir, atanmadan önce doğum yapan memurlar süt iznini kullanabilir mi, süt izni kaç gün, kaç saattir gibi soruların cevapları haberimizde.

Süt izni nedir, süt izni nasıl kullanılır?

Çalışan anneler için iş hayatı oldukça zor. Bu sebeple kadınlara yasa ile bazı ayrıcalıklar tanınmış durumda. Doğum yapan kadınların bebeklerini emzirebilmesi için kendilerine tanınmış bazı haklar var. Süt izni adı verilen bu konunun detayları ise şöyle...

SÜT İZNİ NEDİR?

657 sayılı Kanunun 104 üncü maddesinin (D) fıkrasında, “Kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı hususunda, kadın memurun tercihi esastır.” hükmü yer almaktadır. Diğer taraftan, aynı maddenin (F) fıkrasında doğum yapan memura süt izni verilmeksizin belli şartlarla yarım gün izin hakkı tanınmıştır.

SÜT İZNİ TALEBİ NASIL YAPILIR?

Memur, doğum sonrası analık izni süresi bitiminden itibaren yarım gün izin hakkından mı yoksa süt izninden mi yararlanmak istediğini çalıştığı kurumuna dilekçe ile bildirecektir.

SÜT İZNİ SÜRESİ NE KADAR?

Haberin Devamı

Memura, doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde bir buçuk saat süt izni verilir.

Çoğul doğumlarda da süt izni süresi aynıdır.

SÜT İZNİNİN KULLANIMI

Süt izninden sadece kadın memur yararlanır.

Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı memur tarafından belirlenir.

Memur, süt izninden ve 657 sayılı Kanunun 104 üncü maddesinin (F) fıkrasında yer alan yarım gün izin hakkından aynı anda yararlanamaz.

Süt izninin, memurun çocuğunu emzirmesi için günlük olarak kullanması gereken bir izin hakkı olması sebebiyle bu izin birleştirilerek sonraki günlerde kullanılamaz.

Süt iznini kullanmakta iken çocuğun ölümü halinde memur bu iznin kalan süresini kullanamaz.

YARIM GÜN İZİN HAKKINDA SÜT İZNİNE GEÇİŞ NASIL OLUR?

Doğum sonrası analık izninin bitiminden itibaren yarım gün izin kullanmayı tercih eden memur, yarım gün izin hakkından faydalanmayı bırakıp süt izni kullanmayı talep etmesi halinde süt izni süresinin kalan kısmı kadar bu izinden yararlanacaktır.

Haberin Devamı

Doğum sonrası analık izni süresi bitiminden itibaren yarım gün izin hakkını kullanmayı talep eden ve bu haktan yararlanma süresi biten memur, süt izni süresinin kalan kısmı kadar bu izinden yararlanacaktır.

MEMURLUĞA ATANMADAN ÖNCE DOĞUM YAPANLARIN SÜT İZNİR NASILDIR?

Devlet memurluğuna atanmadan önce doğum yapan memur, doğumdan sonra sekiz haftalık sürenin bitiminden itibaren süt izni süresinin kalan kısmı kadar bu izinden yararlanacaktır.