Gazete Vatan Logo

Susuzluğunuzu giderecek buz gibi 5 içecek: Gül, menekşe ve reyhan şerbeti tarifi

Yaz mevsiminin en sıcak günlerini yaşıyoruz. Ramazan ayı ile birlikte sıcak havalar hem bedenen hem de ruhen zorlayıcı olabiliyor. Virüs nedeniyle sokağa çıkma yasaklarının olduğu bugünlerde hafif ve sağlıklı beslenmek de önem taşıyor. Sindirimi düzenlemek, sıvı dengesini sağlamak, metabolizmayı hızlandıracak besinler, yiyecekler ve içecekler tüketmek önemli. Sıcak havaların etkisini iyice hissettirdiği bugünlerde uzun süren açlık ve susuzluk sonrası tüketebileceğiniz metabolizma hızlandıran ve susuzluğu gideren ramazan şerbeti tariflerini sizin için derledik. Peki, Ramazan şerbetleri nasıl yapılıyor? Reyhan şerbeti nasıl yapılır? İşte serinleten Reyhan şerbeti, demirhindi şerbeti, çilek şerbeti, menekşe şerbeti ve gül şerbeti tarifi ve yapılışları...

Susuzluğunuzu giderecek buz gibi 5 içecek: Gül, menekşe ve reyhan şerbeti tarifi

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği bugünlerde vücutun sıvı dengesini korumak önem taşıyor. Ramazan ayı ile birlikte uzun süren açlık ve susuzluk oruç tutan kişileri olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden iftar ile sahur arasında yeterli miktarda su tüketmek önem taşıyor. Sıcakların kendini iyice hissettirdiği bugünlerde hem sağlığınızı korumak hem de susamanızı engelleyecek buz gibi içebileceğiniz ramazan şerbeti tariflerini sizin için derledik. Peki, Çilek, gül, demirhindi, menekşe ve reyhan şerbeti nasıl yapılır? İşte iftarda susuzluğunuzu giderecek 4 şerbet tarifi...

Ramazan'da susuzluğunuzu giderecek buz gibi 5 içecek tarifi

REYHAN ŞERBETİ TARİFİ

Malzemeleri;

2 bağ reyhan

1 su bardağı toz şeker

½ tatlı kaşığı limon tuzu

6 diş kuru karanfil

2 adet çubuk tarçın

5 su bardağı sıcak su

REYHAN ŞERBETİ NASIL YAPILIR?

Karıştırma kabına toz şeker, limon tuzu, karanfil ve çubuk tarçını ekleyin. Üzerlerine sıcak suyu ekleyin ve şeker eriyinceye kadar karıştırın. Reyhanı içerisine ekleyin, üzerine streç film kapatın ve demlenmeye bırakın. Soğuyan şerbeti süzerek bir sürahiye alın ve buzdolabında soğutun. Buz ile servis yapın.

Haberin Devamı

MENEKŞE ŞERBETİ TARİFİ
Malzemeler;
500 gram taze mor menekşe yaprağı (kurusu da olur)
300gr. tozşeker (yaklaşık 2,5 su bardağı)
2 litre su (8 su bardağı)
MENEKŞE ŞERBETİ NASIL YAPILIR?
Menekşe şerbeti de gül şerbeti gibi yapılır. Bu iş için yeteri kadar kokulu kır menekşesi alınır. Ve gül şerbetindeki aynı işlem yapılır. Yalnız menekşe çiçeğinin dibindeki beyaz bölüm kesilmez. Menekşeleri toz şeker ile birlikte şekere rengi çıkıncaya kadar havanda dövün. Ya da elinizde iyice ovalayın. Sonrasında yüzgeçten geçirin. Kaynayan suya şekerli menekşe karışımını ekleyin. Ve ocaktan alıp soğumaya bırakın. Kuru menekşe yaprağı varsda eğer sıcak suda demlemeye bırakın.

Haberin Devamı

ÇİLEK ŞERBETİ TARİFİ

Yapımı için malzemeler

1 kilogram çilek

3 su bardağı şeker

2 su bardağı su

ÇİLEK ŞERBETİ NASIL YAPILIR?

Çilekleri ayıklayıp yıkayın. Elinizle ezerek püre haline getirin. Püreyi bir tencereye alıp üzerine şekeri ve suyu ekleyin. Ateşe koyup kaynayana kadar pişirin. 3-4 dakika kaynadıktan sonra ocaktan alıp şişelere bölüştürün. Soğuduktan sonra şişelerin ağzını kapatıp buzdolabına koyun. Servis edeceğiniz zaman dilediğiniz miktarda soğuk suyla karıştırarak seyreltin. Buz ile servis yapabilirsiniz.

GÜL ŞERBETİ TARİFİ

Malzemeler:

4 su bardağı su

2 yemek kaşığı toz şeker

Yarım limon suyu

Şurup için;

300 g pembe gül yaprağı

1,5 su bardağı toz şeker

Servis için;

Yarım limon

4-5 dal nane

GÜL ŞERBETİ NASIL YAPILIR?

Öncelikle şurup için gül yapraklarının beyaz kısımlarını kesin ve yaprakları yıkayıp durulayın. Kuruttuğunuz gül yapraklarını toz şekerle beraber şeker eriyene kadar 10-15 dakika iyice yoğurun. Yoğurma işlemi sırasında eldiven kullanabilirsiniz. Yoğurduğunuz kabın ağzını streç film ile kapatıp buzdolabında 10-12 saat kadar bekletin. Beklettiğiniz gülleri temiz bir tülbetten geçirin. Şerbet için ocakta bir tencereye suyu, şekeri ve hazırladığınız şurubu koyun ve hafif kaynatın. Kaynayınca limon suyunu sıkın ve fazla kaynatmadan ocaktan alın. İyice soğuduktan sonra şişelere alın. Buzdolabında iyice soğuması için bekletin. Şerbetinizi dilediğiniz gibi servise hazırlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

DEMİRHİNDİ ŞERBETİ TARİFİ

Malzemeler;

100 gr. demirhindi

Karanfil

2 adet çubuk tarçın

1 parça (ceviz büyüklüğünde) kök zencefil

DEMİRHİNDİ ŞERBETİ NASIL YAPILIR?

Demirhindinin kabuklarını soyup akşamdan 1 litre suya koyun.

Ertesi gün karanfil, tarçın, kök zencefil ile 45-60 dakika kadar kaynatın. Malzemeler iyice özümsedikten sonra şerbetinizi iyice soğutun. Sonra buzdolabına kaldırın. Şerbeti iftarda soğuk olarak servis edebilirsiniz.